Szakértői Testület

A Levegő Munkacsoport Szakértői Testülete (SZT) különböző szakterületek kiváló ismerőiből áll, akik rendszeresen adnak tanácsokat a szervezet állásfoglalásainak, döntéseinek meghozatalához, szakmai anyagainak elkészítéséhez, és formálisan is vállalják tagságukat az SZT-ben. Az SZT-nek jelenleg (2020. március) 69 tagja van.

A Szakértői Testület rendezvényeiről készült anyagok:

Elnök

Dr. Ürge-Vorsatz Diana

Ürge-Vorsatz Diana a budapesti Radnóti Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen fizikusi diplomát szerzett. 1996-ban a Kaliforniai Egyetemen környezettudományból doktorált.
1996-tól a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) környezetvédelmi tanszékének professzora, 2007-től a CEU Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Központjának igazgatója. 2002 óta részt vesz az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) munkájában; az IPCC tevékenységét 2007-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. 2015 októberében megválasztották az IPCC III. Munkacsoportja alelnökének, amelynek az a feladata, hogy vizsgálja meg az összes lehetőséget az üvegházhatású gázok csökkentésére a légkörben, és tudományosan megalapozza ezek megvalósítását. Több más tudományos vezető és tanácsadó testület jelenlegi, illetve volt tagja (többek között: Osztrák Klíma- és Energiaalap, Európai Klímaalap, Egyesült Királyság Energiakutató Központja).
2008-ban a tudományos munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta.
Részletes szakmai önéletrajza itt olvasható (angol nyelven): http://people.ceu.edu/diana_urge-vorsatz

Elnökhelyettes

Bulkai Dénes

Dr Bulkai Dénes nyugdíjba vonulása előtt 17 evig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető környezetvédelmi tanácsadója volt. Fő feladata a bank által finanszírozásra befogadott projektjavaslatok környezetvédelmi és szociális vizsgálata volt, beleértve a környezetvédelmi és szociális auditok, hatásvizsgalatok megszervezését, az eredmények értékelését, a korrekciós tervek elkészítését, azok jogi dokumentumokba foglalását és végrehajtásuk ellenőrzését.
Ezen kivül ipari energiatakarékossági projekteket, energia-auditokat, műszaki segítségnyújtási projekteket vezetett és tanfolyamokat tartottam az EBRD sajat bankárainak a közvetítő partnerek képviselőinek és konzulenseinek.
Az EBRD előtt a Fémipari Kutatóintezetben, az Állami Energiafelügyeletnél, nemzetközi tanácsadó cégeknél és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezeténél (UNIDO) dolgozott.
A fent említett projektek miatt számos országban dolgozott: Albániában, Azerbaidzsánban, Bosznia-Herzegovinában, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Indiában, Jamaikában, Kínában, Kazahsztánban, Koszovóban, Kirgizisztánban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Macedoniában, Montenegróban, Oroszországban, Örményországban. Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, Törökországban és Ukrajnában.
Részletes szakmai önéletrajza itt olvasható: http://denesbulkai.com/node/6

Tagok

Ágoston György

A Dunaújvárosi Főiskola főiskolai tanára, alkalmazott informatikai kutatásvezető, közlekedésinformatikai projektek tagja.

Barczi Attila

Talajtani szakértő. Végzettsége: okleveles agrármérnök, okleveles talajtani-talajerőgazdálkodási és mg. környezetvédelmi szakmérnök. Doktori fokozatát Környezettudományok területén szerezte. 25 éve vesz részt a felsőoktatás talajtani képzéseiben, és a Barczi Bt. beltagjaként talajtani szakértői munkát végez.

