Elnökség

Lukács András

lukacs[kukac]levego.hu

elnök
geofizikus

A Levegő Munkacsoportnak megalakulása (1988) óta vagyok a vezetője, 1995-től elnöke. Több mint 60 tanulmány szerzője vagy társszerzője vagyok az ökoszociális államháztartási reform, a környezetbarát közlekedés és a fenntartható energiapolitika témakörében. Több ezer alkalommal jelentem meg a médiában. Szerteágazó közéleti tevékenységekben vettem részt. Az Európai Zöld Költségvetés (Green Budget Europe) elnökségi tagja vagyok annak megalakulása, 2008 óta.

Dr. Köves Alexandra

 

elnökségi tag
ökológiai közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa

Első diplomáját 1999-ben az edinburghi Heriot-Watt Egyetemen szerezte nemzetközi gazdálkodás és német-spanyol nyelvszakon. Később a Bécsi Diplomáciai Akadémián végzett nemzetközi kapcsolatok másoddiplomás képzést. Pályafutásának első tíz évében a magyar közigazgatáson belül foglalkozott fejlesztéspolitikával, ezen belül is főként társadalomfejlesztéssel, ebből nyolc évet felsővezetői pozícióban. A közigazgatásban eltöltött idő után - saját vállalkozásain keresztül - számos hazai és nemzetközi projektben vett részt szakértőként, tanácsadóként, projektvezetőként. A fejlesztéspolitikában eltöltött másfél évtized vetett fel benne olyan kérdéseket, amely a gazdaság és társadalom fejlődésére vonatkozó alapvetéseket kérdőjelezte meg. Doktoriját is ennek szellemében írta a Budapesti Corvinus Egyetemen az ökológiai közgazdaságtan kutatási területén a fenntartható foglalkoztatásról. 2014-ben a teljes karrierváltás mellett döntött, és azóta az idejét a BCE Vállalatgazdaságtan Intézet Döntéselmélet Tanszékén tanításra és kutatásra fordítja. Leginkább olyan jövőkutatásokban vesz részt, amelyek azt vizsgálják, hogy miként lehetne környezetileg fenntarthatóbb és társadalmilag igazságosabb rendszereket létrehozni. Hitvallása szerint az, hogy hogyan gondolkodunk a jövőről, mit tartunk lehetségesnek, vagy lehetetlennek nagyban meghatározza, hogy mit tudunk vagy akarunk a jelenben megtenni, vagy épp nem megtenni.

Lakatos Zsófia

elnökségi tag
A Magyar PR Szövetség (MPRSZ) korábbi elnöke és az Emerald Public Relations ügyvezetője.

Több mint hét évig vezette a Hill+Knowlton Hungary Kft.-t, mielőtt 2016 januárjában megalapította saját ügynökségét. Karrierjét az RTL Klubnál kezdte a Híradó és az Akták riportereként, majd a Capital Communications pénzügyi kommunikációs ügynökségnél dolgozott 8 éven keresztül. 2008-ban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Tehetsz rá vagy tehetsz ellene” kampányának pr-vezetője volt. Az MPRSZ mellett tagja a Szóvivők Egyesületének, a Superbrands bizottságnak és a HBLF-nek is. A CSR (vállalatok társadalmi felelősségvállalása) szakértője, egyetemi óraadó, rendszeres előadója a témában rendezett hazai és nemzetközi konferenciáknak. 2013 júliusában jelent meg Londonban szakkönyve „Corporate Social Performance in Emerging Markets – Sustainable Leadership in an Interdependent World” címmel. 2013 novemberében az országban elsőként kapta meg a Fenntarthatóság Szakmai Követe díjat. A Budapest Klub Global Executive Council alelnöke, a Green Brands zsűritagja. Több mint 10 éve segíti tanácsaival a Levegő Munkacsoport munkáját.

