Az éghajlati és menekültválság enyhítésére szavazzanak az Európai Parlament képviselői!

Azokat a módosító javaslatokat támogassák az Európai Parlamentben (EP), amelyek lehetővé teszik, hogy az Európai Unió teljesítse a párizsi éghajlatvédelmi megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Ezt kérte a Levegő Munkacsoport az EP Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának (ITRE) magyar képviselőitől, akik október 13-án szavaznak majd a kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) reformjáról.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének az a lényege, hogy a nagy széndioxid-kibocsátóknak engedélyt kell vásárolniuk minden tonna széndioxidhoz, amelyet a légkörbe engednek. Ezt az engedélyt részben az államtól vehetik meg, részben pedig olyan kibocsátóktól, amelyek kibocsátást takarítanak meg, azaz van eladni való engedélyük. Sajnos azonban eddig a kibocsátási engedélyek ára túl alacsony volt (sok esetben nulla), így nem sikerült érdemi eredményt elérni.

Most van napirenden az ETS reformja. Sok múlik azon, hogy az EP-ben milyen mértékű szigorításra szavaznak.

Amennyiben nem sikerül megállítani a globális felmelegedést, akkor az elviselhetetlenül felerősít egy másik válságot is, nevezetesen a menekültválságot – figyelmeztette a képviselőket a Levegő Munkacsoport. Az ENSZ adatai szerint 2015-ben a menekültek száma a világon meghaladta a 244 milliót, és a számuk gyorsabban növekszik, mint a Föld lakossága. A Refugees International adatai szerint pedig az – elsősorban az éghajlatváltozásból adódó – természeti csapások miatt több ember kényszerül elhagyni az otthonát, mint a háborús konfliktusok miatt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy nincs vesztegetni való időnk, ha el akarjuk kerülni hogy klímamenekültek tömegei lepjék el Európát. Franciaország elnöke, François Holland szerint amennyiben nem sikerült határozott éghajlatvédelmi intézkedéseket hozni, a jelenlegi százezrek helyett majd milliókban mérhetjük a menekültek számát. John Kerry amerikai külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy megindulnak a klímamenekültek, és „ha azt gondoljuk, hogy a bevándorlás ma nagy kihívás Európa számára a szélsőségesek térnyerése miatt, akkor várjuk csak meg, mi történik, ha majd nem lesz elegendő ivóvíz, nélkülözni kell az ennivalót, vagy embercsoportok egymás ellen harcolnak a puszta létükért”. Áder János köztársasági elnök is erőteljesen felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlatvédelem fokozása elengedhetetlen a menekültválság kezeléséhez.

A kibocsátáskereskedelmi rendszer szükséges reformjáról részletes tájékoztatás található – angol nyelven – az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat (Climate Action Network Europe, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja) honlapján.

Hírfigyelő