A fosszilis energiák támogatása a zöld energiareform egyik fő akadálya

Az érintett gazdasági érdekcsoportok erejét mutatja, hogy a fosszilis energiák támogatása továbbra sem csökken a legtöbb országban – annak ellenére, hogy a kormányaik már számtalanszor tettek ígéretet a felszámolásukra. Miként lehet változtatni ezen a helyzeten – ezt vitatták meg zöld civil szervezetek képviselői azon a nemzetközi tanácskozáson, amelyet az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat (Climate Action Network Europe, röviden: CAN Europe) tartott Brüsszelben.

A fosszilis energiák támogatásának felszámolása mellett kötelezte el magát a G20 Csoport 2009-ben és a G7 Csoport 2016 júniusában. Ha ez tényleg megvalósulna, alapvető változásokat hozna a világban, hiszen a G20 a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, amelyek együtt a világ gazdasági teljesítményének a 90 százalékát adják. (A G7 ezeknek az országoknak egy szűkebb csoportja, amelyek a világ GDP-jének közel felét termelik.)

A fosszilis támogatások nagysága az alkalmazott módszertől függően, tehát hogy csak a közvetlen támogatásokat vagy az adókedvezményeket is, illetve az externális költségeket is számításba veszik-e, 200 és 5000 milliárd USA dollár között mozog évente. Az IMF számítása szerint a fosszilis támogatások értéke a világ GDP-jének 6,5%-át teszi ki, ami többszöröse az egészségügyre fordított állami költésnek, és nagyobb mint az oktatási kiadások. Ez a hatalmas összeg a megújuló energiák támogatására fordított pénznek is a sokszorosa. Az az állítás tehát, hogy a megújulók drágák és csak állami támogatással működőképesek, nem igaz.

Az Európai Bizottság szerint az EU-ban a teljes energiaszektor externáliákra is kiterjedő támogatása évi 328 milliárd euró volt 2014-ben. Ez tartalmazta a fosszilis és megújuló energiatermelési támogatásokat, valamint a fogyasztás ösztönzésére és az energiahatékonyságra fordított összegeket is. A fosszilis támogatás közel négyszer nagyobb volt, mint megújuló támogatás.

A CAN Europe és tagszervezetei – köztük a Levegő Munkacsoport – álláspontja szerint a fosszilis támogatások rövid időn belül történő leépítése nemcsak megvalósítható, hanem gazdaságilag is előnyös, jelentős forrásokat szabadítana fel egyéb célokra, miközben a környezetünk védelmét is nagymértékben elősegítené.

A Levegő Munkacsoport Szakértői Testülete tagjának részletes írása a témáról itt olvasható: https://www.levego.hu/kapcsolodo-anyagok/a-fosszilis-energia-tamogatasa-az-energiareform-egyik-fo-akadalya

Hírfigyelő