Korom nélkül az éghajlatért

A mérgező részecskék százezrek életéért és a sarki jég olvadásáért is felelnek

 A Levegő Munkacsoport csatlakozott a német civil környezetvédelmi szervezetek „Korom nélkül az éghajlatért” című kampányához. A világ koromszennyezését legnagyobb mértékben az erdők és a gabonahulladékok égetése okozza, ám térségünkben a dízelmotorok (járművek és egyéb gépek) a fő kibocsátók. A levegőbe kerülő korom a levegő részecskeszennyezettségének a legveszélyesebb része. Hazánkban a részecske (PM10) a legkárosabb légszennyező anyag. Egy európai uniós kutatás szerint a PM10-szennyezettség miatti életvesztés tekintetében Magyarországon a legrosszabb a helyzet az európai országok közül: évente közel 16 ezer ember hal meg a PM10-légszennyezés miatt, emellett a kisebb részecskék miatti szennyezettségünk is kimagasló.

A koromszennyezés azonban globális problémát is jelent: nagyban hozzájárul éghajlatunk megváltozásához. A koromszemcsék elnyelik a nap sugárzását és felmelegítik a közvetlen környezetet (közvetlen hatás); kölcsönhatásba lépnek a felhőkkel és befolyásolják a csapadékképződést (közvetett hatás); a hó- vagy jégfelszínre kerülve pedig megváltoztatják annak albedóját (azaz a fény visszaverődésének mértékét), ami tavasszal korábbi jégolvadáshoz vezet.

A koromszennyezést Európából az északi félteke uralkodó széljárása az Északi-sarkvidékre szállítja és ott a jégfelszínre lerakja. 2008-ban az Északi-sarkvidéki melegedés nagyobb volt, mint eddig bármikor: amíg az átlagos globális hőmérséklet emelkedése az 1951–1980 közötti időszak átlagához viszonyítva 0,44 fok volt, addig az Északi-sarkvidéken 3,5 fokkal nőtt a hőmérséklet. A hőmérséklet emelkedése, a tengeri jég és a fagyott területek nem várt mértékű olvadása a fagyott talajban levő szén-dioxid és metán felszabadulásával jár, ami tovább erősíti a melegedési folyamatot. Mindezek a tengerszint emelkedéséhez, és az ezzel járó katasztrófákhoz vezethetnek.

A civil szervezetek kampányának célja, hogy felhívja a politika és a társadalom figyelmét: a korom felgyorsítja az éghajlatváltozást. A szervezetek egyúttal javaslatot tesznek a szükséges politikai döntésekre, és segítik azok megvalósítását. Részecskeszűrő használatával a dízeljárművek által kibocsátott korom 99 százaléka eltüntethető. A szűrő az új és a régebbi gépjárművekbe (személy- és tehergépkocsikba, buszokba, hajókba, mozdonyokba), valamint építőipari és egyéb gépekbe is beépíthető. A koromkibocsátás csökkentését tehát nem csak az egészségügyi károk mérséklése teszi indokolttá, hanem az éghajlatra gyakorolt hatásai miatt is halaszthatatlan.

A koromszennyezés visszaszorítása sokkal olcsóbb és egyszerűbb, mint a legtöbb üvegházgáz-csökkentési intézkedés. Sok más intézkedéssel szemben már rövid idő alatt is érdemi javulást eredményez: a koromrészecskék kevesebb mint egy hetet töltenek a levegőben, így a források megszüntetésével hamar eltűnnek a légkörből. A szén-dioxid ezzel szemben több mint száz évig is a levegőben maradhat, kifejtve káros hatását.

Hazánkban a Korom-kampány az éghajlatért elsősorban a dízel járművek által kibocsátott koromszennyezés megszüntetését célozta meg. A Levegő Munkacsoport célja, hogy minden dízel üzemű járművet és egyéb gépet lássanak el részecskeszűrővel, továbbá a városokban jelöljenek ki környezetvédelmi övezeteket, melyekbe nem hajthatnak be részecskeszennyezést kibocsátó járművek. Az állam mutasson példát az elavult autóbuszok haladéktalan lecserélésével. A gépjárműadót, a regisztrációs díjat, a behajtási és a parkolási díjakat úgy kell differenciálni, hogy az a részecskeszűrők felszerelésére, illetve az azzal ellátott járművek beszerzésére ösztönözzön. Mielőbb be kell vezetni a tehergépkocsik kilométer-arányos útdíját, jelentős kedvezmény adva a részecskeszűrőkkel felszerelt járművek részére. Ösztönözni kell a kerékpárforgalmat.

A szennyezés- és forgalomcsökkentési intézkedésekkel elérhetjük azt a célt, hogy az Európai Unió 2020-ig 100 százalékkal csökkentse a járművek és egyéb gépek koromkibocsátását.


 A résztvevő szervezetek: Német Szövetség a Környezetért és a Természetért (BUND, www.bund.net), Német Környezeti Segély (DUH, www.duh.de), Német Természetvédelmi Szövetség (NABU, www.nabu.de), Német Közlekedési Klub (VCD, www.vcd.org)

Hírfigyelő