Bardóczi Sándor

Okl. tájépítész mérnök, vezető tervező, címzetes egyetemi docens. A VÁTI-ban, az Urbanitás Kft-nél és az Ökoplan GIS kft-nél szerzett szakmai tapasztalatokat. 2007 óta szabadúszó tervező. Táj-és kertépítész vezető tervező, települési zöldfelületi és tájrendezési tervező, területrendező tervezői jogosultságokkal rendelkezik. A Budapesti Építész Kamara tagja, 2009 óta a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozatának vezetőségi tagja. Regionális kutatási és tervezési munkát végzett többek közt a Szigetközben, a Duna teljes magyarországi szakaszán, tervezte a Tisza térséget, valamint Vas megyét. Sopronban, Budapesten, Komáromban, Zala megyében, Egerben és a budapesti agglomeráció településein településrendezési feladatokban, környezeti hatásvizsgálatokban, településfejlesztési tervek készítésében vett részt. Diplomamunkáját felhasználták a Tokaj-hegyaljai "kultúrtáj" világörökséggé nyilvánítási folyamatában. Irányító társtervezője a Népliget Akcióterületi Tervnek, a Margitszigeti Stratégiának, a Rákos-patak rehabilitáció XIII. kerületi szakaszát célzó tanulmánytervnek, a XIII. kerület Országbíró Ltp. részvételi tervezésen alapuló koncepciótervének, Balatonboglár IVS-ének, a Máriagyűdi kegyhely környezetrendezési tervének. 2012-ben szakírói munkáját a Honi Művészetekért Alapítvány Ezüst Ácsceruza-díjjal honorálta.

Berndt Mihály

Berndt Mihály    ügyvezető, zajszakértő    Berndt Mihály több, mint 30 éve dolgozik a környezeti zaj elleni védelem szakterületen. Tevékenységét a Környezetvédelmi Intézetben kezdte, dolgozott a szakminisztérium osztályvezetőjeként, illetve az OKTVF igazgatójaként. Munkáját "Környezetünkért díj"-jal, "Pro-Silentio" díjjal, "Nívó Díj"-jal, több miniszteri elismerő oklevél ismerték el. Szakmai vezetésével készült el Budapest és vonzáskörzetének, Pécs MJV-nak és Székesfehérvár MJV-nak a stratégiai zajtérképe.

Dr. Bodoky Tamás Richárd

Több díjjal kitüntetett oknyomozó újságíró, az átlátszó.hu alapító főszerkesztője. 1995-ben diplomázott a GATE Mezőgazdaságtudományi Karán, szakdolgozatát molekuláris genetikából írta. 1996 és 2001 között szabadúszó újságíró, a Magyar Narancs és az Internetto internetes újság tudományos-technológiai szerkesztője. 2001-től az Index.hu rovatvezetője, majd főszerkesztő-helyettese, később főmunkatársa. 2009 óta a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója. A PTE BTK Társadalmi Kommunikáció programjában 2010-ben védte meg doktoriját, kutatási területe az új média.

Bulla Miklós

Környezetelemzés, a környezeti és természeti erőforrásokkal való - legalább belátható ideig történő - gazdálkodás elemzése és tanítása egyetemistáknak, valamint gazdasági vezetőknek és politikai döntéselőkészítőknek. Nekik írtam a "Környezetpolitika" c. könyvemet az ELTE felkérésére.

Buna Béla PhD

Euromérnök, kandidátus, 1975 óta foglalkozik környezetvédelemmel, 27 évig a Közlekedéstudományi Int. tud.munkatársa, osztály, majd főosztályvezetője, több szakkönyv, cikk szerzője (német, angol nyelven is), a brit akusztikai intézet tiszteletbeli tagja, az MTA akusztikai bizottságának tagja, 2002-2004 között az Unió Vasúti Zaj szakértői Bizottságának tagja, jelenleg 1993-tól egy környezetvédelmi tervező kft vezetője, aktívan dolgozik, jelenleg is tanul. (SZIE). Részletes szakmai önéletrajza (55 oldal) itt olvasható.

