Autómentes nemzedék

Talán nem olyan meglepő, hogy az egyetemisták többsége (ma még) nem autótulajdonos. Az viszont már nagyon is figyelemreméltó, hogy a többségük talán a későbbiekben sem válik azzá, vagy ha mégis, talán jobban meggondolja, mikor és mennyit használja majd autóját. Valami ugyanis megváltozott, akárcsak az éghajlat.

Mindez az ELTE Lágymányosi Campusán rendezett Szakkollégium Éjszakáján derült ki, amelyre a Levegő Munkacsoportot is meghívták. A civil szervezet örömmel vette a lehetőséget, hogy megtudakolja, mit gondolnak a mai fiatalok az alternatív közlekedési lehetőségekről, illetve az energiahatékonyságról. Szinte egyöntetű volt a vélemény a témák jelentőségét illetően, de a helyszínen készített felmérések is nagy hasonlóságot mutattak az erről való gondolkodásmódban. Mintha ez a nemzedék már pontosan tudná, hogy a saját bőrére megy a játék, és ha valaha is családot szeretne, akkor bizony nem árt arra is gondolni, hogy élhető maradjon a környezetünk.

A civilek folyosóján felállított standunknál rengeteg fiatal megfordult, és jellemzően nagyon nyitottak voltak a környezetvédelemre. Közlekedési és energiahatékonysági kérdéssorainkkal azonban elsősorban nem a tudásukat, hanem a beállítottságukat, véleményüket mértük. Továbbá a biciklis közlekedésben nagyon hasznos, fényvisszaverő ajándékokat osztottunk ki a KMOP-3.3.4/A-2009-0002 – Hagyd otthon az autódat! - kampány a fenntartható közlekedésért című pályázat keretében, és az ehhez kapcsolódó kerékpár-nyereményjátékunk iránt is nagy volt az érdeklődés. De számos más kiadványunk – főként a vegyi anyagokról és a koromról szóló ismertetőnk – is igen népszerű volt.

Sibak Zsuzsanna
A Levegő Munkacsoport kommunikációs munkatársa

Hírfigyelő