Az olaj és gázfogyasztás csökkentésével állítsuk meg Putyin háborúját – sürgetik világszerte

Ötvenegy ország több mint 500 szervezete – köztük az Egyházak Világtanácsa is – aláírta azt a felhívást, amelyet ukrán civilek kezdeményeztek, és amelyben kérik a világ vezetőit, hogy fejezzék be az orosz gáz, olaj és szén felhasználását. Az ezekből származó bevételek táplálják ugyanis Oroszország hadi gépezetét.

A felhívás – amelyet egy tucat ukrán klímaszervezet kezdeményezett – leszögezi, hogy az Ukrajnában folyó háború az emberi jogok, a nemzetközi jog és a globális béke súlyos megsértése, amelyet az olaj- és gázpénzek táplálnak. Oroszország állami költségvetésének 40 százaléka a kőolajból és földgázból származik, amelyek az orosz export 60 százalékát is kiteszik. Ezen bevételek nélkül valószínűleg nem tudná Oroszország folytatni ezt a hódító háborút.

Az aláírók arra szólítják fel a világ országait, hogy minden lehetséges erőszakmentes eszközt használjanak fel Putyin és háborús gépezete megállítására, a béke helyreállítására. Ez azt is jelenti, hogy mielőbb le kell állítani a kereskedelmet a Gazprommal, a Rosznyefttel, a Transznyefttyel, a Szurgutnyeftyegazzal, a LukOillal, az orosz szénkitermelő és -kereskedő cégekkel és a többi érintett vállalattal, továbbá meg kell szüntetni minden pénzügyi szolgáltatást a szén-, olaj- és gázágazatban működő orosz energetikai vállalatok számára.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta: „Bár Magyarország jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy leállítsa az Oroszországból származó olaj- és gázimportot, már ma hozhat intézkedéseket a csökkentésére. A legegyszerűbb és szinte pénzbe se kerülő intézkedés, ha a kormány és az önkormányzatok széles körű felvilágosítást folytatnának arról, hogy az orosz agressziót mi is finanszírozzuk, és arról, mit tehetnek az állampolgárok, hogy ezt minél inkább elkerüljük. Sokan ugyanis különösebb nehézség nélkül csökkenthetik az energiafogyasztásukat, például melegebben öltözködhetnek otthon, illetve lejjebb vehetik a fűtést, amikor elmennek otthonról. Autót pedig csak akkor kellene használni, ha feltétlenül szükséges.”

Bár rövid távon nem csökkennek az orosz olaj- és gázbevételek, ha most takarékoskodunk az energiával, de ez erőteljes jelzést küldhet az orosz kormánynak.

Ukrán barátaink felhívásának (amit a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace Magyarország is aláírt) és sajtóközleményének magyar fordítása a csatolmányban olvasható.

A kép forrása: https://www.etuc.org/fr/node/20194


Hírfigyelő