Csárádi János

MÁV nyugalmazott vezérigazgató

Dr. Csejdy Júlia

PhD művészettörténész. Az ELTE BTK angol nyelv-és irodalom, történelem és művészettörténet szakán végzett.PhD fokozatát művészettörténetből szerezte. Húsz éve tudományos kutatóként dolgozik a műemlékvédelem területén, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban, majd annak megszüntetése után különböző utódintézményekben. Kutatási területe a műemléki topográfia, 18-20. századi építészet, szobrászat. Szakértői jogosultsága van műemléki érték dokumentálása területen. Magalakulása (2009) óta tagja a műemlékes szakemberek szakmai egyesületének (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete, RÉKE), 2017 óta a vezetőség tagja.

Devecz Miklós

ügyvezető

Dr. Dőry István

Biofizikus
Energetikai kérdések, energiatakarékosság
Megújuló energiák
Fenntartható életmód

Érsek Ákos

A közlekedés számos területén (autóbuszgyártás és -karbantartás, légitársaság és repülőgép karbantartás, vasúti személy- és áruszállítás és pályaműködtetés) szerzett vezetői tapasztalattal rendelkező közlekedési közgazdász 2006 óta tanácsadóként dolgozik, 2008 óta brüsszeli székhellyel. Ügyfelei között megtaláljuk a nagy tanácsadócégeket, illetve iparági szervezeteket, mint a HUNGRAIL, a CER, az UIRR és az UITP.

Ertsey Attila

DLA építész
• BME 1985
• ökologikus építészeti tervezéssel, kutatással foglalkozik
• Oktatás: SZIE, ELTE, EMTE Sapientia, BME
• Munkák, díjak:
o Holcim Awards Gold Europe 2008, Janesch and team tagja
o Megyeri Tigrisek Aréna, 3000 fős, energetikailag önellátó sportcsarnok
o Autonóm Kisrégió, Fenntartható kistérségek, Autonóm város tanulmányok, FÖK
o Magyar Ház 2020 autonóm épület projekt
• Egyéb aktivitás
o Duna Kör, ’84-86
o Duna Charta
o Nádasdy Alapítvány elnök
o Hungarian Green Building Council alapító tag
o 2009-13 Magyar Építész Kamara alelnök
o Élőlánc Magyarországért elnökségi tag

Dr. Faragó Tibor

c. egyetemi tanár   

Fleischer Tamás

A Magyar Közlekedési Klub elnökségének tagja

Dr. Fülöp Sándor

PhD jogász, pszichológus, ügyvéd, a Környezeti Management és Jog elnöke. 20 éve foglalkozik közérdekű környezetvédelmi jogi peres és peren kívüli ügyekkel, számos jogalkotási és szakértői programban vett részt itthon és külföldön. Rendszeresen tart jogi előadásokat a PKKE, az ELTE és a Debreceni Egyetem jogi karán. 1996-8 között részt vett az Aarhusi Egyezmény megszövegezésében, 2002-8 között tagja volt az Egyezmény Jogkikényszerítési Bizottságának. 2008-12 között a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa volt.

Gadó György Pál

Erdőmérnök, természetvédelmi szakmérnök, környezetvédelmi újságíró: Dolgozott a Független Ökológiai Központban, a WWF-nél és a Hulladék Munkaszövetségben. A televízióban és rádióban környezetvédelmi műsorokat szerkesztett. Több mint tíz természetvédelmi témájú film forgatókönyvírója és szerkesztő-riportere volt. 2000-ben átfogó könyvet szerkesztett a hazai környezetvédelem állapotáról, Paul Ehrlich és Al Gore egy-egy fontos könyvét fordította magyarra. Jelenleg szabadúszó.

Gonda András

 ügyvezető, alapítója és egyik vezetője az Archenerg Klaszternek. Az ArchEnerg Klaszter nyerte el Magyarországon elsőként az Európai Klaszter Kiválóság (Gold Label) arany fokozatát.  A szakmai minősítő szervezet a világ 63 legjobbja közé sorolta a megújuló energia és az építőipari innováció határterületeivel foglalkozó klasztert. A gépészeti rendszerek megvalósításában 25 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik.

