Kiskapuk nélküli éghajlatvédelmi uniós vállalásokat támogasson a magyar kormány!

Olyan szén-dioxid kibocsátáscsökkentési uniós vállalásokat támogasson a magyar kormány a közlekedés, az épületek, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás terén, amely megfelel a Párizsi Klímamegállapodásnak – ezt kéri Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természtvédők Szövetsége.

Az Európai Bizottság – a tagállamok kormányaival egyeztetve – most dolgozza ki javaslatát a arra, hogy az egyes tagállamok milyen mértékben csökkentik azoknak az ágazatoknak az üvegházhatású gázkibocsátását, amelyek nem tartoznak a szén-dioxid kibocsátáskereskedelmi rendszer (EU ETS) hatálya alá. Az erről történő döntés alapvetően meghatározza, hogy mennyire sikerül az Európai Uniónak teljesítenie a Párizsi Klímamegállapodás szerinti kötelezettségeit, hiszen az érintett ágazatok – elsősorban a közlekedés, az épületek, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás – az összes üvegházhatású gázkibocsátás 60 százalékáért felelnek az EU-ban.

Az Európai Bizottság várhatóan 2016. július 20-án hozza nyilvánosságra a vonatkozó javaslatát, azonban egyes kormányok már most próbálkoznak azzal, hogy felvizezzék azt, különböző kiskapukat csempészve a szabályozásba, illetve arra törekednek, hogy az EU a döntést bizonytalan időre elhalassza. Magyarország kormányának határozottan fel kellene lépnie mindezen próbálkozások ellen, annál is inkább, mert az éghajlatváltozás a mi országunkat is fokozottan veszélyezteti. A nem felpuhított, nagyobb arányú kibocsátásmegosztási vállalások elősegítik hazánk korszerű, alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való megfelelő ütemű átállását és az energiafüggetlenség növelését. Továbbá az EU-nak – és benne Magyarországnak – alapvető érdeke annak elkerülése, hogy több tízmillió ember induljon el Európa felé azokból a térségekből, amelyek élhetetlenné váltak az éghajlatváltozás miatt. Ez a folyamat ugyanis már most megkezdődött, hiszen például a szíriai háború egyik kiváltó oka szintén az éghajlatváltozás okozta aszály és a következtében fellépő élelmiszerhiány volt.

A Seszták Miklós miniszternek írt levél itt olvasható: https://www.levego.hu/sites/default/files/ESD_SesztakMiklosnak_2016jul07.pdf

További felvilágosítás:
Lukács András, Levegő Munkacsoport, 06 20 411 4727, lukacs@levego.hu
Botár Alexa, Magyar Természevédők Szövetsége, 06 70 340 8997, alexa@mtvsz.hu

Hírfigyelő