Sajtómeghívó

 Környezetvédő szervezetek álláspontja
az EU vegyianyag-politikájával kapcsolatosan

A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége szeretettel meghívja Önt közös sajtótájékoztatójukra, amelynek során tájékoztatást adnak az EU vegyianyag-politikájáról és annak magyarországi következményeiről. Kifejtik álláspontjukat arról az új jogszabálytervezetről, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság a témával kapcsolatban.

A sajtótájékoztató időpontja: 2003. december 4., csütörtök, déli 12 óra

A sajtótájékoztató helye: Parlament Café (Budapest, V. Vértanú tér 1.)

(a helyszínen szendvics-ebédet biztosítunk)

A sajtótájékoztatón felszólal:

Mindennapi életünk során olyan vegyi anyagok vesznek körül bennünket, illetve találhatók meg élelmiszereinkben, melyek mérgezőek, rákkeltőek, károsítják az immunrendszerünket, esetenként ezek felhalmozódnak a szervezetünkben. Az Európai Kémiai Bizottság 1998-ban kijelentette, hogy a tömeges mennyiségben használt kémiai anyagok 80 %-át sohasem vizsgálták meg abból a szempontból, hogy emberben rákkeltő-e, és okoz-e károsodást a szaporodásban vagy az utódokban.

Az új európai vegyianyag-politikáról szóló jogszabály-tervezetét ez év októberének végén jelentette meg az Európai Bizottság. A megjelenést követően John Hontelez, az Európai Környezetvédelmi Iroda vezetője így nyilatkozott: “Néhány “piszkos” nagyvállalat elérte a Bizottságnál, hogy olyan rossz precedenst teremtsen, amely szerint a gazdasági érdek előrébbvaló, mint az emberi egészség és a környezet megóvása”. A sajtótájékoztatón a környezetvédő civil szervezetek ismertetik az EU jogszabály-tervezetét, illetve annak magyarországi hatásait.

Csáki Roland, Greenpeace, tel: 06 20 953 22 25, drótposta: roland.csaki@@greenpeace.hu
Farkas István, MTVSZ, tel.: 06 20 444 97 79, drótposta: ifarkas@@zpok.hu
Dragos Tibor, MTVSZ, tel.: (1) 216 72 97, drótposta: dragi@@zpok.hu
Simon Gergely, Levegő Munkacsoport, tel: 06 20 33 44 336, drótposta: simong@@levego.hu