Mihalicz Csilla

mihaliczcsilla21[kukac]gmail.com

újságíró, tanár

Meghatározó volt gyerekkoromban a baranyai és a somogyi kis falu, ahol nevelkedtem, és a kötődés a Balatonhoz, ahol ifjúkoromig éltem, és ahová a családomhoz gyakran visszajárok.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szereztem magyar-történelem szakos diplomát 1985-ben. Dolgoztam az Országos Széchényi Könyvtárban, majd a Magyar Rádió Dokumentációs Osztályán. Két gyermekem születése után lettem újságíró. A 168 óránál tanultam a szakmát, dolgoztam a Magyar Narancsnál, rövid ideig a Magyar Hírlapnál, írtam interjúkat a BUKSZ – Budapesti Könyvszemle számaiba, cikkeket külsősként a Figyelőnek, a HVG-nek. A közéleti újságírásról egyre inkább a női magazinokra tevődött át a fő hangsúly: 14 évig voltam a Nők Lapja újságírója. Az eredeti szakmámhoz csak rövid időkre tértem vissza: legutóbb egy szerb iskolában tanítottam magyart.

2012-től a terézvárosi Tóth Aladár Zeneiskolában dolgozom, ahol kommunikációs és könyvtári feladatokat látok el.

Az újságírást ma már független külsősként művelem, fő területeim a szociális témák, a környezetvédelem, a női- és gyermekjogok, a civil társadalom, a nemzetközi fejlesztés, az egészségügy. és a kultúrán belül a színház, a zene és az irodalom. Szívesen dolgozom projekteken, ilyen volt két könyv írása (zenei illetve onkológiai témában), valamint legutóbb a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége megbízásából a Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktár szerkesztése, bővítése (interjúk, filmek, iskolabemutatások készítése, könyvek szerkesztése 2017. novembertől).

A zöld mozgalomra jó rálátást adott az a könyv, amelynek interjúit az Ökotárs Alapítvány megbízásából készítettem. A zöld 35 színe című 2012-ben megjelent interjúkötet – a 35 legjelentősebb szervezet vezetőjével készített beszélgetések révén – átfogó képet fest a civil környezetvédelem születéséről és fejlődéséről a rendszerváltás utáni első évtizedekben.

Inspiráló feladatnak tartom, hogy egy olyan jelentős civil környezetvédelmi szervezet működését segítsem, mint amilyen a Levegő Munkacsoport, amelynek korábban rövid ideig a kommunikációs feladataiban is részt vállaltam.

Pogátsa Zoltán

pogatsa[kukac]gmail.com

elnökségi tag
közgazdász, szociológus

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1999-ben szereztem szociológus diplomát kutatói szakirányon. 1997-98-ban ezt a Westminsteri Egyetemen politológia és nemzetközi kapcsolatok mesterdiplomával egészítettem ki. Az ELTE elvégzése után 1999-2000-ben a budapesti Közép-Európai Egyetemen MA hallgató lettem Délkelet-Európai Tanulmányok szakon. Közben már PhD hallgató voltam 1998-2004 közt a Sussexi Egyetemen, ahol elnyertem a PhD tudományos fokozatot. 2001-2003 közt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen MBA mesterképzést végeztem gazdasági és pénzügyi szakirányon. 1999-től a Nyugat-magyarországi Egyetem Társadalom és Európa Tanulmányok Intézetének, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem Közgazdaságtudományi karának oktatója, kutatója, majd egyetemi docense lettem. Két cikluson keresztül tagja voltam a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Versenyképességi Kutatócsoportjának. Vezető tervező voltam uniós határmenti együttműködési programokban (Magyar–Szerb Határ-menti Együttműködési Operatív Program 2007-2013, VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság, illetve Magyar–Horvát Határ-menti Együttműködési Operatív Program 2007-2013, VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság). Tagja voltam a Bolognai Egyetem Erasmus Mundus Master in Eastern European Research fakultásának. Jelenleg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás szakjának szakgazdája vagyok, illetve az egyetem Doktori Iskolájának témakiírója. Rendszeresen tanítok a Közép-Európai Egyetem Üzleti Iskolájában, a Corvinus Egyetemen és az ELTE-n.

 

A Felügyelő Bizottság

 

Tömpe István

elnök

 

Dr. Kiss László

Hírfigyelő