Mennyire zöldül a közlekedés 2030-ig?

Bár a széndioxid-kibocsátáscsökkentési tervek meglehetősen kesztyűs kézzel bánnak a közlekedéssel, nem kétséges, hogy az Európában a kibocsátás mintegy harminc százalékáért felelős ágazat átalakulásán is múlik, hogy sikerül-e elkerülni a klímakatasztrófát. A Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa (International Council on Clean Transportation, ICCT) február elején kiadott jelentésében azt mutatja be, hogy a 2013 januárja és 2014 augusztusa között bevezetett állami és nemzetközi szabványok, korlátozások eredményeképpen hogyan alakul a 2030-as széndioxid (CO2) és részecske (PM2,5) kibocsátási előrejelzés. A tiszta közlekedésre irányuló politika állása (The State of Clean Transport Policy) jelentés készítői azt is vizsgálták, hogy hol vannak még lehetőségek a kibocsátások csökkentésére.

Az intézkedések száma a vizsgált 11 régióban (2013. január–2014. augusztus)


Intézkedés

Bevezetett

Átvett

Javasolt

Elhalasztott

Összesen

Személyautó teljesítménye

2

4

1

 

7

Nehéz tehergépkocsi teljesítménye

3

1

 

 

4

Személyautó kibocsátásai

2

1

 

 

3

Nehéz tehergépkocsi kibocsátásai

4

 

 

 

4

Benzin kéntartalma

1

2

 

 

3

Dízel kéntartalma

1

1

 

 

2

Alacsony szénintenzitású üzemanyag

2

 

1

 

3

Nemzetközi hajózás

2

 

 

1

3

Nemzetközi repülés

 

 

 

 

0

Összesen

17

9

2

1

29

Forrás: Joshua D. Miller, Cristiano Façanha: The State of Clean Transport Policy, a 2014 Synthesis of Vehicle and Fuel Policy Developments, International Council on Clean Transportation 2015.

 

Mekkora széndioxidkibocsátás-csökkenés várható 2030-ig az eddigi és még kívánatos intézkedések nyomán

Személyautók és kis teherautók (light duty vehicles; LDV):

A jelentés készítői által vizsgált 11 régió közül kilencben szigorították 2013-ban az új gépkocsik energiahatékonysági követelményeit. Az új előírások a globális autókibocsátásnak több mint 80 százalékára vonatkoznak. Az új szabályozásból kiindulva a világ 2030-as üvegházhatású gázkibocsátás (ühg) előrejelzését csökkenteni lehet mintegy 1.5 GtCO2-vel. A 2025-ös globális előrejelzés az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában bevezetés alatt álló ühg követelményekből indult ki. További 1,1 GtCO2 kibocsátáscsökkenés adódik az elfogadott amerikai, kanadai, kínai, EU-s, japán, brazil, indiai, dél-koreai és mexikói és az új orosz és ausztráliai program figyelembe vételével. Mindent összevetve a személyautók és a kisteherautók széndioxid-kibocsátásának 37 százalékos csökkenése várható 2030-ig.

Nehéz teherautók (heavy-duty vehicles; HDV):

Négy régióban – Amerikában, Japánban, Kanadában és Kínában – fogadtak el fogyasztási korlátokat a nehéz teherautókra. Ezek 2030-ra 0,26 GtCO2 éves kibocsátáscsökkenést eredményezhetnek. Ha a szabályozást bevezetik más országokban is, akkor további 0,65 GtCO2 csökkenés érhető el 2030-ig az éves kibocsátásban, és gyakorlatilag stabilizálható a nehéz tehergépkocsik globális kibocsátása 2025 után. Vagyis 26 százalékos lehet ezen alágazat éves kibocsátásának csökkenése 2030-ig.

Kis széntartalmú üzemanyag (low carbon fuels):

„Kis széntartalmú üzemanyag” kifejezéssel illetik egyrészt a nemcsak fosszilis, hanem növényi eredetű szénhidrogéneket is tartalmazó üzemanyagokat, másrészt a földgázt. Három vizsgált régióban –– Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok és EU – fogadtak el kis széntartalmú üzemanyag-szabályozást, ami 2020-ra 0,22 GtCO2 kibocsátáscsökkenést hozhat. Ha hasonló szabályozást más régiókban is bevezetnek, és megfelelően elősegítik a villanyhajtás terjedését, akkor további 10 százalékkal csökkenhet a közúti közlekedés szénintenzitása, és 1,1 GtCO2-vel csökkenhet 2030-ig az éves kibocsátás.

Nemzetközi hajózás:

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (International Maritime Organization, IMO) elfogadott egy szabályozást az új nemzetközi tengeri hajókra, amitől az éves kibocsátás 0,34 GtCO2 csökkenése várható 2030-ra. A hatékonysági követelmények szigorításával és az üzemeltetés hatékonyságát javító program kötelező bevezetésével további 0,4 GtCO2 megtakarítás érhető el a tengerhajózásban. Mindez együtt 30 százalékos csökkenést hozhat 2030-ig.

Nemzetközi repülés:

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (International Civil Aviation Organization, ICAO) még nem állított föl hatékonysági követelményeket a repülőgépekkel szemben. Új CO2 kibocsátási korlátok felállítása a repülőgépek motorjára és a sárkányra, a légi szállítás piaci intézkedéseivel együtt akár 0,48 GtCO2 éves megtakarítást is eredményezhetnek 2030-ig, vagyis 23 százalékot a minden úgy megy tovább mint eddig forgatókönyvhöz képest.

Egészségkárosító levegőszennyezések csökkenése 2030-ig

Kutatások 3,2 millióra teszik azon emberek számát, akik 2010-ben valamilyen házon kívüli levegőszennyezés okozta betegségben hunytak el. A levegőszennyezés egyike az első tíz haláloknak. A levegő mérgező voltáért a településeken jelentős mértékben felelős a gépjármű-közlekedés, mégpedig a leginkább Indiában, Kínában, Brazíliában, Mexikóban, Kelet-Ázsiában, Latin Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában.

A jelentés egyik ábrája azt mutatja be, hogy mi várható az autók által kibocsátott PM2,5 (ultrafinom por) okozta halálozások alakulásában, ha a mostani szabályozást vesszük figyelembe, és mennyivel lehet jobb a helyzet, ha további intézkedések történnek, például általánossá válik a tehergépkocsikra az EURO VI, és a személyautókra az Euro 6 vagy valami erősebb kibocsátási korlát. Veszélyes még az emberek egészségére, életére az ózon és a nitrogénoxidok mellett a dízelolaj hajózási és nem közlekedési eredetű felhasználásából származó ultrafinom por is, de a kutatók nem vették bele a számításokba sem azt, sem a munkásévek számát csökkentő megbetegedések számának alakulását. Az eredmények nem megnyugtatóak. Azt találták, hogy ha nem lépnek életbe a már meglévő, elfogadott szabályokon túlmenő, erősebb korlátozások, akkor a gépjárművek kibocsátásának betudható, idő előtti halálozások évenkénti száma akár erősen meg is nőhet. A legveszélyeztetettebbek India, Kína, Brazília és Mexikó mellett Csendesóceánia ázsiai részén, a Közel-keleten és afrikai országokban élnek.

Az autók által kibocsátott PM2,5 okozta idő előtt halálozások alakulása

 

Forrás: Joshua D. Miller, Cristiano Façanha: The State of Clean Transport Policy, a 2014 Synthesis of Vehicle and Fuel Policy Developments, International Council on Clean Transportation 2015.

Vargha Márton
a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse

Hírfigyelő