Nemzetközi diákvita az éghajlatváltozásról

„Az éghajlatváltozás csak globális összefogással kezelhető, Európának pedig élen kell járnia és jó példát kell mutatnia” – hangzott el a Levegő Munkacsoport által szervezett vitasorozat harmadik, és egyben utolsó állomásán. A “Mi vagyunk a jövő, beleszólást kérünk” címen zajló eseményen ezúttal a Budapesti Nemzetközi Brit Iskola (BISB) számos különböző országból érkező tanulója és oktatója beszélgetett a legégetőbb környezeti és éghajlati problémákról.

A november 27-i vitanapon elsőként az Európai Bizottság képviselője mutatta be az uniós klímacélokat és az ezek eléréséhez szükséges eszközöket. A látványos grafikonok és adatsorok rengeteg kérdést vetettek fel. A különféle uniós országokból érkező diákok leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy ezeket a rendkívül ambiciózus célokat hogyan tudják majd a tagországok teljesíteni a következő időszakban, hiszen nagyon komoly erőfeszítések szükségesek, különösen a közlekedési, a mezőgazdasági és a háztartási szektorban.

Az unión kívüli országokból érkezett diákokat leginkább az érdekelte, hogy Európa hogyan kíván együttműködni például az ázsiai országokkal az éghajlatváltozás megelőzése és az ahhoz való alkalmazkodás terén. Ezután a Greenpeace aktivistái vették át a szót, és tartottak képes beszámolót a hazai és nemzetközi tevékenységükről, külön kiemelve a látványos figyelemfelkeltő akcióikat. A diákok itt is rendkívül érdeklődőek voltak, igyekeztek minél többet megtudni a civil szervezetek gondolkodásáról. Lényeges szakpolitikai vélemények (pl. nukleáris energia, széntüzelés, elektrifikáció) is felmerültek, amelyeket több szempontból sikerült körbejárni. Az ebédszünet után maguk a diákok következtek. Hat uniós tagállam és egy tagjelölt ország (Moldova) éghajlatvédelmi erőfeszítéseit hallhattuk a színvonalas előadások során. Tanulságos volt a különféle megközelítéseket megismerni, és a diákok szemén keresztül látni, hogy hogyan igyekeznek a tagállamok a saját erősségeikre koncentrálni.

A témát a résztvevők annyira fontosnak tartották, hogy a vitát mindenképp folytatni szeretnék a jövőben egymás között és meghívott szakértőkkel egyaránt. Ezt az elkötelezettséget a szervezőnek is jó látnia, hiszen amellett, hogy a fiatalok életét még a mostaninál is jobban fogják befolyásolni az éghajlatváltozás következményei, feltehetően a jövő döntéshozói is ott ültek a hallgatóság soraiban. Ha ennek a lelkesedésnek akár csak egy részét magukkal tudják vinni és a későbbi döntéseik során emlékeznek rá, akkor reménykedhetünk.

A „Zöld jogok a fenntartható jövőért – erősítsük a társadalmi részvételt az EU éghajlatvédelmi céljainak elérésében” elnevezésű programunk keretében azt a célt tűztük ki, hogy a diákok szabadon és előítéletek nélkül fejthessék ki véleményüket, majd egész életük során tudatos és aktív formálói legyenek a környezetüket érintő folyamatoknak.

 

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. A projekt során kifejtett vélemények azonban kizárólag a szerzőké, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.
   

 

 

 

Hírfigyelő