Legyen környezetbarát a nemzeti ünnep!

Ne jelentsen jelentős többlet légszennyezést a nemzeti ünnep – kérte levelében a Levegő Munkacsoport a Miniszterelnöki Hivatalt. Az augusztus 20-i tűzijáték ugyanis jelentős szennyezéssel terheli a főváros levegőjét. Magyarország egyébként is Európa egyik legszennyezettebb térsége.

A tűzijátékok színét gyakran nehézfém-vegyületek adják, amelyek ártalmasak az egészségre (károsítják az idegrendszert, valamint rákkeltők), továbbá a levegőt, majd a vizet és a talajt szennyezik. A pirotechnikai eszközökben a pajzsmirigyet és a magzati fejlődést károsító perklorát is található, mely a levegőt és a vizet szennyezi. A tűzijátékok során emellett a klórtartalmú anyagok égésekor rendkívül káros, rákkeltő dioxinok és furánok keletkeznek. A környezetvédelmi aggályok miatt az elmúlt években kifejlesztettek a környezetet kevésbé szennyező, korszerű pirotechnikai eszközöket. Ezen anyagok alkalmazásával lényegesen kisebb a tűzijáték szennyező füstje és perklorátra sincs szükség. Légszennyező anyagok helyett főleg nitrogén gáz keletkezik (ami eleve a levegő 78 százalékát teszi ki). A színt adó káros fémek is gyakorlatilag mind kiválthatóak (leszámítva a zöld színt biztosító, a tüdőt és a szívet is károsító báriumot). Az eddigieknél csupán 10-20 százalékkal kerülne többe a környezetet sokkal kevésbé szennyező tűzijáték. Ha azonban a társadalmi károkat is számítjuk, akkor ez utóbbi egyértelműen jóval olcsóbb.
A tűzijátékot szervező cég a Levegő Munkacsoport kérésére ellenére semmiféle tájékoztatást nem adott a felhasználásra kerülő pirotechnikai anyagok összetételéről.
A Levegő Munkacsoport levelében arra kéri a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy haladéktalanul tájékoztassa az embereket, milyen kockázatnak teszik ki magukat a tűzijáték környezetében. Azt is kéri, hogy a jövőben az uniós zöld közbeszerzési elvek szellemében kizárólag környezetbarát tűzijátékot szervezzen.

A Miniszterelnöki Hivatalnak írt levél itt olvasható.

Hírfigyelő