LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
III. évfolyam 12. szám                                   2008. december

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
Újabb ingatlanpanama?

TOVÁBBI HÍREINK
Tüntetés oktatásunkért, egészségünkért
Versenyképesség és korrupció
Magyarország jelenlegi formájában nem fenntartható
A lakhatás joga
Civil riadólánc és a lakók pénze védi a fákat a Terézvárosban
Pusztítás nélkül nincs ingatlanfejlesztés a Józsefvárosban?
A metró meghosszabbítása nemcsak az őrmezői lakók érdeke
Régi ablakaink dicsérete
Fákat védő rendelet
Különleges faavató az éghajlatvédelemért
Permetszer-gyűjtemény a szőlőkben

A KÖRNYEZETI TANÁCSADÓ IRODA ÜGYEIBŐL
Miért ég a magyar avar?

KITEKINTŐ
A környezeti válság súlyosabb, mint a pénzügyi
Esély az esőerdőknek, esély az embernek
Kezünkben a jövőnk
A környezetbarát közlekedésért világszerte 

ESEMÉNYEK
LESZ

Tatabányán találkoznak jövőre a zöldek 

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
1800 milliárdot talált a Levegő Munkacsoport

ELSŐ KÉZBŐL

Újabb ingatlanpanama?

Lavinát indított el az a büntetőfeljelentés, amelyet két és fél évvel ezelőtt tett az ügyészségnél az erzsébetvárosi ingatlanpanamákkal kapcsolatban a Levegő Munkacsoport és másik három szervezet. Most közzé tesszük azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztják a sajtóban már megjelent gyanút, hogy Lomnici Zoltán volt legfelsőbb bíró unokahúga is belekeveredett a botrányba. Az adásvételi szerződés szerint a Király utca 47. alatti ingatlant 2006-ban az önkormányzat 117 millió forintért adta el, most pedig az akkori vevő 470 millióért (azaz négyszeres áron) kínálja azt eladásra - a jelenlegi nyomott ingatlanpiaci helyzetben! Egy (volt) terézvárosi lakó pedig levelében arról számol be a Levegő Munkacsoportnak, hogy ott is hasonló ügyek borzolják a kedélyeket, mint a szomszédos kerületben.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Tüntetés oktatásunkért, egészségünkért

A megszorításokkal a kormány éppen azt teszi tönkre, amit leginkább kellene támogatni: az emberek fejlődését - állapította meg a Levegő Munkacsoport szolidaritási nyilatkozatában, amelyet a közszféra dolgozóinak november 29-i tüntetése alkalmából tett közzé. Nem igaz a kormány állítása, hogy az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság tönkretétele, a jogbiztonság felszámolása az út a gazdasági válság leküzdésére. A közszférára fordított források csökkentése ráadásul a gazdaságot is úgy sújtja, mint egy jelentős újabb adó, hiszen a kereslet visszafogása miatt a hazai kis- és középvállalkozások még nehezebb helyzetbe kerülnek. Pedig van valódi megoldás, a Levegő Munkacsoport konkrét és rövid idő alatt megvalósítható javaslatokat dolgozott ki és juttatott el a kormány részére.

Versenyképesség és korrupció

A Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal konferenciát tartott, hogy felhívja a figyelmet: a korrupció országunk fejlődésének egyre nagyobb akadályát képezi. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke előadásában ismertette a szervezet javaslatait a korrupció visszaszorítására. Egyebek mellett bűncselekménynek kellene minősíteni az önkormányzati, hatósági dolgozók jogsértő döntéseit, és akkor visszaszorulnának a "téves" döntések (amely "tévedések" a tapasztalatok szerint mindig ugyanabba az irányba történnek. További súlyos probléma az ellenőrző hatóságok leépítése és a civil részvétel lehetőségeinek folyamatos rombolása.