Dr. Hajósy Adrienne

Hivatali elfoglaltságaim: ELTE Geofizikai Tanszék, tudományos munkatárs (1972-1993), Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium, miniszteri biztos (1993-1996). 1996 óta az MTA Szigetközi Munkacsoport tudományos titkára vagyok. Civil szervezetek, melyekben önkéntes tevékenységet végeztem, illetve végzek: Duna kör (1988-1999), Reflex környezetvédő egyesület, Nők a Balatonért egyesület.

Hoffmann László

Jogi szakvizsgával rendelkező jogász és közgazdász, állami és tőzsdei értékpapír szakvizsgát is tett, sok éves banki és értékpapír forgalmazási gyakorlata van.

Dr. Horváth Katalin

Főiskolai docens,
Jelenlegi munkaköre: főtitkár (Egészség- és Családvédő Országos Szövetség)
Végzettsége: középiskolai tanár - közgazdász, könyvvizsgáló

Több évtizedes oktatási - tanítási gyakorlat (BGF, BMF, PPKE)
Publikációi száma (ezek többsége számviteli szakkönyv) meghaladja az 50-et.
Jelenleg egy civil szervezet főtitkáraként a szenvedélybetegségek (drog, alkoholizmus, dohányzás stb) megelőzésén, az egészséges életmód népszerűsítésén munkálkodik.

Járeb Ottmár

okleveles villamosmérnök (BME)
okleveles mérnöktanár (BME)
német műszaki szakfordító (ELTE)

Külföldi szakmai tapasztalatok:
Németországban több mint 12 év
villamosmérnökként
főiskolai tanárként
fordítóként
cégvezetőként

Kárpáti Judit

PR tanácsadó, a Most Kommunikáció Kft. ügyvezetője.
Szakmai tapasztalatait az elmúlt 20 évben multinacionális cégeknél - Hungexpo, InterCom, Magyar Telekom - dolgozva, illetve saját cégében, mint annak alapítója és vezetője szerezte.
Fontos szerepe van szakmai életében az írásnak és a tanításnak; folyamatosan jelennek meg cikkei különböző orgánumokban, a Modart Művészeti és Divatiskola óraadó tanára.

Dr. Kiss Csaba

(1970): ügyvéd, a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) igazgatója. Az ELTE ÁJTK-n végzett 1994-ben jogászként. 1996-ban környezetvédelmi szakjogász másoddiplomát, 2000-ben környezetvédelmi szakmérnök oklevelet, 2009-ben EU jogi szakjogász másoddiplomát szerzett. Munkáját a közösségi részvétel előmozdítása érdekében végzett környezetvédelmi jogi szakértés és jogi képviselet képezi. 5 könyv és több cikk szerzője, illetve társszerzője. Tagja az EMLA-nak, a NOSZA-nak, az IUCN Környezetvédelmi Jogi Bizottságának.

Könczey Réka

 

Dr. Kriska György

 

Tanulmányok:
Diploma: ELTE, TTK, biológia-kémia középiskolai tanár, 1988
Tudományos fokozat: ELTE, TTK, PhD, 2000, ELTE habilitált doktor, 2011
Munkahely, beosztás:
ELTE TTK, egyetemi adjunktus
MTA, ÖK, Duna-kutató Intézet, tudományos főmunkatárs, a Restaurációs- és Állatökológiai Osztály osztályvezetője
Díjak, elismerések:
A hónap OTKA kutatója, 2009 január
Az ELTE Innovatív Kutatója díj, 2011
OTDT Mestertanár Aranyérem, 2013
Honlap: http://okologia.mta.hu/node/256

Kriza Máté

Körforgásos Gazdaságért Alapítvány alapítója, kuratóriumi elnöke.
EPEA Svájc KFT munkatársa több mint 5 éve

 

Lontay Zoltán

Gépészmérnök, 1975. és 2013. között az Energiagazdálkodási Intézet munkatársa. Ipari hőhasznosítási ügyeken, később a távfűtés hatékonyságjavítási kérdésein dolgozott. A ’80-as évektől foglalkozik megújuló energia, kiemelten biomassza hasznosítással. 2007. és 2011. között igazgatósági tagja a DBM Zrt.-nek, mely megépítette az ország első korszerű bioerőművét. A Magyar Energiahatékonysági Társaság elnöke, a fenntartható fejlődés kérdéseivel foglalkozó nemzetközi szervezetek tagja.

