Elegü(n)k van a repülőgépek zajából!

Petíciót fogalmazott a Repülés Megzabolázásáért Dr. Susanne Heger ügyvéd, a bécsi repülőtér zaja miatti polgári kezdeményezés egyik elindítója, és Dr. Jutta Leth, aki húsz éve küzd a bécsi repülőtér zajszennyezése ellen. A petíció közvetlen előzménye, hogy az Európai Bizottság annak ellenére nem tesz semmit, hogy az Európai Unió 2013. március 12-én határozatban állapította meg, a bécsi repülőteret illegálisan bővítették a 2000-es évek elején. A petíció intézkedéseket követel annak érdekében, hogy csökkenjen a zajával és környezetszennyezésével emberek tízezreinek életminőségét, egészségét veszélyeztető légi forgalom. A követelt intézkedések között van az éjszakai repülés korlátozása és a repülés közvetlen és közvetett támogatásainak megszüntetése.

Különleges versenyelőnyt adnak az EU tagállamai a repülésnek azáltal, hogy nem szednek jövedéki adót az üzemanyag után, valamint hogy a repülést először bevonták ugyan a széndioxid-kibocsátási egységek kereskedelmi rendszerébe, az ETS-be, de aztán felfüggesztették a repülés széndioxid-kibocsátási kvótakötelezettségét az európai légtérben. Hozzájárul a légiközlekedés erőltetett bővüléséhez, hogy a repülőtér-tulajdonosok különféle különleges kedvezményekkel csalogatják a légitársaságokat, hogy tőlük is indítsanak járatokat.

A petíció aláírói azt követelik az Európai Bizottságtól, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a légi közlekedés környezetszennyezésének csökkentése és a légi szállítás versenyelőnyeinek a felszámolása érdekében.

A Levegő Munkacsoport magyarra fordította és honlapján közzétette a petíciót. A szervezők azt kérik, hogy aki csatlakozni akar, az vagy nyomtassa ki, írja alá és jutassa el nekik az iratot a “Taming Aviation” P.O. Box 51, 1013 Wien, Ausztria postacímre, vagy digitalizálja az aláírt petíciót és villámlevélben küldje el az info@tamingaviation.eu címre.

A támogatók gyűjtése lezárult, a beérkezett támogatásokat a kezdeményezők rövidesen eljuttatják az Európai Bizottsághoz. De még lehet tenni azért, hogy a kezdeményezés sikerrel járjon. Ennek érdekében a Levegő Munkacsoport azzal a kéréssel fordul az Európai Parlament magyar képviselőihez, hogy támogassák a kezdeményezést. Egyúttal arra kér mindenkit, hogy segítsen terjeszteni a tájékoztatást a kezdeményezésről.

 

 

Hírfigyelő