Az éghajlat védelme gazdasági előnyökkel jár

Az országgyűlés most tárgyalja az éghajlat védelméről szóló törvényjavaslatot[1], amely bevezetőjében megállapítja: „a gazdasági válság megfelelő kezelése és a fenntartható fejlődés is szükségessé teszi a környezetvédelmi és gazdaságélénkítési intézkedések összekapcsolását, összhangjuk mielőbbi megteremtését.” A Levegő Munkacsoport megkérdezte a gazdasági élet több prominens képviselőjének véleményét a témáról.

„Az utóbbi időben számos vizsgálat, többek között a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tanulmányai[2] bebizonyították, hogy az éghajlat védelme nagymértékben ösztönzi az innovációt, előnyösen hat a műszaki fejlődésre. Az az ország, amely érdemi klímavédelmi intézkedéseket hoz ma, komoly versenyelőnyhöz juthat” – hangsúlyozta dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

„Az uniós források jóval nagyobb részét kellene olyan célokra fordítani, amelyek hozzájárulnak az éghajlat védelméhez. Ezáltal sok új munkahelyet is teremthetünk például a megújuló energiák terén, munkához juttatva olyanokat is, akik máshol egyébként nem tudnak elhelyezkedni. Ez környezetvédelmi, gazdasági és szociális szempontból egyaránt előnyös lenne” – mondta Ronkay Ferenc a Magyar Energetikai Társaság képviseletében.
„A klímatörvény elősegíti az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiák használatát. Tanulmányok bizonyítják és az eddigi gyakorlati tapasztalatok is alátámasztják, hogy ezáltal hazai munkaerő és tudás gazdaságosan, fenntartható módon váltja ki az importált ásványi energiahordozókat. A hazai megújuló energiaforrások már most is gazdaságosan biztosíthatnák az ország teljes energiaigényének 20-25%-át, az import energiahordozók árának előre látható emelkedésével pedig ez az arány tovább növekedhet” – hangoztatta Lontay Zoltán, a Magyar Energiahatékonysági Társaság elnöke.

„Sim Kallas, az Európai Unió új közlekedési biztosa leszögezte, hogy az éghajlat védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen a közlekedés terén is. Ez azt is jelenti, hogy a közlekedés szereplőinek meg kell fizetniük az általuk okozott környezeti károk költségeit, ami nemcsak az éghajlat védelme szempontjából előnyös, de tisztességesebb versenyfeltételeket teremt a vasút számára. Ez a fenntartható fejlődés egyik legfontosabb jövőbeni záloga ” – állapította meg Berényi János, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés elnöke.

„Az üzleti érdek «szabad», azaz felelőtlen érvényesítésének korszaka lejárt! Éppen ideje végre felismernünk ezt, és elindulnunk a felelős gazdaság és a felelős társadalom építése felé, melynek alapvető feltétele az állam saját felelősségének felismerése is. Ennek egyik első deklarációja lehet a klímatörvény elfogadása. A vállalkozói és állampolgári (felelős) magatartás csupán jó törvényekkel, nélkülözhetetlen állami (felelős) iránymutatással fejlődhet, és képezhet koherens egészet a társadalomban” – nyilatkozta Szeles Péter, a Magyar Public Relations Szövetség elnöke. 

Budapest, 2010. február 19.

Levegő Munkacsoport


[1] http://www.parlament.hu/irom38/11716/11716.pdf

[2] Ld. például: The Forgotten Benefits of Climate Change Mitigation: Innovation, Technological Leapfrogging,

Employment, and Sustainable Development, http://www.oecd.org/dataoecd/6/49/19524534.pdf

Hírfigyelő