Angyalföldre költözött a légszennyezést bemutató vándorkiállítás

Évente 16 000 ember veszíti életét idő előtt a levegőbe kerülő részecskeszennyezés (PM10) miatt. Több mint 10 millió napot töltünk évente betegen a finom porként belélegzett káros anyagok miatt. A Levegő Munkacsoport kiállításban mutatja be, mit tehet a lakosság a szállópor-szennyezés visszaszorításáért. A plakátkiállítás legutóbb a Budapesti Corvinus Egyetemen volt látható, most Angyalföldre költözött.

A kiállítást rendező Levegő Munkacsoport fő célja az, hogy a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjának végrehajtását szorgalmazza. A kiállítás először az Országgyűlés Képviselői Irodaházában volt látható, majd idén a XI, a XII., a XIX., a XX. és a III. kerületben is bemutattuk. Április végén pedig a Föld Napja alkalmából a Budapesti Corvinus Egyetemen állítottuk fel. Eddig több ezer felnőtt és sok száz gyerek tekinthette meg a kiállítást.

A kiállítás másik fontos célja az, hogy a helyi lakosság képet kapjon róla: milyen sokrétű feladat a szállópor-szennyezés visszaszorítása, és hogy ők maguk mit tehetnek ennek érdekében. Ilyen lehetőség a tömegközlekedés használata és a kerékpározás az egyéni gépjármű-közlekedés helyett, valamint az energiafelhasználás csökkentése az épületekben. Ez utóbbi érdekében sok esetben javítani kell a szigetelést, és korszerűsíteni a fűtőberendezéseket. Nagyon fontos, hogy olyan anyagokkal és olyan módon fűtsön a lakosság, amely alacsony koromkibocsátással jár. Fontos felhívni a figyelmet, hogy műanyag és egyéb hulladék égetése nemcsak egészségkárosító, de jogszabályba is ütközik. Az avarégetés helyett – ami már szintén tiltott a fővárosban – pedig a komposztálás ajánlható.

Magyarországon évente 16 000 ember veszíti életét idő előtt a levegőbe kerülő részecskeszennyezés (PM10) miatt. Továbbá több mint 10 millió napot töltünk évente betegen a finom porként belélegzett különféle káros anyagok miatt. A rendkívül apró méretű szemcsék elsősorban a közlekedés – mindenekelőtt a dízeljárművek –, a fűtés és az ipari tevékenységek következtében kerülnek a levegőbe. A részecskeszennyezés – amit szálló pornak is szoktak nevezni – felelőssé tehető többek között szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos megbetegedésekért. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, mint a felnőtteké, de érzékenyek a részecskék hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek is. Már régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe ezeknek a részecskéknek egyes összetevői, akkor az felnőtt korban súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet.

A kormány tavaly ősszel programot fogadott el a PM10-szennyezés csökkentésére, amely szinte minden olyan intézkedést tartalmaz, amelynek a bevezetését a Levegő Munkacsoport már évek, évtizedek óta szorgalmazza. Példák sora bizonyítja, hogy a kiállításon is bemutatott intézkedések viszonylag rövid idő alatt jelentős változást eredményezhetnek. Széles körben javítják az emberek életminőségét, és növelik hazánk gazdaságának versenyképességét.

Szabó Zoltán

A kiállítás következő helyszíne: az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ II. emeleti folyosója. A tárlatot 2012. május 7-én, hétfőn 15:00 órakor Dr. Szabó Zoltán szakközgazdász nyitja meg, és ezen a helyszínen május 17-ig látható.

Kapcsolódó anyag:

 A Levegő Munkacsoport Korommentes városok című kiadványa

Hírfigyelő