Márki László

Matematikus, az Európai Matematikai Társaság alelnöke (1992-1996), a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke (2000-2004), az Európai Nagycsaládos Szövetség alelnöke (2004-2014).

Dr. Márkus Gábor

A budapesti közgazdaságtudományi egyetemen tanított matematikát a hetvenes években, később az energetika területén dolgozott, mint a MOL stratégiai tervezési főosztályvezetője. Részt vett a Levegő Munkacsoport megalapításában. A kétezres években az ÁSZ igazgató helyetteseként a környezetvédelmi minisztériumok ellenőrzését irányította. Jelenleg az Indramang Egyetemen tanít Koreában.

 

Mészáros Péter

Okl.gépészmérnök, ny. egyetemi adjunktus, a Magyar Közlekedési Klub elnöke, a Zöld Jövő Környezetvédelmi egyesület elnöke

Dr. Molnár Lajos

Nyugdíjas orvos-radiológus, a csecsemő és gyermekbetegségek szakorvosa, a fertőző betegségek szakorvosa, a medicinistoj-por-esperanto@googlegroups.com nevű, nemzetközi levelező lista működtetője, a http://www.tatoeba.org/epo és a http://eo.wikipedia.org munkatársa.

Mucsy Endre

 

Munkácsy Béla

Az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének adjunktusa, a Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat elnöke, az International Network for Sustainable Energy európai tagozatának vezetőségi tagja

Nagy Zoltán

Okleveles informatikus mérnök. 2012-től szakma váltással cserépkályhás szakmunkás vizsgát tett azzal a célkitűzéssel, hogy a nyugat-európai, magas szintű fatüzelési kultúrát Magyarországon meghonosítsa. Ausztriai és hazai tanulmányokkal megszerzett tapasztalatát és szemléletmódját képzéseken igyekszik a cserépkályhás-kandallós szakmával megosztani. Meggyőződése, hogy a tűzifa csak akkor tekinthető valódi megújuló energiaforrásnak, ha környezetbarát tüzelőberendezésekben, környezetbarát módon használják fel. Ezért küldetésének tekinti a fatüzelésből élő szakemberek és a fatüzeléssel elő lakosság szemléletformálását. Mindemellet aktív, főállású cserépkályha és kandallóépítő. Környezetbarát tüzelőberendezéseket tervez, épít, oktat, és cégével ehhez szükséges anyagokat és technológiákat importál és forgalmaz.

Náray-Szabó Gábor

1967-ben végzett az ELTE TTK vegyész szakán, 1990-ig a CHINOIN-ban dolgozott, 1991-től az ELTE egyetemi tanára. Az MTA rendes tagja, 1996 és 1999 között a főtitkárhelyettese, az Oktatási Minisztérium nemzetközi helyettes államtitkára (2001-2), az MTA Könyvtára főigazgatója (2006-13). 250 tudományos közlemény, 8 könyv szerzője az elméleti kémia, a számítógépes molekulatervezés, a szerkezeti biológia és a fenntartható fejlődés területén. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke.

Dr. Nékám Kristóf

 allergológus és klinikai immunológus, osztályvezető főorvos   

Dr. Novák Ágnes

kuratóriumi tag építész szakértő    Dr Novák Ágnes, építész. Kutatási alapján 1993-ban az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán bevezette az Ökologikus Építészet szakirányú képzést. Részt vett az EU COST nemzetközi programjában, a panelépületek környezettudatos felújítását kutatva. 2007-ben PhD fokozatot szerzett, "Az építészeti ökológia szempontjai a nagypaneles lakóépületek fenntarthatósága". Szakterületei: egészséges épület, akadálymentes épített környezet, öko-design, szalmabála épületek, lakótelep rehabilitáció, öko-város elvek.

