Éghajlatvédelem – Energia

Mi még kisebb mértékben érzékeljük az éghajlatváltozást, a világ más tájai azonban máris bőven szolgálnak a médiának katasztrófákkal, szokatlan jelenségekkel. Emellett a politikusok is hálás témának tartják, különösen akkor, ha az általánosságok szintjén lehet maradni, vagy más országokra lehet mutogatni. A meglevő, a klimatikus viszonyok károsításához vezető energiarendszerek, termelési és fogyasztási szokások átalakítását azonban senki nem meri kockáztatni.

A 2009. decemberi koppenhágai csúcs legnagyobb hiányossága abban volt, hogy nem mutattak be követendő új stratégiákat, olyan, a jelenlegitől esetleg gyökeresen eltérő modelleket, amelyek a fejlett és fejlődő országok számára egyaránt követendő példák lehetnének a termelésben és a fogyasztásban. Ez gyakran zöldre-festésre, csővégi megoldásokra csábít, hiszen mindenki fél, hogy ha elsőként kezd a főáramtól eltérő gazdasági és életmódbeli megoldásokat keresni, akkor behozhatatlan versenyhátrányba kerül.

Éghajlatvédelmi rovatunkban a tájékoztatás mellett szemléletformálásra is törekszünk. A környezet eredményes védelméhez a társadalom illetve az egyének értékrendjének alakítása legalább annyira fontos, mint az ismeretbővítés.

Angol linkek

Energia

Az energia életünk egyik kulcskérdése. Nem tudnánk meglenni nélküle, ugyanakkor helytelenül használva vesztünket okozhatja. Magyarország minden energiával, a sajátjaival és az importból származókkal egyaránt pazarlóan bánik. Egyedül „emberi energiában” bővelkedne, de a munkaképes lakosságnak alig több mint a fele dolgozik. A gazdaság és a háztartások által fogyasztott fosszilis energia 70%-át importáljuk, mégsem teszünk meg mindent a hatékonyabb felhasználás érdekében.

Energia rovatunkban elsősorban az importfüggőség csökkentésével és a hatékonyabb felhasználással foglalkozunk.


Kapcsolódó anyagok

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó kiadványok

Hírfigyelő