Fiatalok életét veszélyezteti a rendőrség?

Sok szülő fogja rettegésben élni napjait, hogy mikor történik súlyos vagy akár végzetes baleset a gyermekével az Országos Rendőr-főkapitányság „Sulimoped” programja következtében – erre hívta fel a figyelmet a Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport.

A rendőrség „Sulimoped” programja keretében középiskolások ingyenesen szerezhetnek jogosítványt segédmotoros kerékpárra. Ugyanakkor számos tanulmány kimutatta, hogy a robogók, mopedek rendkívül balesetveszélyesek. Így például angliai adatok szerint a robogókkal közlekedő tizenévesek nagyobb arányban szenvednek halálos vagy súlyos sérüléssel járó baleseteket, mint azok, akik gyalog, kerékpárral vagy gépkocsival járnak.

A robogók általában sokkal környezetszennyezőbbek is, mint a legtöbb közúti jármű. Egy robogó egészségkárosító szénhidrogén-kibocsátása például ezerszerese egy teherautóénak, rákkeltő benzolból is százszoros mennyiséget bocsát ki, mint egy személyautó.

Mindezen okok miatt a Levegő Munkacsoport azt kéri a belügyminisztertől, hogy haladéktalanul állítsa le a „Sulimoped” programot, és helyette a biztonságos kerékpározást elősegítő oktatóprogramot indítsanak. A kerékpárok ugyanis a városi forgalomban hasonló előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a robogók: kis helyigény, gyorsaság, háztól házig történő közlekedés. Ugyanakkor nem károsítják az emberek egészségét, sőt a fizikai mozgás következtében javítják a használóik egészségét, és kevésbé balesetveszélyesek.

A belügyminiszternek írt levél itt olvasható.


Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás programja támogatásával.

Hírfigyelő