Minden nap számít

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére már 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a környezetért. Azóta a világ számos országában sokféle akcióval próbálják meg ezen a napon felhívni az emberek figyelmét a közös felelősségre.
Magyarországon 1990-ben alapították meg környezetvédők a Föld Napja Alapítványt, amely az első magyar Föld napja eseményeit is koordinálta, és 1990 óta minden év április 22-ére, a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel. Már az alapítvány első felhívásához is sok kis falu és nagyváros csatlakozott, és a legkülönfélébb módokon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot. Azóta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább a Föld napján, április 22-én tenniük kell valamit a környezet érdekében: fát ültetnek, környezeti vetélkedőt hirdetnek, vagy épp patak- és falutakarítást szerveznek. Bármit is tesznek, fontos, hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződjenek a Föld napi programok. A legfontosabb azonban az lenne, ha mindez nem csak a Föld napján, április 22-én lenne így.
A Föld napja mozgalom 2010-ben volt 20 éves. És bár az elmúlt húsz évben sokat tettünk környezetünk fontosságának tudatosításáért – például van már szelektív hulladékgyűjtés, vásárolhatunk környezetbarát termékeket és a városokban is egyre nagyobb teret hódít a kerékpáros közlekedés –, még mindig sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szemét, az autózás, az energiapazarlás és általában a természeti erőforrások túlhasználata.
Fontos, hogy végre ne másoktól várjuk a megoldást, hanem mi magunk is tegyünk az élhető Földért és utódaink jövőjéért. A Mit tehetsz Te? mozgalom is azért alakult, hogy megmutassuk, egészen egyszerűen is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Elég, ha csak kicsit jobban odafigyelünk mindennapi cselekedeteinkre és azok következményeire. Ha tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, máris sokat tettünk a változásért. Nemcsak április 22-én, hanem minden nap.

Hírfigyelő