Magyarország jelenlegi formájában nem fenntartható

Megkezdte munkáját a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács, amely alakuló ülésén elfogadott nyilatkozatában kimondta: "Ma és a jövőben úgy kell élnünk, hogy a jelen és a jövő nemzedékek minden tagja számára biztosított legyen a méltó élet lehetősége! Ez új erkölcsiséget, új megközelítéseket, szemléletet, gondolkodást és cselekvést, értékrendi változtatást igényel a társadalom egészétől."

A lakhatás joga

A fejlett országok gyakorlatával ellentétben a magyar állam nem vállalja fel a lakhatást megoldani nem tudók problémáját. A Levegő Munkacsoport két évtizede szorgalmazza, hogy a lakhatás joga kerüljön be az Alkotmányba. A válság tükrében különösen indokolt volt megrendezni "A lakáspolitika aktuális kérdései" című tanácskozást.

Civil riadólánc és a lakók pénze védi a fákat a Terézvárosban

Riadóláncot szerveztek a helyi lakosok, civil szervezetek a Terézvárosban, mert kiderült, hogy egy vitatható szakvélemény alapján és a szomszédos VII. kerület év elején csöndben kiadott engedélyével 14 fát készülnek kivágni a Hunyadi téren. A kitartó terézvárosi civilek még mindig küzdenek, hogy megvédjék a Hunyadi téri piacot, a teret, annak fáit. A civilek meggyőzése érdekében az önkormányzat megbízta a Studio Metropolitana nevű céget, hogy lakossági egyeztetéseket vezessen a Hunyadi tér fejlesztéséről. Az egyeztetéseken szigorúan kerülték a mélygarázs kérdését, mint ahogy a már akkor kiadott fakivágási engedélyről sem lehetett hallani. Utóbb azonban mindkettőre fény derült. A helyi lakosokban joggal ébresztett bizalmatlanságot, hogy a fákat éppen most, a mélygarázs előkészítése idején nyilvánították veszélyesnek. A Levegő Munkacsoport a kezdetektől fogva aktívan támogatja a helyi lakosok küzdelmét.

Pusztítás nélkül nincs ingatlanfejlesztés a Józsefvárosban?

A Józsefvárosi Önkormányzat lebontatná a Roma Parlamentnek eddig helyet adó, Tavaszmező utca 6. szám alatti épületet és a József utca 37. szám alatti Műteremházat és Művészkertet egy nagyszabású ingatlanfejlesztés kedvéért. A XIX. században épült házakat védő szervezetek, amelyekhez a Levegő Munkacsoport is csatlakozott, levelet írtak az oktatási miniszternek, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökének és két ombudsmannak, segítségüket kérve az épületek megmaradásához és felújításához.

A metró meghosszabbítása nemcsak az őrmezői lakók érdeke

Az őrmezei lakótelepen élő tízezer ember attól tart, hogy jelentősen romlik életminőségük, amint elkészülnek a 4-es metró kelenföldi (vég?)állomása közelébe tervezett beruházások. Bevásárlóközpontot, irodákat, buszpályaudvart és 2000 férőhelyes parkolót magába foglaló komplexum épülne a volt sportpálya és zöldterületek helyén. Ezért két őrmezei tagszervezetének kezdeményezésére a Levegő Munkacsoport találkozót szervezett a lakótelep szomszédságába tervezett irodanegyed fejlesztője, a Futureal Zrt. képviselőivel. Vendégh Zsolt, az Őrmezei Közakarat Egyesület és a Morus Szent Tamás Egyesület képviseletében ismertette a találkozó célját: a helyi lakosság szeretné, ha nem romolna a környezet állapota, és a sportolási lehetőség is biztosított maradna. Véleményük szerint a megoldás a metró meghosszabbítása 500 méterrel és egy újabb állomás (ideiglenes végállomás) kialakítása a Budaörsi útnál. Ez a környékről beérkező több mint százezer ember számára is sokkal előnyösebb lenne.

