Eredményeink

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2023 decemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Levegőminőség-védelem – A Women Engage for a Common Future (WECF) nevű szervezet támogatásával folytatjuk fellépésünket az illegális lakossági égetések ellen.

A fűtési időszak kezdetével rendkívül megszaporodtak a Levegő Munkacsoporthoz érkezett panaszok végsőkig elkeseredett lakosoktól, akik attól rettegnek, hogy őket és gyermekeiket egy végzetes megbetegedés éri amiatt, hogy szomszédjaik hulladékot égetnek. A veszélyes jelenség senkit nem kímél, ezért a civil szervezet azonnali intézkedéseket kér a kormánytól Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében. (Szegő Judit)

A Tiszta Városok Kampány (CCC) – folytatjuk a parkolás témájával. A korábban a Lánchíd autómentességének védelmében létrejött, 18 civilszervezetet felölelő kezdeményezés folytatásaként egész napos egyeztetést tartottunk. Több Tiszta Városok Kampány találkozón részt vettünk.

A Corvinus Egyetem szakdolgozatot író hallgatójával egyeztettünk a budapesti aktív közlekedési módok témájában. Több különböző nemzetiségű Erasmus-os gyakornokjelölttel folytattunk előzetes egyeztetést. (Szegő Judit)

A Fővárosi Önkormányzat 2023-ban is lehetőséget biztosított arra, hogy a budapesti székhelyű civil szervezetek javaslatot tegyenek a Fővárosi Közgyűlés következő évi munkatervének összeállításához. A Levegő Munkacsoport 13 olyan javaslatot terjesztett elő, melyek megvalósításával rövid idő alatt és viszonylag alacsony költséggel jóval élhetőbbé válna Budapest.

Aktívan részt vettünk a Fővárosi Önkormányzat 2024. évi tervezett költségvetéséről szóló egyeztetésen.

Részt vettünk a „Hogyan (ne) adjuk el a RAKPARTOT?” című Valyo minikonferencián. (Lukács András)

Éghajlatvédelem – A Levegő Munkacsoport is közreműködött az Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató (CCPI 2024) magyarországi fejezetének elkészítésében. (A CCPI azt jelöli, hogy az elmúlt évben mennyi haladást értek el az egyes országok az üvegházhatású gázok csökkentése, a megújuló energiák elterjesztése, az energiafogyasztás mérséklése és a hatékony éghajlatvédelmi stratégiák megalkotása terén.) (Lukács András)

Uniós költségvetés, államháztartás – Közúti elektromos járművek vállalkozások részére történő beszerzésre – uniós forrásból – tett közzé felhívást a kormány társadalmi konzultációra. A Levegő Munkacsoport a felhívással kapcsolatban észrevételeket tett, kifejtve, hogy véleménye szerint miként szolgálhatná a legjobban a társadalmat a támogatás.

Részt vettünk a Partnerségi Megállapodás Monitoring Bizottság ülésén.

Előadást tartottunk a bolgár Gazdaságpolitikai Intézet online konferenciáján az uniós támogatásokról.

Az uniós támogatásokról szóló nemzetközi projektünk keretében partnereinkkel együtt egyeztetésen vettünk részt az Európai Bizottság illetékeseivel. (Lukács András)

Légi közlekedés – Új nemzetközi projektben veszünk részt, amely a légi közlekedés fokozottabb megadóztatásának lehetőségeit vizsgálja. Részt vettünk a projekt első megbeszélésén. (Lukács András)

Civil szféra – Csatlakoztunk a széles körű civil tiltakozáshoz a „szuverenitásvédelmi” törvény ellen.

 

 

Hírfigyelő