LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
Kiadja a Levegő Munkacsoport                                                                     IV. évfolyam 9. szám                                 2009. szeptember

TARTALOM

ELSŐ KÉZBŐL
Elindult a Hazai Autóbuszpark Rekonstrukciós Program!

TOVÁBBI HÍREINK
A tarnamentiek sikeres tüntetése a kőszállítás vasútra tereléséért
Bátonyterenye: útszélesítés vagy forgalomcsillapítás?
Koncepció a helyközi közösségi közlekedés lerontására
Módosult a fővárosi szmogrendelet
Megmarad a helyi védelem
Kavicsbányászat: utakba tapossuk a jövőnket
Szemmaró füst, tehetetlen hatóság Apcon
Épület-felújítás: mutasson példát a közszféra!
Múzeumkert: pert nyert a Levegő Munkacsoport

ESEMÉNYEK
VOLT
Fórumok a mérgezett világról
Pólókiállítás
Születésnapi jókívánság!

LESZ
Evezős Critical Mass!
Kétkerekű Critical Mass!
Autómentes nap az Andrássy úton!
Ne légy hülye! - kampány az éghajlatváltozás ellen

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Nem a közösségi közlekedéstől kell elvenni 

AJÁNLÓ
Szemétvilág kiállítás

 

ELSŐ KÉZBŐL

Elindult a Hazai Autóbuszpark Rekonstrukciós Program!

Úgy tűnik, sikerrel járt a Levegő Munkacsoport fellépése, majd a környezetvédő civil szervezetek közös megmozdulása, amelynek során a közforgalmú autóbuszok cseréjét és a hazai buszgyártás támogatását szorgalmazták a kormánynál. Levelükre  két tárca is válaszolt. A Pénzügyminisztérium kijelentette, hogy "lehetőség szerint" figyelembe veszik a civilek javaslatait, és a kormány "törekedni fog" (!) a jogszabályok betartására. A Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium államtitkára viszont érdemi választ adott: a kormány elindította a Hazai Autóbuszpark Rekonstrukciós Programot, amely "hathatósan járul hozzá mind a közúti közösségi közlekedés járműparkjának korszerűsítéséhez, mind a hazai járműgyártók és alkatrész-, valamint részegységgyártó cégek kompetenciájának és versenyképességének erősítéséhez."

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

A tarnamentiek sikeres tüntetése a kőszállítás vasútra tereléséért

A tarnamenti települések augusztus végén is több napos félpályás útlezárással adtak nyomatékot követelésüknek, hogy a kormány haladéktalanul hozzon intézkedéseket a nehéz tehergépkocsik immár elviselhetetlenné vált forgalmának megszüntetésére, és ezen belül is különösen a kőszállítás vasútra terelésére. Erre lenne is lehetőség, hiszen a településeket keresztülszelő főúttal párhuzamosan halad a vasútvonal, amelyen a korábbi években is folyt a kőszállítás. Azonban egyszer csak a vasúti szállítás gyakorlatilag megszűnt, és az arra teljesen alkalmatlan utakon megjelentek a száguldozó monstrumok. A Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub munkatársai, akik szakmai segítséget nyújtottak az önkormányzatoknak, a helyszínen tapasztalták a súlyos helyzetet és a lakosság elkeseredettségét. Az érintett kilenc település polgármestereinek levelére  a közlekedési tárca először ismét csak általánosságokat tartalmazó választ adott. Ezután a helyszínre utazott Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, aki a helyzet megtekintése és a helyi önkormányzatokkal történt egyeztetések után haladéktalan intézkedést ígért. Ezt követően a MÁV Cargo illetékesei a helyszínen megvizsgálták a vasúti szállításra történő átállás lehetőségeit. Mindezek alapján a helyben élők és a környezetvédő civil szervezetek egyaránt bíznak abban, hogy a 2010-ben a térségből elszállítandó egymillió tonna kibányászott kő már közút helyett vasúton teszi meg az útját!

Bátonyterenye: útszélesítés vagy forgalomcsillapítás?

