Leáldozóban a síturizmus – Európai Uniós jelentés a klímaváltozásról

Levegő Munkacsoport 2007. január 11. - Drámai hangú jelentést tett közzé szerdán az Európai Unió a klímaváltozás földrészre gyakorolt hatásairól. A tudósok szerint a jelenlegi termőföldek jelentős része nem éli túl a következő században bekövetkező klímaváltozást. Ugyanez történik az európai életforma meghatározó elemeivel, így a nyaralásokkal és a téli síüdülésekkel, mivel a mediterrán térség elviselhetetlenül forró lesz, az Alpokban pedig gyakorlatilag nem lesz hó.

Mindez természetesen nagyon súlyos gazdasági és szociális következményekkel jár. Utóbbiak közül a tanulmány készítői a szívbetegségek emelkedő számát emelik ki.
A határozottan és megalkuvás nélkül fogalmazó jelentés mérföldkő is abban az értelemben, hogy a jelek szerint Európa az eddiginél határozottabb szerepet kíván játszani a globális klímaváltozás elleni harcban, többek között az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében.

Ma már a környezetvédelemmel korábban nem foglalkozó ember is megértheti, milyen hatása van az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az erdők kivágásának. Itt a tavaszi tél. Ennek persze sokan örülnek, főleg azok, akik a fűtésszámlán spórolhatnak. Ez a mai helyzet. De mi lesz annak a következménye, hogy eltűnik a hideg, felmelegszik a Föld? Mit tettünk mi emberek környezetünkkel, a Földdel? Talán most, amikor már saját bőrünkön érezzük a változást, megérti mindenki: vigyáznunk kell környezetünkre. Talán nem csak akkor vesszük észre, hogy baj van, ha januárban virágzanak a barackfák, de nyáron már nem érik gyümölcs…

A Levegő Munkacsoport aggodalommal állapítja meg, hogy a magyar kormány semmit nem tesz meg annak érdekében, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozást előidéző folyamatok megfékezésére. Így például alig segíti az épületek energiatakarékos korszerűsítését, leépíti a tömegközlekedést és a vasutat, miközben hatalmas támogatásokban részesíti a súlyosan környezetszennyező tevékenységeket. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében a Levegő Munkacsoport az Európai Unió és az OECD ajánlásai alapján már számos konkrét javaslatot dolgozott ki és juttatott el a kormány részére, azonban ezek többnyire süket fülekre találtak. A javaslatok lényege, hogy az adóterheket az emberi munkáról a környezetszennyezésre kell átcsoportosítani. Ennek előnyeit mutatja be meggyőzően a svájci NOE21 által készített népszerűsítő film, amelynek a Levegő Munkacsoport elkészítette a magyar nyelvű feliratozását. A filmet már több hazai kábeltelevízió is sugározza.

"Európának szembe kell néznie a szántóföldek, a Földközi-tenger vidékén található erdők, a szén és a földek termékenységének csökkenésével és a vízhiány növekedésével" - fogalmaz a jelentés.
Lesznek persze győztesek is. Például a kontinens északi része, ahol a jelenleginél hosszabb ideig lehet majd növényeket termeszteni és hosszabb lesz a fagymentes időszak. (Forrás inforadio.hu)

Kapcsolódó anyag:

A környezetvédelmi adóreformról szóló film

Hírfigyelő