Őri István

 környezetvédelmi szakértő

Pákozdi Imre

Nyugdíjas, okleveles villamosmérnök, aktív időszakában szoftverfejlesztő, nemzetközi üzletkötő és elnökhelyettes. Éveken át oktatott vállakozásfejlesztést a Corvinus Egyetemen, ma az epiteszforum.hu szabadfoglalkozású szerzője.

Pál János

Környezetgazdálkodási agrármérnök. Nyolc évig dolgozott a Levegő Munkacsoport tagjaként elsősorban a mezőgazdasági vegyianyag-használat káros hatásainak csökkenése érdekében.

Perger Imre

Közgazdász, idegenforgalmi szakközgazdász, személyszállítási, -díjszabási szakértő

Podmaniczky László

A Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetében dolgozik, mint egyetemi docens és a Környezetgazdaságtani Tanszék vezetője. Ezen az egyetemen szerzett agrármérnöki, később vállalatgazdasági szakmérnöki diplomát, majd PhD fokozatot. Végzése után először egy mezőgazdasági szövetkezetben, majd egy magán – ökológiai tervező – vállalkozásnál szerzett tapasztalatokat. Az utóbbi években a mezőgazdasági földhasználati tervezéshez és az agrár-környezetgazdálkodási programokhoz kapcsolódó kutatási munkákat koordinálta.

Pongrácz Gergely

kutatómérnök

Prácser Attila

Okleveles közlekedésmérnök, az Oszkár telekocsi társalapítója. Társával, Gyürüs Mátéval a 2007-ben még egyetemi projektként indított útitárskereső rendszerük mára az ország meghatározó közlekedési hálózatává nőtte ki magát. 2014 óta főállásban foglalkozik az Oszkár cég fejlesztésével és vezetésével. Feltett célja a telekocsizásnak magyarországi és közép-kelet európai elterjesztése.

Sarkadi Péter

A www.greenfo.hu alapítója - felelős szerkesztője.
Egerben végeztem földrajz-biológia szakon 1985-ben. Budapesten hat évig mindkét szakomat tanítottam, majd a Magyar Televízióban dolgoztam többek között szerkesztő-riporterként. 1995-óta a Magyar Rádió Gordiusz szerkesztőségének szerkesztő-műsorvezetője, belsős újságírója voltam. 2007 májusától a Kossuth adó Öko-műhelyének tagjaként környezetvédelmi szakműsorokat készítetem 2013 február végéig. Részletek: http://www.greenfo.hu/impresszum

Sarlós Gábor

Gyakorló szakemberként, kutatóként és egyetemi oktatóként egyaránt kommunikációval foglalkozom. Közgazdász diplomával és szociológia doktori fokozattal rendelkezem. A kommunikáció társadalmi vetülete foglalkoztat: mit gondolunk az atomenergiáról, hogyan látjuk a klímaváltozást, milyen hatás kell ahhoz, hogy változtassunk az életünkön. Jelenleg Vietnámban élek, egy itteni ausztrál egyetem kommunikációs szakirányát vezetem. Értelmes emberek közösségében, a zöld jövőben hiszek.