Az eddigi tapasztalatok alapján állítható, hogy a településeken keresztülvezető utak kiszélesítése az autóforgalom számára növelte a balesetek számát és számottevően rontotta a település élhetőségét. Ezért a Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub - az önkormányzat kérésére válaszolva - nem javasolja a Bátonyterenyét keresztülszelő 21. számú főút négysávosra szélesítését. Helyette forgalomcsillapításra lenne szükség (ahogyan például Nyergesújfalu tette a 10. számú főúttal), valamint a települést elkerülő utat kellene megépíteni.

Koncepció a helyközi közösségi közlekedés lerontására

"Úgy tűnik, mintha az eddigi elhibázott (megalapozatlanul elkezdett, hibásan kalkulált) mellékvonal-felszámolások után (mellett) most elkezdődne a vasúti hálózat aláásásának egy újabb szakasza, a főbb vonalak kisforgalmú megállóhelyeinek a megszüntetése." Egyebek mellett erre a következtetésre jut a Magyar Közlekedési Klub által készített szakértői vélemény a helyközi közösségi közlekedés koncepciójáról, amit nemrég tett közzé a kormány.

Módosult a fővárosi szmogrendelet

Nem állítható, hogy a szmogriadó-rendelet módosítása előtt a társadalmi véleményezésre túl sok időt hagyott volna az előkészítő hivatal, mert a tervezet nyilvánosságra hozatala után kevesebb mint egy nappal, augusztus 27-én a főváros közgyűlése már el is fogadta az új szabályokat. A módosítások hatékonysága azonban kétséges, főleg a kivételek bővítése miatt. Eredetileg idén októbertől életbe lépett volna az az előírás, hogy a katalizátorral nem rendelkező autók március és október között nem hajthatnak be a főváros Hungária-gyűrűn belüli területére. Ennek a határidejét is kitolták, mert ehhez a magasabb szintű jogszabályokat is módosítani kell. A Levegő Munkacsoport attól tart, hogy a rendelet előírásainak felpuhulása, a kivételek szaporodása további gyakorlati problémákat és így a korlátozások komolytalanná válását vonják maguk után.

Megmarad a helyi védelem

A fővárosban négyszintű védelmet kaphatnak a történelmi épületek, épületegyüttesek és műemléki jelentőségű területek, parkok és más objektumok aszerint, hogy milyen értéket képviselnek. A kiemelkedő örökségeket, így például a világörökségi területeket, nemzetközi egyezmények védik. Az országos szint mellett a fővárosi önkormányzat is dönthet a védelemről.  A kisebb közösség számára értékes, a hely sajátos jellegét őrző együtteseket, emlékeket a kerületi önkormányzat helyezheti védelem alá. Bár a helyi védelem könnyebben feloldható, sok esetben ez menti meg értékeinket a pusztulástól. Ezért örültek a civil szervezetek, hogy a Fővárosi Közgyűlés a civil szervezetek fellépése eredményeként levette a napirendjéről a helyi (kerületi) védelem tervezett megszüntetését.

Kavicsbányászat: utakba tapossuk a jövőnket

A kavicsbányászat egyrészt megsemmisíti a talajt, a termőföldet, másrészt a megmaradt termőterületeket is károsítja a talajvízszint csökkenése által. Az útépítéshez is olyan ásványi nyersanyagot használunk, amelynek kibányászása miatt termőföldeket kell megszüntetni. Így valóban az utakba tapossuk jövőnk kenyerét! A hazai törvények viszont a termőföldet kevésbé védik, mint az ásványi kincset. Ugyanakkor a bontásokból származó anyagok újrahasznosítását gyakorlatilag ellehetetleníti a jelenlegi szabályozás. Így egész városrészek rehabilitációjából származó bontási anyagok másodnyersanyagként való felhasználás helyett a lerakókba kerülnek, további földterületeket foglalva el. A Levegő Munkacsoport, amely évek óta küzd ezen áldatlan állapotok megszüntetéséért, most a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult segítségért

