A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2020 februárjában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.


 

Levegőminőség-védelem – A „No Planet B” projekt keretein belül előadást tartottunk és ultrafinom-részecskeszám méréseket végeztünk Dunabogdányban és Gödöllőn, valamint részt vettünk további résztvevő szervezetekkel a gömörszőlősi projekttalálkozón. Előadást tartottunk a miskolci „Belefulladunk a melegbe?” szakmai konferencián és részt vettünk az azt követő civil egyeztetésen. (Tarr Katalin)

 

A „Lakossági mérésekkel a tiszta levegőért” projekt keretében folytattunk a mérőeszközök kölcsönzését a lakosságnak és gyűjteni az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, továbbá folytattuk egy film készítését és egy távszemináriumot tartottunk az önkéntesek részére. (Tatiana Shaw)

 

Közlekedés – Február 5-én nemzetközi konferenciát rendeztünk Német Környezetvédelmi Segély szervezettel (DUH) és a brüsszeli székhelyű Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetséggel (T&E) együttműködve a Budapesti Goethe Intézetben.

Találkoztunk Gosztonyi Bencével és Tóth Balázzsal a Go Mobility bicikli- és rollerkölcsönzőből, vagy inkább mikromobilitási kölcsönzőből. A fő téma a várható országos és budapesti szabályozás volt; ennek alapján elkészült egy szabályozási javaslat, amit elküldtünk az ITM-nek és a Fővárosi Önkormányzatnak. Voltunk a Főpolgármesteri Hivatalban, ahol Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes közlekedési szakértőivel, Kéri Andrással és Pass Dániellel beszélgettünk aktuális kérdésekről.

Tóth Csabával, a VII. kerület Klímavédelmi kabinetjének vezetőjével egyeztettünk egy konferenciáról a VII. kerületben a parkolási bevétel visszaosztásáról közlekedési alapjövedelemként.

Február 19-én megtartottuk a Levegő Klubot, amin Bite Pál mesélt egy projektről, melyben a szmog előrejelzéséhez készítenek szoftvert. A másik téma a lakossági levegőminőségi mérések volt. Szegő Judit előadása a házi PM10, PM2,5 és VOC mérésről nagy sikert aratott, és komoly vitát provokált arról, hogy mi lehet a viszonya az önkéntes mérőhálózatból származó adatnak és a hivatalos levegőminőség-mérőkből származónak.

Részt vettünk a Közlekedési munkacsoportnak a fővárosi Városházán tartott ülésén.

Újabb levelet írtunk az Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek és Karácsony Gergely főpolgármesternek a dunai hajók okozta légszennyezés csökkentését sürgetve. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – 5-én a Kelenföld és Ferencváros állomások közötti kötött pályás kapcsolatok fejlesztése érdekében háromvágányú kapcsolat és új elővárosi megállók kialakítására vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárás keretében tartott közmeghallgatáson elhangzottak és a fejlesztési tervre megadott PE-06/KTF00052-39/2020. ügyiratszámú környezetvédelmi engedéllyel kapcsolatos észrevételek és javaslatok tárgyában levelet intéztünk a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez, mely levél másolatát kísérőlevéllel megküldtük a környezetvédelmi hatóságnak is.

10-én részt vettünk a Főpolgármesteri Hivatal dísztermében a Városligeti Építési Szabályzat módosításával kapcsolatos tanácskozáson.

12-én részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén.

14-én felvilágosítást kértünk a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi Osztályától az Érdi Ipari Park környezetvédelmi eljárásával kapcsolatban.

26-án részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Környezet- és Klímavédelmi Bizottságának ülésén. Az ülés után a bizottság vezetője közölte velünk, hogy javaslatunk alapján beterjesztette a kerületi fás szárú növények védelméről szóló rendelet 7. sz. mellékletének törlésére irányuló javaslatát, melyben a fakivágások pótlásaként gyep és évelő növények ültetését is elfogadná az önkormányzat. Ezt követően részt vettünk a Gazdasági Bizottságának ülésén, ahol hozzászólásunkban az Infopark kiemelt fejlesztési területté nyilvánításával kapcsolatban megfontolásra javasoltuk, hogy a 602 mikro-appartmant tartalmazó H-tömb alá ne tervezzenek kétszintes mélygarázst a magas talajvízszint és a forgalomvonzás miatt.

27-én telefoni kapcsolatot létesítettünk a FŐKERT-nél Nagy Dénes szakértővel a Tabáni Játszótér fakivágási tervei miatt. A tervet elkészülte után megtekinthetjük majd.

28-án részt vettünk a Ferencvárosi Klímaplatform megbeszélésen a IX. kerületi Polgármesteri Hivatal Dísztermében, az ott elhangzottakról emlékeztetőt készítettünk.

V.É. kérésére, aki egy játszótéren megjelölt fasor sorsa miatt aggódott, a XI. kerületi Városüzemeltetési Osztályon megtudtuk, hogy az csak gallyazás miatt történt.

D.G. sződligeti lakosnak, aki a sződligeti ártéri erdőirtások és a túlépítések miatt megnövekedett személygépjármű forgalom miatt panaszkodott és a váci kavicsbánya, valamint hulladéklerakó ügyében a lakosság véleményének semmibe vevéséről közölt blogbejegyzést, javasoltuk a váci lakossággal való összefogást és szervezett lakossági fellépést közmeghallgatás tartásának érdekében.

A miskolci panaszosnak, aki a kavicsborítású utak zöldfelületi arányba való beszámítása miatt folytat pert az önkormányzattal, telefonon fejeztük ki egyetértésünket. (Schnier Mária)

 

Éghajlatvédelem – A végleges Nemzeti Energia- és Klímatervről (NEKT) a közös zöld civilszervezeti vélemény írásába kezdett a Levegő Munkacsoport a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország. Ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére fogják megküldeni, illetve a Climate Action Network Europe megküldte kérdéseit a NEKT-tel kapcsolatban, melyre közös válasz megfogalmazását vállalták ugyanezen szervezetek kiegészülve az Energiaklubbal, az Elosztóval, MEHI-vel és még néhány civil szervezettel. Társadalmi konzultáció tekintetében már csak a magyar Hosszútávú Stratégia előtt állunk várakozással. Részt vettünk a NEKT-tel kapcsolatos országgyűlési bizottsági ülésen. (Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés – A projektünk keretében figyelemmel kísértük a témával kapcsolatos uniós és hazai fejleményeket. (Lukács András)

 

Jogi ügyek - A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit intéztük. A Környezeti Tanácsadó Iroda keretében jogi jellegű telefonos kérdésekre válaszoltunk. Részt vettünk az Álomvölgy beépítéséről szóló megbeszélésen a budakeszi önkormányzatnál. Előadást készítettünk a levegőminőségi tervek felülvizsgálati eljárásairól. A Sajó-völgy levegőminőségi terv felülvizsgálatához észrevételeket küldtünk az illetékes hatóságnak. Levelet fogalmaztunk a Budapest Közútnak egy tanácskérő lakos problémájával kapcsolatban. Részt vettünk az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnökével folytatott civil szervezeti megbeszélésen. (Bendik Gábor)

 

Tanácsadó iroda - A környezeti tanácsadás keretein belül 27 e-mailes, 21 Facebook, és 34 telefonos lakossági tanácskérésre válaszoltunk. (Tarr Katalin)

Hírfigyelő