Sigmond György

Távhőszolgáltatást, kapcsolt energiatermelést, érintő jogszabályi javaslatok előkészítésében, EU irányelvek hazai alkalmazásának előkészítésében részvétel, távhőtörvény előkészítésben való részvétel; a MaTáSzSz képviselete jogszabályok tervezetének vitájában a minisztériumokban, főhatóságoknál, konferenciákon; távhő statisztikai adatgyűjtés és feldolgozás; távhőszolgáltatás szakmai lobbi-tevékenység szervezése, tájékoztató és lobbi-anyagok készítése; Távhőfejlesztési Cselekvési Terv előkészítésében való részvétel, szakmai segítségnyújtás és tájékoztatás MaTáSzSz tagvállalatoknak és más partnereknek, a MaTáSzSz képviselete más szakmai szervezetekben, MaTáSzSz nemzetközi referens, kapcsolattartás, kapcsolatteremtés, programszervezés; információ-szolgáltatás nemzetközi szakmai szervezeteknek és vállalatoknak; szakmai előadások bel- és külföldön a MaTáSzSz képviseletében.
Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET)
Elnökségi tag
Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozat
Elnökségi tag, a Hőenergetikai Szakosztály vezetője

Sipos László

Városi forgalomszervezési szakmérnök, közlekedésbiztonsági auditor, KÉ-Sz - Közlekedési építőmérnöki Szakértő, KÉ-T Közlekedésmérnöki Tervező. 2000-2015.01.31. Miniszterelnöki Hivatal/Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium/Miniszterelnökség kormányfőtanácsadó. (Kormányprogram közlekedési szakterületet érintő területének kidolgozásában való részvétel. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv közlekedési munkarészének kidolgozása. Közlekedési vonatkozású jogszabályok előkészítése. A Kormány közlekedési szakterületet érintő döntései végrehajtásának figyelemmel kísérése.) 1973-2000 Fővárosi Tanács/Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Főigazgatóság/Ügyosztály főelőadó, csoportvezető, osztályvezető. (A Főváros forgalmi rendjének kialakítása, működtetése. Közlekedésfejlesztési projektek megvalósításához szükséges ideiglenes forgalmi rend illetve a végleges forgalmi kapcsolatok jóváhagyása. Forgalomszervezéssel összefüggő fejlesztések, pl. tömegközlekedés előnybe részesítése, központi forgalomirányítás, körforgalmak, kerékpárutak, parkolás-gazdálkodás, stb.)

Simonyi Endre

 

Vegyész és villamosmérnöki diplomámat és a doktori fokozatot a Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem. Kutatási eredményeim, amikről 5 szakkönyvem és több mint ezer cikkem jelent meg, megtalálhatók a http://www.europeanscience.net helyen. Oktattam a Budapesti Műszaki-, az Óbudai-, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az általam kidolgozott tantárgyat. Szakértői szakterületeim, az informatika minden ága, a környezetvédelem kémiai szennyezőkkel kapcsolatos része. Eddig mintegy 4,000 ügyben adtam szakértői véleményt, elsősorban nyomozati szerveknek. Megalakulása óta vezetem a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamarában a szakterületemmel kapcsolatos szakosztályt, valamint elnöke vagyok az “Ezredesek Klubja – a legnagyobb tapasztalattal rendelkező szakértők” szervezetnek.

Dr. Szakolczai György

Egyetemi tanár, professor emeritus, az MTA köztestületi tagja

Prof Dr Szlávik János

 

Dr. Szollát György 

botanikus, természetvédelmi szakértő, egyetemi adjunktus   

Szücs-Winkler Róbert

Környezetinformatikus és fenntarthatósági gasztroblogger, a Felelős Gasztrohős egyik alapítója, a denkstatt nemzetközi tanácsadó cég környezetinformatikai üzletágvezetője vagyok. Fiatalabb éveimben Koreában, Ausztráliában és Brazíliában is dolgoztam, így volt lehetőségem megismerni különböző emberek és kultúrák viszonyát a világhoz. Meggyőződésem, hogy a fenntartható jövő felé vezető rögös úton a megfelelő mutatószámok létrehozása és objektív értékelése elengedhetetlen, mivel így lehet az üzleti világnak és a társadalomnak is megmutatni a helyes irányt.

