Vitanap diákoknak az éghajlatváltozásról és a környezetvédelemről

“Mi vagyunk a jövő, beleszólást kérünk” címmel tart környezetvédelmi vitanapot diákoknak a Levegő Munkacsoport Tatabányán az Árpád Gimnáziumban. A 2023. április 27-én sorra kerülő rendezvényen középiskolás tanulók különböző témák (Energia, Víz, Hulladék/Fogyasztás, Közlekedés) szerint csoportosítva osztják meg egymással gondolataikat a környezet- és klímavédelemről.

Korunk kétségkívül legfontosabb kihívása a globális éghajlatváltozás és az ezt részben okozó, részben ebből következő környezetvédelmi problémák kezelése. A káros folyamatok lassítása, a gazdasági és társadalmi következmények enyhítése kulcsfontosságú a jövő nemzedékek szempontjából. Az ezzel kapcsolatos döntésekbe azonban az állampolgárok – különösen a fiatalok – gyakorlatilag alig szólhatnak bele. Az Európai Unió ambiciózus tervet dolgozott ki arra, hogy 2050-re elérjük a szén-dioxid-semlegességet, de az odáig vezető út nem ígérkezik könnyűnek. A hamarosan felnőtté váló diákok zöld ügyekkel kapcsolatos véleménye, aktivitása alapvetően határozza meg bolygónk jövőjét. A „Zöld jogok a fenntartható jövőért” elnevezésű programunk keretében ezért azt a célt tűztük ki, hogy a diákok szabadon és előítéletek nélkül fejthessék ki véleményüket, majd egész életük során tudatos és aktív formálói legyenek a környezetüket érintő folyamatoknak. Az esemény részletes programja itt található.

 

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. A projekt során kifejtett vélemények azonban kizárólag a szerzőké, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

Hírfigyelő