Vegyi anyagok

A mesterséges anyagok jelen vannak mindennapi életünkben, ezeket esszük (élelmiszeradalékok), ezekbe csomagolunk, öltözködünk (műanyagok), ezek segítségével pusztítjuk el a „kártevőket” (irtószerek), számos területen könnyítik meg életünket (vízlepergető és égésgátló anyagok). De szennyezőanyagként, melléktermékként is jelen vannak a környezetünkben.

A napjainkban használt mintegy 100 ezernyi mesterséges anyag közül egy átlagos napon akár több ezerrel is találkozhat szervezetünk. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a felhasznált anyagok egy része szervezetünkbe is bekerül, és már a magzatokra is hatással lehet.

Egy amerikai vizsgálat során az újszülöttek köldökzsinórvéréből átlagosan 200 különféle mesterséges anyagot mutattak ki, ezek jelentős része feltételezhetően egészségkárosító hatású (például rákkeltő, idegmérgező, hormonális hatású).

A mesterséges anyagokkal kapcsolatos kockázatokat növeli, hogy a tömegesen használt vegyszerek túlnyomó többségének nem ismertek az emberekre gyakorolt hatásai, és a gyaníthatóan mérgező anyagok felhasználásának megszüntetése igen lassan halad.

A tudomány képviselői már évek óta aggodalommal figyelik, hogy a szervezetben lévő többszáz vegyület együttes hatását eddig nem vizsgálták meg kellő alapossággal. Túlhaladottá vált az a jelenlegi gyakorlat, hogy egyszerre csak egy-egy vegyület hatásait értékelik, hiszen már több vizsgálat igazolta, hogy a szennyezők együttesen lényegesen nagyobb károsító hatással bírhatnak, mint külön-külön.

Az életvitelünk jelentősen befolyásolja a szervezetbe kerülő mérgek mennyiségét, megfelelő informáltsággal és odafigyeléssel mérsékelhetőek a kockázatok. A biztonságosabb alternatívákra a Levegő Munkacsoport is igyekszik felhívni a lakosság figyelmét kiadványain és havonta megjelenő Vegyi Anyag hírlevelén keresztül.

A témával kapcsolatos munkánkat elősegítik nemzetközi kapcsolataink is, a szervezet tagja a Nehezen Lebomló Szerves Szennyező Vegyületektől Mentesítő Nemzetközi Hálózatnak (International POPs Elimination Network, IPEN), a Növényvédő szer Akcióhálózatnak (Pesticide Action Network - Europe), Egészség és Környezetvédelmi Szövetségnek (Health & Environment Alliance).

További anyagok a témában:

Vegyi Anyag Hírlevél 2005. augusztus - 2010 március


Kapcsolódó anyagok

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó kiadványok

Hírfigyelő