Szemmaró füst, tehetetlen hatóság Apcon

Kinek higgyünk? A felügyelőségnek vagy az érzékszervünknek? A lakosság fulladozik, csukott ablaknál kénytelen élni, a fotókon fekete füstfelhők, a hatóság mégis mindent rendben talált. Hol az igazság Apcon? Lakossági bejelentés érkezett a Levegő Munkacsoporthoz, hogy az apci Qualital Könnyűfémöntöde hatalmas légszennyezést okoz a környéken. A füst nem a kéményekből, hanem a zárt üzemcsarnokból ömlik rendszeresen, melyben emberek dolgoznak. A szemmaró ammóniás füst időnként annyira ráül a környékre, hogy veszélyezteti a vasúti közlekedést is. A panaszosok elmondása szerint, ha nagy ritkán van ellenőrzés, azt előre bejelentik, így a hivatalos emberek mindent rendben találnak. Ezzel szemben bármely nap 20-22 óra között óriási szennyezést bocsátanak ki. Kilométerekre látszik a füstöt kibocsátó csarnok. A szennyezést levélben jeleztük az illetékes környezetvédelmi felügyelőség részére. Válaszuk szerint továbbra is mindent rendben találtak, ezért a Levegő Munkacsoport az ügyben a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának vizsgálatát kérte.

Épület-felújítás: mutasson példát a közszféra!

Az építőipar válságát is enyhítené, ha a közszféra a közintézmények energiatakarékosságot is szolgáló felújításával mutatna példát a lakosságnak és a magánvállalkozásoknak. Egyebek mellett ezt tartalmazzák a Levegő Munkacsoport észrevételei a Magyar Építőanyagipari Szövetség által a Nemzeti Építési Programhoz készített anyaghoz. Negyven éven át a kollektív tulajdont, majd a következő húsz évben a magántulajdont dicsőítették a főáramú szakértők. Az államot hol jól, hol rosszul gazdálkodónak kiáltották ki. Számtalan példával lehetne mindkét elméletet megerősíteni. Nincs ez másképpen a többi tagállamban sem. Ezért hívta fel a figyelmet az EU a közszféra felelősségére: tegye rendbe a közintézményeit, mutasson példát a lakosságnak, a magánszférának az épületek energiatakarékos felújításában, a megújuló energiák, a víztakarékos berendezések ésszerű alkalmazásában. Sajnos idehaza hatalmas a lemaradás. A közintézmények többségének még energetikai bizonyítványa, műszaki átvilágítása sem készült. Pedig a felújításuk egyszerre jelentene támogatást az építőiparnak, munkahelyeket őrizne meg, és az üzemeltetési költségek csökkentése révén a gazdálkodás is könnyebbé válna. A példamutatás kedvező hatásai is indokolnák a felújításokat. Sokan annyira hozzászoktak az évtizedek óta leromlott állapotú épületekhez, hogy ezt tartják a természetes állapotnak. Multinacionális vállalatok telephelyeitől kezdve a társasházak udvaráig rengeteg példát láthatunk, ahol nem a pénzhiány az elhanyagoltság döntő oka. Az épületek állagának javítása még válság idején is értékőrző befektetés.

Múzeumkert: pert nyert a Levegő Munkacsoport

Jogerősen megnyerte a Levegő Munkacsoport azt a pert, amelyet a Levegő Munkacsoport indított a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azon határozata ellen, mellyel megadta az elvi építési engedélyt a Múzeumkert Bródy Sándor utcai oldala alá tervezett mélygarázshoz. Ezáltal remélhetőleg megmenekül a városképi jelentőségű park számos gyönyörű fája, és megmarad a kert szimmetriája, a környék barátságos, zöld arculata.  

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

VOLT

Fórumok a mérgezett világról

A Levegő Munkacsoport három akciónapot és fórumot tartott a KEOP-6.1.0/B-2009-0003 számú, "Vegyszerezett világ - kampány a fenntartható vegyi anyag használatért" című pályázatának keretében. Augusztus 27-29-én Nyíregyházán, Miskolcon és Szegeden a városok központi terein állította fel sátrát, ahol szakértői válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, tanácsot adtak a vegyi anyagokkal és alternatíváikkal kapcsolatosan. Az érdeklődők feliratkozhattak a Levegő Munkacsoport elektronikus hírleveleire és vegyi anyag totót is kitölthettek. Az akciónapokkal párhuzamosan fórumokat is szerveztek (Nyíregyházán a Városházán, Miskolcon a Tudomány és Technika Házában, Szegeden a SZIN Zöldszinterén) ahol Simon Gergely a hétköznapjainkban használt vegyi anyagokkal kapcsolatos kérdésekről, míg Pál János a növényvédő szerek kockázatairól és a biztonságosabb lehetőségekről tartott előadást.

