A konyhában

Gáztűzhely

Probléma: 

A lakások levegőjében lévő égéstermékek fő forrása a gáztűzhely. Bár ennek már kevésbé káros a szennyező hatása, mint a régi, füstös tűzhelyeknek, amelyek a világnépesség felének egészségét máig veszélyeztetik az épületekben keletkező füst és égéstermékek által. A gáztűzhely használatakor is jelentősen – jellemzően a kültéri érték többszörösére – növekszik a szén-monoxid és a nitrogén-oxidok koncentrációja. Egy spanyol vizsgálat szerint, ha egy családban gáztűzhelyet használnak, akkor az a gyermekek szellemi képességeit károsan befolyásolja.

Tippek: 

A beltéri levegőminőség szempontjából a legkedvezőbb megoldás talán az indukciós tűzhely használata, hiszen ebben az esetben nem kerülnek égéstermékek a lakás levegőjébe.

Fedő használatával csökkentjük a főzési és így a légszennyezési időt is, továbbá kisebb mértékben növekszik a lakások páratartalma, ami a penészedés, valamint a poratkák elleni védekezésben lehet lényeges.

Páraelszívó használatával nem csak a kellemetlen szagoktól, gőztől, hanem legalább részben az égéstermékektől is megszabadulhatunk.

Főzés közben, után fokozottan figyeljünk a kielégítő légcserére, szellőztetésre.

Fenntarthatóság: 

A gáz égése során számottevő mennyiségű nitrogén-dioxid kerül a levegőbe, ami az élőlények számára káros hatású, hiszen vízbe (nedves nyálkahártyára, szövetekbe) kerülve salétromossavvá alakul.

Teflonsütő

Probléma: 

A teflon perfluorozott szerves vegyületekből felépülő műanyag, amelyből hő hatására, azaz a teflonserpenyő használata során káros vegyületek szabadulnak fel. A perflour-oktán-sav (PFOA) a környezetben nehezen bomlik le, felhalmozódik az élőlények szervezetében, és ott kifejti mérgező hatását. Mivel a madarak különösen érzékenyek erre a vegyületre, így akár a konyhában tartott állatok elhullását is előidézheti.

Egyes perfluorozott vegyületeket hatásaik miatt a perzisztens anyagok használatának visszaszorításáért létrehozott Stockholmi Egyezmény is korlátoz. A vegyület egyes vizsgálatok szerint rákkeltő hatású lehet, emellett befolyásolja a hormonális szabályozást, így elősegíti az elhízás kialakulását.

Tippek: 

Érdemes kerülni a teflonbevonatú edényeket, helyettük vásárolhatunk hagyományos, vagy porcelán bevonatú serpenyőket, acél sütő edényeket. USA Környezetvédelmi Hivatala (EPA) azonban nem tartja szükségesnek a fogyasztók bármilyen lépését a perflourozott vegyületek szervezetbe kerülésének csökkentése érdekében.

Fenntarthatóság: 

A környezetbe kerülő perfluorozott vegyületek megjelennek az élőlényekben, ahol hosszú távon fejtik ki káros hatásaikat. Az ilyen anyagokat tartalmazó termékek használatának mellőzésével csökkenhet a környezetbe kerülő szennyezőanyag mennyisége.

Hírfigyelő