Levél a zöld miniszternek – környezetvédelemhez nem méltó állásfoglalásáról

Levélben fordult a környezetvédelmi miniszterhez a Levegő Munkacsoport, amelyben arra kéri Persányi Miklóst, magyarázza meg 26 környezetvédelmi miniszterrel szemben kialakított, zöld tárca vezetőjéhez nem méltó véleményét. Megdöbbenéssel értesült a Levegő Munkacsoport arról, hogy Persányi Miklós, az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek tegnapi ülésén egyedül maradt álláspontjával. A környezetvédelmi miniszterekkel szemben nem támogatta a szén-dioxid-kibocsátási kereskedelem kiterjesztését a légi közlekedésre. A Levegő Munkacsoport furcsálja, hogy a környezetvédelmi tárca vezetője nem védi a környezetet.

Persányi Miklós biztos tudja, hogy a repülés az egyik legsúlyosabban környezetszennyező közlekedési mód. A miniszter úr azt is jól tudja, hogy ez az ágazat világszerte jelentős támogatásban részesül az adófizetők pénzéből. Éppen a tárca megbízásából készült el az ezzel kapcsolatos tanulmány. Ezért a környezetvédő szervezet csodálkozik és választ vár arra a kérdésre, hogy igaz-e a tegnapi sajtóban a különvéleményéről megjelent hír. Amennyiben igen, akkor a Levegő Munkacsoport kéri, hogy indokolja meg álláspontját.

A Levegő Munkacsoport levelében kérte a zöld tárca vezetőjét, hogy kezdeményezze a magyar kormánynál a repülőjegyekre adó kivetését. Ilyen adó több európai országban létezik, s komoly bevételt jelent költségvetésüknek. Amennyiben Magyarországon is bevezetnék ezt, akkor a hazai költségvetés több tíz milliárd forint többletbevételhez jutna, amelyet a tömegközlekedésre fordíthatnának, s ezzel elkerülhetnék a vasút és autóbusz-menetdíjak további emelését.

Hírfigyelő