A padlózatban

PVC-padló

Probléma: 

A PVC számos összetevője káros hatású. Több vizsgálat igazolta, hogy az ilyen termékek kockázatot jelentenek. A műanyagpadlós szobában élő gyermekek szervezetében a lágyító anyagként használt mérgező ftalátokból nagyobb mennyiséget találtak, sajnos náluk másfélszer gyakoribb a légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélye is.

A PVC-termékekben alkalmazott ftalátok egy része bizonyítottan hormonális hatású, ezért egyes változatainak felhasználását korlátozták. Stabilizálásukra nehézfémeket használnak, ami ha kijut a termékből idegmérgező hatású lehet. Mióta felismerték a PVC káros egészségügyi hatásait, azóta a csecsemőknek gyártott termékekben (előke, babajátékok) már nem használják. A megbízható gyártók termékeik csomagolásán is feltüntetik, hogy azok PVC-mentesek.

Tippek: 

Kerüljük a PVC-ből készült termékeket! Ha lakásunkban még PVC burkolat van, amilyen hamar csak tehetjük, cseréljük járólapra, parkettára.

A PVC-t felhasználják a műanyagpadlókban, kábelekben, labdákban, műanyag asztalterítőkben, de akár szívószálakban is. A termékjelöléseknél a nyilak által háromszög alakba foglalt 3-as szám jelenti a PVC-t. Ellenőrizzük a vásárolt műanyag árukat! Ha csecsemőknek vásárolunk, keressük a PVC free feliratú termékeket.

Fenntarthatóság: 

A PVC környezeti szempontból a legrosszabb anyagok egyike: gyártása, felhasználása, ártalmatlanítása során is erősen mérgező anyagok kerülhetnek a környezetbe. Fő összetevője a vinil-klorid, melyből égetés során, olyan súlyosan mérgező, nehezen lebomló vegyületek is képződhetnek, mint a dioxin. A termékek stabilizálására nehézfémeket alkalmaznak, amelyek a környezetbe kerülve a teljes táplálékláncban kifejthetik káros (például idegmérgező) hatásúkat. A PVC-termékek ártalmatlanítása nem megoldott.

Padlószőnyeg

Probléma: 

A padlószőnyeg még ma is az egyik legkedveltebb burkolattípus a nappalikban, a háló- és gyerekszobákban, ami nem véletlen: puha felületén kellemes a járás akár mezítláb is, és meleg érzetet kelt. Azonban a padlószőnyeg ragasztóanyaga illékony szerves szennyezőket tartalmazhat, emellett nehezen tisztítható és életteret ad a poratkáknak.

Tippek: 

Padlószőnyeg helyett válasszunk más burkolóanyagot: parkettát, kerámialapot. Ha szőnyeggel szeretnénk hangulatosabbá, melegebbé varázsolni otthonunkat, olyat vásároljunk, ami könnyen tisztántartható. Kisgyerekkel különösen kerüljük a padlószőnyeget, ugyanis a földön csúszó-mászó picik lélegzik be a legtöbbet az illékony, káros ragasztóanyagból és a poratkák ürülékéből.

Fenntarthatóság: 

A műszálas padlószőnyegek gyártása során mérgező anyagok kerülnek a levegőbe. Előállításuk jelentős környezetterheléssel jár.

Hírfigyelő