Pólókiállítás

Bíró György környezetvédelmi mérnök, aki még a rendszerváltás előtt lett Vác környezetvédelmi felelőse, majd sokféle polgári foglalkozást űzve mindvégig megmaradt zöldnek, a váciak "Bírógyurija" minden környezetvédelmi eseményre tervezett és tervez ma is egy pólót. Amint az ombudsmani hivatalban megrendezett kiállításon láthattuk, olyanokat, amelyeket minden korosztály szívesen visel. A rendezők ötlete volt, hogy a "pólóművész" munkái mellett a környezetvédő mozgalom civil szervezeteinek pólói is helyet kapjanak. Így a Levegő Munkacsoport pólói és néhány szatyra is ott volt. A pólókat sorsoláson kiosztották, így ez a kiállítás még egyszer ugyanígy már soha nem lesz látható.

 

Születésnapi jókívánság!

A Magyar Természetvédők Szövetsége 20. születésnapja alkalmából gratulál a Levegő Munkacsoport! Bolygónk  érdekében  fenntartható módon cselekedni és erre másokat is ösztönözni mindig is nehéz feladat volt. A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Barátainak népes táborához tartozik. Hisz az emberi felelősségvállalásban, és reméli a fenntartható jövőt. Kitartóan munkálkodik is a megvalósításáért immár 20 éve töretlenül. További sikeres működést kíván a közös ügy érdekében a Levegő Munkacsoport.

LESZ

Evezős Critical Mass!

A májusi főpróba után szeptember 13-án, vasárnap 10 órai kezdettel ismét megrendezzük az Evezős demonstrációt a Dunán. A felvonulást követően kerekasztal-beszélgetés lesz a kulturált és biztonságos evezésről, valamint a vízi tömegsport fejlesztésének lehetőségeiről. A beszélgetésen részt vesz Hegyi Gyula, a Duna Stratégia felelőse (Külügyminisztérium), a BRFK vízi közlekedésért felelős vezetője, valamint a vízi sportok és a környezetvédelem képviselői.

 

Kétkerekű Critical Mass!

A kerékpáros Critical Mass résztvevői az Európai Autómentes Napon Budapesten a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és levegőszennyezés csökkenéséért demonstrálnak. Követeléseik: - Kerékpársávot a Nagykörútra! - Átbringázható belvárosi hidakat! - Az Andrássy úti bicikli és parkolósáv cseréjét! - Több kerékpártárolót! - Rendszeres forgalomszámlálást! - Kerékpározással kompatibilis KRESZ-t!  Amint hangsúlyozzák, nem céljuk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése. A biciklisek szeptember 22-én, kedden 18.30-kor indulnak a Városháza tömbjétől, amit 17.30-tól gyülekezve pár percre jelképesen körbelakatolnak a kerékpárokkal. Kijelölt és lezárt útvonaluk nincsen, a Városházától a forgalomban közlekedve érik el a Nagykörutat, ahol tesznek 1-2 kört, majd 20 órakor újra találkoznak a Városháza parkban, ahol a szokásos bringaemeléssel zárul a felvonulás.

Autómentes nap az Andrássy úton!

