Viharos fakivágások helyett tervszerű városi fagazdálkodást

A közterületi fakivágások szinte minden alkalommal a helyi lakosok felháborodását váltják ki. Érthető is, mivel fákat többnyire beruházások kapcsán vágnak ki, egyébként viszont sem pótlásuk, sem rendszeres ápolásuk nem biztosított. A Levegő Munkacsoportnak az a javaslata, hogy hozzanak létre az önkormányzatok faápoló egységeket, amelyek az egyéb közszolgáltatásokhoz hasonlóan, karbantartják a közterületi fákat, és méltányos díjazásért a magánterületen álló fák ápolását is vállalják. Ezzel új munkahelyeket is létre lehetne hozni. A felszerszámozásukat uniós forrásból lehetne biztosítani.

A településeken álló fasorok, fák értékét aligha lehetne túlbecsülni. Őrzésük, ápolásuk, számuk növelése az éghajlatváltozás idején különösen fontos, közös érdek. Vannak előírások a fák védelmére, ezek azonban gumiszabályok, amelyeket tetszés szerint lehet értelmezni. Nincs előírva még a védett fasorokra, parkokra sem folyamatos pótlási kötelezettség, és nem vonatkozik a kivágási tilalom a magánterületen álló fákra. De még közterületen is a beruházások érdeke bárhol felülírhatja a védelmüket.

A fák jobbára indulatokat váltanak ki a hatóságokból és a lakosságból egyaránt. A hatóságok szemmel láthatóan félnek a tiltakozásoktól minden fa kivágásakor. Ezért nemegyszer titokban, hét végén, rendőri sorfallal védve vágatják ki a fákat. De miért tiltakoznak a lakosok, különösen a fővárosban, a fakivágások ellen? Sajnos a több évtized alatt szerzett, fájó tapasztalatok miatt. A fákat ugyanis jobbára két esetben vágják ki hatósági kezdeményezésre. Vihar okozta katasztrófa után sietve átfésülik a környék állományát. Közterületi beruházásoknál pedig gyakran előfordul, hogy a kiszemelt fának rejtett hibái vannak, kivágása veszélyelhárítás miatt időszerű. Nincsenek olyan vizsgálati módszerek, amelyek abszolút biztonsággal meg tudnák állapítani egy érett fa állapotát. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy bármikor, ha valakinek útban van, kimondhassa egy fára a halálos ítéletet.

Nagyobb probléma a település szempontjából, hogy ahol nincs beruházás tervbe véve, a kutya se törődik a fákkal. Még azt sem ellenőrzik, hogy faültetés után a fák megerednek-e? Szeptember 17-én a Hernád utcában csavart ki a vihar egy két éve ültetett, de kiszáradt fát. Mellette ott maradtak állva, ugyancsak egy éve kiszáradt társaik. Ugyanezen a napon kidőlt a Bajza utcában egy nagyobb fa, a több éve üresen álló volt Újságíró Székház telkén. Ugyanott egy másik fa kiszáradt ága esés közben betörte az épület ablakát. A Bajza utcai fasorban egy nagyobb, hosszú ideje kiszáradt fán kívül számos üres fahely van, és nemrég ültetett, de kiszáradt kisebb fából is több akad. Az meg egészen hétköznapi gyakorlat, hogy a száraz ágakat a viharok nyesik rendszeresen - a karbantartók helyett.

Mi lenne a megoldás? Létre kellene hozni az önkormányzatoknak faápoló egységeket, amelyek az egyéb közszolgáltatásokhoz hasonlóan, karbantartanák a közterületi fákat, és méltányos díjazásért a magánterületen álló fák ápolását is vállalnák. A felszerszámozásukat uniós forrásból lehetne biztosítani.

Hírfigyelő