Critical Mass: Szűrőt a dízelekre, ne az emberekre!

Most szombaton kerül sor a következő Critical Mass kerekpáros felvonulásra Budapesten. Ebből az alkalomból a Levegő Munkacsoport aláírásgyűjtést kezd a Fővárosi Önkormányzathoz intézendő petíciójához, amelyben azt kéri, hogy egészségünk, életünk megóvása érdekében Budapesten csak olyan dízeljárművek közlekedését engedélyezzék, amelyek hatékony részecskeszűrővel rendelkeznek.
A felvonulás ideje alatt a Levegő Munkacsoport az Erzsébet híd budai hídfője felett, a Gellérthegyen egy hatalmas molinót függeszt ki, azt követelve, hogy a Kossuth Lajos utcában is legyen tiszta a levegő. Az aláírásgyűjtés pedig a Városligetben, a kerékpáros felvonulás végpontjánál lesz.
Magyarországon évente 16 ezer ember hal meg idő előtt a nagyrészt a dízeljárművek által kibocsátott részecskeszennyezés (PM10) következtében[1]. Huszonöt európai nagyvárosban végzett vizsgálat alapján Bukarest után Budapesten halnak meg legtöbben a lakosság számához viszonyítva[2] ezen ártalom miatt. E kutatás szerint a gyermekkori asztmás megbetegedések 15-30 százaléka a forgalmas utak közelségéhez köthető. A dízel gépjárművek kormának a fizikai erőfeszítést kifejtők, így a kerékpározók fokozottan vannak kitéve[3].
Az egészségügyi határértékek feletti PM10-szennyezettség miatt az Európai Bizottság már eljárást indított Magyarország ellen, és hamarosan az Európai Bíróság elé idézhetik hazánkat. Pedig részecskeszűrők használatával a kibocsátott korom 99 százaléka kiszűrhető. A szűrő a régebbi járművek és egyéb gépek jelentős részébe is beépíthető. Ennek ellenére még ma is alig vannak Magyarországon olyan kamionok, buszok, személyautók, hajók, mozdonyok, építőipari gépek, amelyeket ilyen szűrővel szereltek fel.
Világszerte számos város példája bizonyítja, hogy a PM10-szennyezés csökkentéséhez elsősorban politikai akarat szükséges. Német városokból az elmúlt években tiltották ki, francia városokból pedig a közeljövőben tervezik kitiltani a szennyező dízeleket.
A Critical Mass 2011. április 30-án 16 órakor indul a Vérmezőtől. Útvonal: Vérmező–Attila út–Alagút–Lánchíd–Apáczai Csere J. u.–Irányi u.–Ferenciek tere aluljáró–Erzsébet híd– Rudas fürdő–Erzsébet híd–Kossuth L. u.–Astoria–Károly krt.–Erzsébet tér–Andrássy út– Városliget, Királydomb. Itt lesz a bringaemelés este fél hétkor. A rendezvény honlapja: www.criticalmass.hu

A Levegő Munkacsoport koromkampányának honlapja: www.koromkampany.org


[1] Acid News, 2010. június: http://www.airclim.org/acidnews/2010/AN2-10.php#1

[2] Summary report of the Aphekom project 2008-2011, http://www.endseurope.com/docs/110302b.pdf
[3]
Toxic cities mock 'healthy' cycle riding; 2010. május 30.
http://www.thetimes.co.uk/tto/environment//

Hírfigyelő