Régi ablakaink dicsérete

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a 6Bt Építészeti Könyvkiadó nemzetközi szimpóziumot rendezett 2008. november 17-18-án a hagyományos, történeti ablakok megőrzéséért. A rendezvényen a Levegő Munkacsoport képviselője a lakosság jobb tájékoztatását és a szakképzés javítását sürgette, mivel ennek hiányában tömegesen születnek elhibázott megoldások. A megjelent szakmai szervezetek kiáltványt tettek közzé, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a régi ablakok megőrzése és szakszerű felújítása nemcsak esztétikai és kulturális értékei miatt fontos, hanem így pénzt, sőt energiát is megtakaríthatunk.

Fákat védő rendelet

Mindössze két napot kaptak a civil szervezetek annak a rendelettervezetnek a véleményezésére, amin a Környezetvédelmi Minisztérium hosszú éveken keresztül dolgozott. A Levegő Munkacsoport örömmel fogadta, hogy végre korszerűbbre cserélik ki fák védelméről szóló kormányrendeletet, amelyet még 1970-ben alkottak meg. A tárca tervezete komoly előrelépést jelent a jelenlegi, meglehetősen gyenge szabályozáshoz képest. Ugyanakkor a Levegő Munkacsoport véleménye szerint még mindig nem biztosítja megfelelően a fák védelmét, ezért konkrét javaslatokat tett a tervezet módosítására. Egyebek mellett kötelezővé szeretné tenni azt a módszert, amely a kivágott fák értékét nem a tűzifa árával számolná, hanem figyelembe venné azt a sokféle szolgáltatást, amelyet a fák nyújtanak mindannyiunknak.

Különleges faavató az éghajlatvédelemért

Martonvásáron ötszáz fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű gyermek gyógyította meg kezével a Baobab névre keresztelt fainstallációt. A léggömbvászonból varrt, 5 méter magas, felfújható majomkenyérfa 2008. december elsején kezdte meg közép-európai körútját, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és az emberekben tudatosítsa egyéni felelősségüket.

 

 

Permetszer-gyűjtemény a szőlőkben

Az Európai Unió öt országára kiterjedő, 124 mintán elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a boltokban kapható szőlő kilencven százaléka növényvédő szerekkel szennyezett. Átlagosan hét különféle hatóanyag található meg a gyümölcsökben. Az EU-ban előállított termékek valamelyest kisebb kockázatot jelentenek az egészségre, mint az EU-n kívüli országokból származó áruk. Ezért a Levegő Munkacsoport azt javasolja a lakosságnak, vásárláskor nézzék meg a zöldségek, gyümölcsök származási helyét.

A lap tetejére

A KÖRNYEZETI TANÁCSADÓ IRODA ÜGYEIBŐL

Miért ég a magyar avar?

Szállópor, szmogriadó, szívinfarktus, daganatos megbetegedések. Ezek az összetartozó fogalmak sajnos már mindennapjaink részét képezik. Mindenki tudja, hogy a dízelkorom rákkeltő, és a közlekedés a legfőbb kibocsátója. Ám sokan nem gondolnak arra, hogy az avarégetéssel milyen károkat okoznak maguknak és szomszédjaiknak. Azzal sem számolnak, hogy akár százezer forintra büntethető az, aki az önkormányzat rendeletét megszegve, elégeti kerti hulladékát.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

A környezeti válság súlyosabb, mint a pénzügyi

A természetben egy év alatt jóval nagyobb veszteséget idéz elő az emberiség, mint amekkora a mostani hitelválság következtében érte a világot - erre az eredményre jutott az Európai Bizottság megbízásából készült új tanulmány. Ezért a biológiai sokféleség további pusztulásának megállítására irányuló erőfeszítéseket még a mostani pénzügyi-gazdasági válság közepette is fokozni kell. A Levegő Munkacsoport magyar nyelvű összefoglalót készített a tanulmányról.