Torba Tamás

Közgazdász

Tóth Csaba

CEU PhD diák, kutatási terület: belvárosi autó-dominancia problémaköre

Vándorffy István

Nyugdíjas mérnök-közgazdász, logisztikai magiszter

Varga Mihály

Stratégiai kommunikációs tanácsadó, a PR Herald – az első magyar public relations szakfolyóirat – alapító-főszerkesztője, óraadó főiskolai tanár. 1983-ban kezdte pályafutását a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójában, mint szerkesztő-rendező, majd ’85-től, mint filmgyártásvezető dolgozott Budapesten. 1987-től a Magyar Tudományos Akadémia Kutatófilm-stúdiójánál folytatta munkáját, főgyártásvezető és produkciós menedzser lett. 1995-ben megalapította Magyarország ország első (és máig egyetlen) public relations szakfolyóiratát – a PR Heraldot –, amelynek tulajdonos-főszerkesztője. Több száz publicisztika, rádió- és lapinterjú szerzője és szerkesztője. Az elmúlt években olyan szervezetek és vállalatok munkáját segítette, mint a Levegő Munkacsoport, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségi Közalalpítványa, a Workania, az Adaptive Media, a Pályázatfigyelő, a PIXEL TV és a Kereskedelmi Marketing Trendek Kft.

Varga Pál

Alapító tulajdonosa és vezetője a Naplopó Kft-nek. A napkollektoros rendszerek megvalósítása terén 20 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. A Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesületének (MÉGNAP) elnöke, a Magyar Épületgépészek Szövetségének (MÉGSZ) alelnöke. Felkért oktatóként rendszeresen tanítja a napenergia-hasznosítással kapcsolatos tárgyakat a Budapesti Műszaki Egyetemen és több más egyetemen. Az Épületgépész szakfolyóirat Napenergia-mester rovatának vezetője és állandó szerzője.

Vargha Márton

ITS szakértő, alkalmazott matematikus
közlekedés, energia

Dolgoztam programozóként, infokommunikációs újságíróként, köztisztviselőként és kommunikációs szakértőként.

1992-ben fővárosi önkormányzati képviselőként találkoztam a DBR – Dél-Buda-Rákospalota, újabban négyes – metró tervével. Próbáltam megértetni mindenkivel, hogy egy szükségtelen blöff, nem érdemes megépíteni, de a politikai korrupció erősebb volt.

Az ITS az Intelligens Közlekedési rendszerek rövidítése. Minden infokommunikációt bele lehet érteni, ami a közlekedésben előfordul.

Energiával, energiatermelési kérdésekkel azért foglalkozom, amit Lovelock "The Vanishing Face of Gaia - A Final Warning" című könyvében olvashatni a klímakatasztrófa és az üvegházhatású gázok kibocsátása közötti összefüggésről. Magyarország újragyarmatosítása, ha szükségtelen új atomreaktorok megépítése fejében a mindenkori magyar kormány elzálogosítja Magyarországot az Orosz Köztársaságnál. Az atomerőműépítés erőltetése ugyanarról a tőről fakad, mint a DBR metróé.

Dr. Veress Gábor

egyetemi tanár    vegyészmérnök, alkalmazott matematikus, a kémiai tudomány doktora (MTA), nyugalmazott  egyetemi tanár, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagja, a Tanács Klímapolitikai Munkabizottságának elnöke, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács tagja, a Tanács Nemzeti Képzési Bizottságának elnöke. Főbb kutatási területei jelenleg: minőség és etika, szolgáltatások minőségbiztosítása, fenntarthatóság és etika, fenntarthatóság és erények

Dr. Verrasztó Zoltán


Ld. az igazságügyi szakértői lapját!

Vetier Márta

kutató, CEU

Prof. Záray Gyula

 

Egyetemi tanár, az ELTE Környezettudományi Kutató Központjának vezetője.
Kutatómunkája több hazai és külföldi projekt keretében városi és beltéri aeroszolok kémiai jellemzésére, gyógyszermaradványok felszíni és szennyvizekből történő meghatározására, biomonitorálási technikák kidolgozására és szennyezett talajok és talajvizek remediációjára irányult. Az MTA Analitikai és Környezetkémiai Bizottságának elnöke.

Hírfigyelő