Ne támogassa a fosszilis energiák használatát az EU!

Az uniós tárgyalások során álljon ki a magyar kormány azért, hogy uniós pénzekből ne lehessen támogatni olyan tevékenységeket, amelyek szén, kőolaj vagy földgáz felhasználásával járnak. Többek között ezt tartalmazza az a levél, amit négy hazai civil szervezet írt Palkovics László miniszternek.

A GreenDependent Intézet, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország arra hívja fel a miniszter figyelmét, hogy a fosszilis tüzelőanyagok támogatásával az Európai Unió bebetonozná a szennyező technológiákat ahelyett, hogy a hosszútávú, fenntartható beruházásokat támogatnánk, amelyek hozzájárulnak Európa gazdasági fejlődéséhez és biztonságához. Azt is kérik, hogy az uniós költségvetés tárgyalásakor a magyar kormány támogassa az arra irányuló a törekvéseket, hogy a civil társadalom az eddiginél jóval több lehetőség kapjon a részvételre az uniós források felhasználásának tervezésekor és felhasználásakor.

A civil szervezetek azt is szorgalmazzák, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban számottevően növeljék az éghajlatvédelemre fordított összegeket, és szigorú előírásokat dolgozzanak annak érdekében, hogy csak olyan támogatásokat nyújtsanak, amelyek nem ellentétesek az uniós célokkal.

Hírfigyelő