A bútorzatban

Farostlemez bútorok

Probléma: 

A farostlemezből készült, laminált bútorokat műgyantákkal préselik össze. Ezek az anyagok formaldehidet bocsátanak ki. Ez a rákkeltő vegyület a gyártást követő időszakban távozik a legnagyobb mennyiségben a bútorokból, de még később is folyamatosan a környezetbe kerül. A formaldehid kisebb mennyiségben nyálkahártya-irritáló hatású, fejfájást, szédülést, rosszullétet okozhat. A formaldehid más illékony szerves szennyezőkkel felelős a beteg épület szindróma kialakulásáért.

Tippek: 

Használjunk tömörfa bútorokat!

Ha mégis farostlemez bútort vásárolnánk, akkor azt igyekezzünk a szobába helyezés előtt kiszellőztetni, és az első hónapokban fokozottan ügyeljünk a gyakori levegőcserére.

Nem minden farostlemez bútor azonos formaldehidkibocsátású. A fából készült ragasztott termékeket formaldehid-kibocsátásuk alapján minősítik. A biztonságos termékeket az E1 csoportba sorolják be. Európában sok gyártó önként alkalmazza a szigorúbb E1 szabvány követelményeit. Néhány EU-s tagállamban, bár hazánkban nem, kötelező betartani a szigorúbb előírásokat. Az Európai Ökocímke odaítélésének feltétele, hogy a forgácslemez vagy farostlemez formaldehidkibocsátása kisebb legyen az E1 minősítési érték felénél.

A szobanövények képesek a formaldehidet felvenni a levegőből és ártalmatlanítani. A NASA vizsgálatai szerint erre a célra a legjobbak a filodendron, a dracéna és az aloe vera.

Fenntarthatóság: 

A farostlemez bútorok gyártásakor felhasznált műgyanták jelentős mennyiségben tartalmaznak illékony szerves szennyezőket. Ezek a vegyületek, amellett hogy mérgezőek, a levegőbe kerülve elősegítik a Los Angeles-i típusú szmog kialakulását. Nitrogén-oxidok jelenlétében UV sugárzás hatására hozzájárulnak a mérgező ózon képződéséhez.

Ágybetétek, díszpárnák, faliszőnyegek

Probléma: 

A függönyök, faliszőnyegek, felhalmozott díszpárnák és az egyéb lakástextilekkel bevont bútorok igazi melegágyai a poratkáknak. Ezeknek az állatoknak a fő tápláléka az emberekről lehámló, penészgombák által megpuhított bőrdarabka. Az allergiás tüneteket a poratkák levegőbe kerülő ürüléke okozza.

Tippek: 

Ne halmozzunk fel otthonunkban felesleges textil bútorokat és kiegészítőket. A párnákat, ágytakarókat, plédeket, függönyöket rendszeresen mossuk. Legalább 60°-os mosással a poratkák és az ürülékük is eltávolíthatók. Porallergiásoknak célszerű sűrű szövésű, úgynevezett atkabiztos huzattal ellátott ágyneműt, matracot használni.

Fenntarthatóság: 

A fogyasztási cikkek, így a textil kiegészítők gyártása, szállítása is környezetterhelést jelent. Fontoljuk meg, szüksége van-e szeretteinknek vagy magunknak egy újabb tárgyra.

Hírfigyelő