A klíma összeköt bennünket – Fórum az éghajlatvédelemről

A FIDESZ Zöld Tagozata, az MSZP Környezetvédelmi Munkacsoportja és a Levegő Munkacsoport szervezésében az éghajlatvédelemről tartottak fórumot a Képviselői Irodaház tanácstermében. A fórumon felszólalt Láng István akadémikus, Harnos Zsolt akadémikus, Ligetvári Ferenc egyetemi tanár, Jolánkai Márton egyetemi tanár, Kiss Károly docens, Beliczay Erzsébet a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese, Illés Zoltán az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának volt elnöke (FIDESZ-MPSZ), Orosz Sándor a Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke (MSZP)

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport álláspontját közöljük.
A klíma összeköt bennünket. Kérdés azonban, hogy bilincsbe verve, gályarabokként fogunk-e a közös hajóban szenvedni, nyögve a klímaváltozás ma még felbecsülhetetlen következményeitől; vagy háttérbe szorítva a hatalmi harcokat, párbeszédet folytatunk a teendőkről, mint ahogy ez a mai konferencián is történt. Ma már azonban nem elég beszélni a változtatásokról, hiszen a szakértők tudják, hogy mit kellene tennünk. A politikusok azonban rövid távú szempontok szerint cselekednek, és nem gondolkodnak távlatokban. Így a lakosság sem kapja meg a jelzéseket, a megfelelő tájékoztatást és ösztönzéseket a változtatásra.

Néhány éve leginkább a média jóvoltából értesültünk a természeti katasztrófákról, a jéghegyek olvadásáról, milliók életét tönkretevő szökőárakról. Az ismereteink folyamatosan bővültek, de a bajt nem éreztük eléggé a bőrünkön. A hazai árvizek, aszályos időszakok, szélviharok sem indítottak el alapvető változásokat a lakosság és a politikusok gondolkodásmódjában.

Pedig a szakemberek már régóta tudják, hogy nem apró kozmetikázásokra, hanem fordulatra van szükség. Az Európai Unió 2050-re 60–80 százalékos üvegházgáz kibocsátás csökkentést tűzött ki célul a jelenlegi szinthez. Évente 1–2 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházgáz kibocsátást. Még ebben az esetben is megvan a veszélye annak, hogy az ember által okozott szennyezések miatt felborult egyensúlyt többé nem tudjuk visszaállítani, és visszacsatolásokon keresztül a bioszféra maga fogja a változásokat felgyorsítani. Letűnt civilizációkról bőven van példa.

Hadat kell üzennünk a megszokott életmódunknak, energiapazarló fogyasztási szokásainknak. A mennyiségek kergetését a minőségre törekvésnek kell felváltani. Számos energiatakarékossági intézkedést kell bevezetnünk, és át kell állnunk a megújuló energiák használatára, európai léptékben az önellátó energiatermelésre.

Globális harc áll előttünk, melyből azonban pusztulás és szenvedések helyett esetleg egy ellentmondásokkal kevésbé terhelt világba juthatunk el.

Hírfigyelő