A korábbi évekhez hasonlóan a Fővárosi Önkormányzat idén is megrendezi a gépjármű-forgalom elől lezárt Andrássy úton az Autómentes napot. Szeptember 19-én, szombaton délelőtt 10 órától este 6 óráig a Levegő Munkacsoport több helyszínen, több programmal színesíti a programsorozatot:
A "Hagyd otthon az autód!" kampánysátrunkban - a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera közötti szakaszon - lesz közlekedési totó, ismertető a részecskeszennyezésről és a főváros egyéb légszennyezettségi adatairól, valamint a közlekedési tervekről. A Budapest közlekedésfejlesztésében meghatározó szerepet betöltő tervezőirodák, a FŐMTERV Zrt. és Közlekedés Kft. szakemberei a helyszínen felvilágosítást adnak az érdeklődőknek.
Egy másik helyszínen -  az Izabella utca és a Rózsa utca közötti szakaszon - "Iroda a szabad ég alatt" címmel a Levegő Munkacsoport irodája kiköltözik az Andrássy útra. Aki kíváncsi, milyen munka folyik egy zöld szervezetnél és ellátogat hozzánk, több munkaterülettel ismerkedhet meg a helyszínen. Lakossági tanácsadó irodánk, a KÖTHÁLÓ munkatársaitól megtudhatja, hova forduljon környezeti panaszaival, megtekintheti beadványmintáinkat, tájékozódhat az aktuális ózon- és zajtérképről. Ugyancsak pontos adatokkal, színes beszámolókkal, látványtervekkel várják munkatársaink a közlekedés, az éghajlatvédelem és a vegyi anyagok témájában. Amíg a szülők beszélgetnek, a gyerekek a gyereksarokban találnak maguknak játékot.

Ne légy hülye! - kampány az éghajlatváltozás ellen

A hülyeség kora című környezetvédelmi játékfilm a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet,  a Vegyél Vissza, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a WWF Magyarország és a 350.org civil szervezetek együttműködése révén kerül be a hazai mozikba. A premier 2009. szeptember 22-én 19 órakor a MOM Park - Palace moziban lesz, 23-tól a Kossuth Moziban látható. A film 2055-ben egy elpusztult világban játszódik.  "Miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?" - teszi fel a kérdést a főszereplő, egy idős történész a számára már archív, 2008-as filmfelvételek nézegetése közben. A hülyeség korát szeptember 22-én a világ több mint negyvenöt országában egyszerre mutatják be. Ezen különleges alkalomból a nézők részleteket láthatnak a New York-i bemutató eseményeiről is, ahol Kofi Annan mond köszöntőt és a Radiohead zenekar ad koncertet. Idén decemberben Koppenhágában a 15. ENSZ Klímakonferencián a világ vezetői a Kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról vagy egy új lehetséges globális megállapodás létrehozásáról tárgyalnak. A nyolc magyar civil szervezet a filmet további 45 országban támogató más nagy zöld szervezettel együttesen a küszöbön álló konferencia jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet, és a film kapcsán ösztönözni a magyar miniszterelnököt, hogy személyesen vegyen részt a konferencián. A civilek az egyéni felelősséget is hangsúlyozni kívánják, hiszen közös fellépéssel nagyobb eredményekre vagyunk képesek.

A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Nem a közösségi közlekedéstől kell elvenni

"A Levegő Munkacsoport levélben kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy indokolja a 2010-re tervezett 70 milliárd forintos elvonás szükségességét a közösségi közlekedéstől, hiszen az a magyarázat, hogy ezáltal egy "magasabb színvonalú közlekedési rendszer valósul meg", nem hihető" - írta a FigyelőNet a Nem a közösségi közlekedéstől kell elvenni című cikkében.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2009 augusztusában

 A lap tetejére

AJÁNLÓ

Szemétvilág kiállítás

Szemétvilág Öko-design fesztivál kezdődött szeptember 3-án a VAM Design Centerben (Budapest VII., Király utca 26.), melynek a Levegő Munkacsoport az egyik támogatója. A 2010. március 3-ig tartó fesztivál része a nemzetközi Baltic Sea Festivalnak. A megnyitó divatbemutatón hulladékból készített ruhákban vonultak fel a manökenek. Az észt Reet Aus divattervező beszélő ruháinak alapanyagai régi szovjet katonai egyenruhák. Finn iparművészek csokipapírból, bakelitlemezből, régi pénzből, rossz cipzárból szemet gyönyörködtető ékszereket mutattak be. A fesztivál ideje alatt "Design-séta a szemétdomb körül" címmel fiatal magyar képző- és iparművészek is bemutatkoznak. Dániából egy nem mindennapi bicikli-kiállítás is érkezett, melyek egyikével Budapesten Mikael Colville-Andersen részt vesz a budapesti Critical Mass felvonuláson.

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!