Sajtóközlemények

Törvénytelenség az MTA Növényvédelmi Kutató Intézetében?
A Levegő  Munkacsoport értesítést kapott arról, hogy a MTA Növényvédelmi Kutató Intézete (MTA NKI) Csalomon rovarcsapda termékének megvásárlása esetén ahhoz molyirtó csíkot ad, mely forgalomból kivont diklórfosz rovarirtó hatóanyagot tartalmaz. A diklórfosz használatának beszüntetése a környezetvédelem sikere, hiszen ezt a - Magyarországon sokáig a köztéri szúnyogirtásban is használt - anyagot részben azért tiltotta be az EU a növényvédelemben, mert génkárosító (mutagén) és rákkeltő kockázatai vannak. Ezt többek között az MTA NKI kutatói is hangsúlyozták. A Levegő Munkacsoport megdöbbentőnek találja, hogy a hazai növényvédelmi tudományos kutatás vezető intézményében ilyen súlyos jogsértés történhet. A diklórfosz tilalmas alkalmazásának súlyosságát növeli, hogy a betiltott hatóanyagot külföldi forrásból (Hercon Vaportape II) beszerezve, a 2005-ben betiltott Chemotox molyirtó kazetta címkéjével ellátva hozzák forgalomba a növényvédelmi szakma számára és lakossági forgalmazásban egyaránt.

A lakosságban tudatosodtak a vegyi anyagok veszélyei
Tavaly óta számottevően emelkedett azok aránya, akik úgy vélik, a mesterséges vegyi anyagok akár súlyosan is károsíthatják az egészséget. A Medián felmérése szerint 2010 áprilisában a válaszadók csaknem háromnegyede volt ezen a véleményen, és a lakosság csupán 2 százaléka szerint nem károsítják az egészségünket a mesterséges vegyi anyagok.

Magyarország kezdeményezze a hormonkárosító biszfenol-A betiltását!
Az elmúlt hónapokban újabb tudományos bizonyítékok láttak napvilágot biszfenol-A (BpA) nevű anyag veszélyeiről. A Levegő Munkacsoport ezért kéri az Egészségügyi Minisztériumot, hogy kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós korlátozását, különösen cumisüvegekben.

Mi kerül a karácsonyi asztalra?
Európa négy országában vizsgálta karácsony előtt az élelmiszereket a Növényvédelmi Akcióhálózat*. Összesen 51 fejes salátát és 47 mandarint elemzett Bulgáriában, Hollandiában, Szlovákiában és Magyarországon. Ezek alapján állítható: nem mindig lehetünk boldogok attól, ami a karácsonyi asztalra kerül.

Új feladatok 25 évvel a bhopali katasztrófa után
Huszonöt éve, 1984. december 3-án az indiai Bhopalban negyven tonna metil-izocianát gáz szivárgott ki az Union Carbide növényvédő szereket (peszticideket) gyártó üzeméből, a világ egyik legsúlyosabb vegyi katasztrófáját okozva.

Nálunk nem hajtják végre az uniós növényvédőszer-szabályokat?
 Több mint tíz hónappal a jogszabály európai parlamenti megszavazása után a napokban válik hatályossá a növényvédő szereket szabályozó új uniós rendelet és irányelv. A Levegő Munkacsoport üdvözli az új jogszabályokat, és reméli, hogy azok betartásával jelentősen csökken az élelmiszerekben található veszélyes vegyszerek mennyisége.

Kémiai bizonytalanság - közvélemény a vegyi anyagok egészségügyi hatásairól
A Levegő Munkacsoport 2009. július elején 3-a és 7-e között 1000 személyes közvélemény kutatást készítetett a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézettel a vegyi anyagok egészségügyi hatásairól (1).
2009-07-08

Vegyszermaradék-vizsgálatok: Hétszeresen a határérték felett
A megengedett egészségügyi határérték körülbelül hétszeresében talált a Levegő Munkacsoport lehetséges rákkeltő, hormonkárosító vegyszermaradékot import paprikában, valamint a határérték közel duplájában lehetséges rákkeltő, szaporodási képességeket károsító vegyszert hazai eperben.
2009-06-30  

Ne az embert, a szúnyogot mérgezd!
A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához fordult a Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mert több településen az emberi szervezetre ártalmas, rákkeltő hatású, hormonokat károsító, az Európai Unióban már betiltott szerrel végeztek, illetve terveznek végezni szúnyogirtást, veszélyeztetve ezzel az emberek egészségét.
2009-06-13 

Veszélyes vegyi anyagok a környezetünkben
Az Európai lakosság 93 százaléka úgy véli, a piacon lévő százezernyi vegyi anyag hatással van az egészségünkre. Egy ember szervezetéből könnyen ki lehet mutatni akár 300 mesterséges kemikáliát is, amelyek között súlyos, visszafordíthatatlan betegséget okozók is vannak.
2009-05-19  

A veszély nem múlt el!
A REACH, az EU új vegyi anyag szabályozása minden előnye ellenére végül megengedte a cégeknek, hogy a bizonyítottan káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben, a boltok polcain maradhassanak.
2009-05-18