Mit tehet Ön a kamionforgalom okozta súlyos problémák megoldása érdekében?

  • Tájékozódjon! Ismerje meg a témával kapcsolatos különböző álláspontokat, és ennek alapján döntse el, kinek lehet igaza! Csak akkor tudja majd hatékonyan képviselni saját érdekeit, ha birtokában van a szükséges információknak.
  • Tájékoztasson! Csak akkor ismerhetik meg a véleményét, ha azokat elmondja, leírja. (“Néma gyermeknek az anyja sem érti a szavát.”) Elgondolásait ne csak barátaival, munkatársaival ismertesse (bár ez is fontos), hanem írjon az újságoknak, beszéljen önkormányzati, országgyűlési képviselőjével!
  • Fogjon össze másokkal! Itthon és külföldön egyaránt egyre több civil szervezet dolgozik egy élhetőbb környezet, egy egészségesebb társadalom megteremtéséért. Keresse meg őket, ismerje meg programjaikat, lépjen be tagjaik sorába, anyagilag is támogassa őket! Ha célszerűnek látszik, hozzon létre helyi egyesületet barátaival, ismerőseivel, lakótársaival! (Ez utóbbihoz hasznos tanácsokat talál a "Rajtunk múlik! - Hogyan szervezkedjünk és képviseljük érdekeinket lakóhelyünkön?" című kiadványban.
  • Kezdeményezzen jogi lépéseket, amennyiben Ön is közvetlenül érintett! Először a közút kezelőjének kell levelet írnia, amihez mintát A sínek tovább bírják című kiadványunkban talál. Elutasító válasz esetén pedig pert is indíthat. Már több hasonló per sikerrel zárult Magyarországon!
  • Válassza a helyi, illetve hazai termékeket! Vásároljon bioboltokban, járjon piacra és ne a nagy bevásárlóközpontba! A távoli földrészekről ide szállított zöldségek és gyümölcsök helyett hazait vegyen, ha lehet, akkor közvetlenül a termelőtől! Úgy vásároljon, hogy az minél kevesebb hulladék keletkezésével járjon! Fogyasztóként a választásával befolyásolhatja a piacot, és csökkentheti a szállítási igényt.

Hírfigyelő