Esély az esőerdőknek, esély az embernek

A Föld tüdejének megmentését célozta meg az Európai Unió, mert ha minden a jelenlegi tendenciák szerint halad, a trópusi esőerdők túlnyomó része hamarosan eltűnik a Föld felszínéről. Norvégia megfontolásra érdemes javaslata szerint a kibocsátási jogok értékesítéséből származó bevételek egy részét a leginkább veszélyeztetett országok számára kell elkülöníteni. Erről is szó volt az Európai Éghajlatvédelmi Akcióhálózat (Climate Action Network Europe) Brüsszelben tartott kétnapos tanácskozásán, amelyen a Levegő Munkacsoport képviselője is részt vett. Az ENSZ jelenleg Poznanban folyó éghajlatváltozási konferenciája az utolsó esély a trópusi esőerdők megvédésére.

Kezünkben a jövőnk

Magyarországon a növekvő energiaárak ellenére a megújuló energiák alkalmazása és az energiahatékonyság lassan fejlődik. E témákról tartottak konferenciát november 20-21-én Budapesten. A résztvevők nyilatkozatot  fogadtak el a legfontosabb teendőkről. A Levegő Munkacsoport előadója azt hangsúlyozta, hogy a kettős - éghajlati és pénzügyi - válságban a közintézmények energiatakarékos felújítását kellene előrehozni, és vidéken pedig különösen sürgető a decentralizált, megújuló energiaforrásokkal működtetett fűtési rendszereket létesítése.

A környezetbarát közlekedésért világszerte

A tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés fejlesztéséért dolgozik világszerte az a nemzetközi szervezet, amelynek nemrég Hamburgban tartott közgyűlése ismét alelnökévé választotta Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnökét.

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

LESZ:

Tatabányán találkoznak jövőre a zöldek

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek XIX. Országos Találkozóját a Levegő Munkacsoport rendezi Tatabányán 2009. március 26-29. között. A választás nem véletlenül esett Tatabányára. Példaértékű, hogy a súlyosan szennyező nehézipari múltjáról ismert település elsőként kezdeményezte egy éghajlatváltozási mintaprogram kidolgozását, és ugyancsak élenjár a helyi szolgáltatókkal való szoros együttműködésre épülő komplex környezeti nevelési programok elterjesztésében, valamint a települési szintű hőség- és UV-riadóterv alkalmazásában. Az évente megrendezésre kerülő esemény a zöld civil szervezetek legnagyobb fóruma, amely lehetőséget teremt a véleménycserére, szakmai és informális kapcsolatok kialakítására, közös irányvonal és cselekvés meghatározására. A 2009. évi találkozó kiemelt témái várhatóan a környezetvédelem és a jog kapcsolata, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács megalakulása és munkája, valamint a környezetvédelmi adóreform lesz.

 A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

1800 milliárdot talált a Levegő Munkacsoport

"2009-ben mintegy 1800 milliárd forint államháztartási megtakarítás érhető el, ami hatszor annyi, mint amennyit a kormány a megszorításokból tervez. Ez a hatalmas összeg a piacellenes állami támogatások felszámolásával, a környezetszennyezés és az energiapazarlás fokozott megadóztatásával, a korrupció és az adócsalások visszaszorításával teremthető elő - hangzott el a "Ki vigye el a balhét?" címmel tartott tegnapi vitafórumon, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett a Levegő Munkacsoport. Lukács András, a szervezet elnöke szerint a pénzügyi válság terheit nem a pedagógusokra, az egészségügyi dolgozókra, a rendőrökre és más közalkalmazottakra, valamint a nyugdíjasokra, és nem is a tömegközlekedésre kell hárítani. Ezt azért sem szabad megtenni, mert így a hazai kereslet is csökken, ami sok kis- és középvállalkozást fog még nehezebb helyzetbe hozni" - írta a Népszabadság az 1800 milliárdot talált a Levegő Munkacsoport című cikkében.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2008 novemberében

 A lap tetejére

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai
itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!