Petíció: A benzin és dízelautók eladását 2030-ig meg kell szüntetni!

Írd alá a petíciót, amelyben azt követeljük, hogy 2030-ig tiltsák be az új benzines és dízelautók eladását az EU-ban.

Egészségünk veszélyben van. A személygépkocsik túlnyomó része láthatatlan veszélyes fenyegetést hordoz – nitrogéndioxidot (NO2) bocsátanak ki, egy pusztító gázt, ami légúti betegségeket, asztmát, krónikus tüdőbetegséget (COPD), rákot okozhat. Sebezhetőbbé is teszi a városlakókat a COVID-19-hez hasonló világjárványok által. Sok városban, például Párizsban és Brüsszelben a NO2 kétharmadát autók juttatják a levegőbe. A levegőszennyezés csak az Európai Unióban évente mintegy 400 000 idő előtti halálozás okozója.

A személyautók és a tehergépkocsik együtt a harmadik legnagyobb kibocsátói Európában az üvegházhatású gázoknak. A huszonhét tagállamban több üvegházhatású gázt bocsátanak ki a közúti közlekedésben a dízel- és benzinhajtású gépjárművek, mint Nagy-Britannia teljes kibocsátása. Ezzel a mennyiséggel ezek a gépjárművek a klímakatasztrófa előidézőinek egyik legnagyobb csoportja. Évről évre emelkedő számban adják el az autógyárak a szennyező személygépkocsikat.

Együtt tehetünk azért, hogy megszűnjön ez, az egészségünkre és az éghajlatra leselkedő veszély. Júniusban dönt arról az Európai Bizottság, kitűzi-e 2030-at az utolsó belső égésű motorral hajtott új személygépkocsi és furgon eladása évének. Vezetőink történelmi döntés előtt állnak. Élhessenek-e tiszta és egészséges városokban az európai polgárok, vagy maradjon-e továbbra is mérgező a környezetük?

Tegyünk együtt egészségünk és éghajlatunk megőrzéséért! Csatlakozz hozzánk, és kérd Te is Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy vessen véget a dízel-, a benzines és a gázhajtású gépkocsik, köztük a hibridek eladásának legkésőbb 2030-ban!

Ilyen alkalom csak egyszer adódik egy évtizedben, amikor hathatósan tenni lehet a levegőszennyezés csökkentéséért és az éghajlatváltozás megelőzésért. Városaink csak úgy lehetnek tiszták és fenntarthatók, ha együtt rávesszük a politikusokat arra, hogy Európa polgárainak érdekében döntsenek.

Írd alá a petíciót!

 

A petíciót az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) kezdeményezte, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja.

Hírfigyelő