Légszennyezés

Közhely, hogy levegő nélkül elpusztul az ember, akár víz nélkül. Ez sajnos csak a tiszta levegőre és vízre igaz. Ha egészségkárosító anyagokkal szennyezettek, ez egy idő után megbetegedéshez vagy a halálhoz vezethet.
A levegőben lévő szennyezők egy részét nem is érezzük, ezek az iparosodott világ, az elmúlt néhány száz év termékei, érzékelésükre és az ellenük való védekezés kifejlesztésére nem állt rendelkezésre sok millió évnyi evolúció, alkalmazkodás, mint a természetes eredetű légszennyezők esetén.
Ilyen szennyezők az úgynevezett szállópor részecskék, melyek Magyarországon legnagyobb részben a lakossági fűtésből származnak, és a dízel motorokból kerülnek a környezetbe, és 13000 ember idő előtti halálát okozzák, vagy az emberi tevékenység során levegőbe jutó nitrózus gázok és szénhidrogének, melyek a talajközeli ózon keletkezéséért felelősek nyári napokon
A szennyezés csökkentésére két út áll előttünk, a kibocsátó tevékenységeket mérsékeljük, vagy technikai eljárásokkal kiszűrjük a légkörbe jutás előtt a szennyezést. Az elsőre jó példa az otthonaink korszerűsítése, így kevesebb fűtőanyaggal tartjuk melegen, ennek következtében kevesebb kibocsátás is keletkezik, a másodikra példa  a gépkocsikra szerelhető katalizátor használata.
Valamennyi szennyező terén rendelkezésünkre állnak olyan megoldások, melyek nem csak a szennyezést mérséklik, de jelentős gazdasági hasznot is hoznak, mérséklik a társadalmi feszültségeket, és csökkentik a munkanélküliséget. Például ha korszerűsítjük a hazai épületállományt, akkor nem csak a fűtés légszennyezése mérséklődik, hanem több tízezer munkahelyet is teremt az építőiparban, élénkítve a gazdaságot, valamint csökken az ország függősége az import energiától és a lakosok pénztárcájában is több marad.

Zsúfolt közlekedésBudapesten a közlekedési eredetű légszennyezés a legnagyobb tehertétel a lakosság számára, jelentős részecske-, nitrogén-oxid és ózonszennyezést okozva, vidéken pedig az avarégetés, fűtés és az ipari kibocsátások, például a hulladékégetők, erőművek szennyezése.
A légszennyezés tartós mérséklésére kell törekednünk a lehető legrövidebb idő alatt – a Levegő Munkacsoport ezért küzd –, hogy olyan magas szintet ne érhessen el a levegő szennyezettsége, mely rövid távon is komoly egészségkárosodással és nagy számú elhalálozással jár.

Kapcsolódó anyagok

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó kiadványok

Hírfigyelő