Növényekkel a hőhullámok ellen

Augusztus 29-én a Levegő Munkacsoport a Budapest XIII. kerületi Önkormányzat meghívására részt vett az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban az „Éghajlat-változási ismeretek beépítése a tervezési folyamatokba” címmel tartott konferencián. A rendezvényen a kerület és a Regionális Környezetvédelmi Központ meteorológus szakemberei ismertették az OrientGate projekt eddig elért eredményeit. 16 tagország, Magyarországról Budapest XIII. kerülete és Veszprém vesznek részt a EU által finanszírozott projektben, amelyet hazánk részéről a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) koordinál.

Dr. Tóth József polgármester bevezetőjében arról beszélt, hogy a kerület különféle eszközökkel alkalmazkodik az éghajlatváltozás kihívásaihoz. Hosszú távú fejlesztési tervet és klímastartégiát dolgoztak ki, amelyeket folyamatosan aktualizálnak. 100 lakásos passzívház mintaprojektet terveznek megvalósítani. Mintegy 1,5 millió négyzetméter új irodaépületük 80 százaléka környezetbarát minősítéssel rendelkezik. Minden szociális és egészségügyi intézményük rendszeres jelzést kap a jegyzőtől a nyári hőségekkel kapcsolatos feladatokról, amelyekhez a szükséges eszközöket is biztosítják. Dr. Iványi Zsuzsanna főszakértő (Regionális Környezetvédelmi Központ) ismertette a projekt fő adatait és ábrákat vetített ki az éghajlatváltozás alakulásáról, a jövőben várható időjárásról. Dr. Páldy Anna főorvos, az Országos Környezet-Egészségügyi Intézet igazgatóhelyettese először a hőhullámok veszélyeiről beszélt. Bemutatta, hogy az ország mely területei, milyen korcsoportok, betegségtípusok a legveszélyeztetettebbek. Megjegyezte, hogy 2005 óta van Magyarországon hőségriasztás, azonban ez még nem mutatkozik a halálozási statisztikákban. Szükség lenne a kötelező intézkedések körének szabályozására és a betartatásra nagyobb figyelmet fordítani. Ismertette a projekt keretében végzett vizsgálataik eredményét, az egészségügyi és szociális intézmények adaptációs stratégiáját, illetve a műszaki állapotukat. A felmérések arra vonatkoztak, milyen fokú az egészségügyi intézmények, gyermekintézmények és szociális intézmények felkészültsége, felszereltsége és általában a lakosság ismeretei, készsége a rendkívüli hőséghelyzetekre való reagálás szempontjából.

Schnier Mária, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese hozzászólásában hangsúlyozta a növényzet és a nagy lombú fák szerepét a hőség enyhítésében és a klíma javításában. Ezt a nézetet osztotta a konferencia valamennyi résztvevője, felhívva a figyelmet a természethez való alkalmazkodási készség javításának fontosságára.

A projekt 2014 végén zárul.

Schnier Mária
a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese

Hírfigyelő