Nekünk ez bűzlik!

Egyetlen óceánjáró annyi szennyezőanyagot bocsát ki, mint 5 millió személyautó ugyanakkora távolságon. A tengerjáró hajók okozta légszennyezés ma 26 ezer korai halálesetet, több tízezer tüdőbetegséget, továbbá több százezer kiesett munkanapot okoz az Európai Unióban. Ezek a számok az energiahatékonyság javításával csökkenthetők lennének.

A tengerjáró hajók legnagyobb mennyiségben kén-dioxidot és nitrogén-oxidokat bocsátanak ki – ez okozza a legnagyobb problémát. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2020-ra a kibocsátásuk meghaladhatja az EU-beli közúti közlekedés kibocsátását. A nitrogén-oxidoknak meghatározó szerepük van a savas ülepedés (savas eső) és a fotokémiai szmog létrejöttében. Az emberi szervezetben légzőszervi megbetegedést, a légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását okozhatják. A kén-dioxid hatása nagyon hasonló.

És ez még nem minden. Egy óriás tengerjáró hajó naponta egy tonna szemetet, 80 ezer liter szennyvizet, 850 ezer liter folyóvizet (zuhany, mosás, mosogatás), és 25 ezer liter olajszennyezett vizet hagy maga után.  A hajókra vonatkozó környezetvédelmi előírások az elmúlt évtizedekben alig változtak - nem utolsó sorban a hajós társadalom (szállítmányozók, hajótársaságok) ellenállása miatt. Legyen vége a levegő szennyezésének a kikötőkben és a nyílt tengereken! - erre hív fel a Black Breeze (Fekete lélegzet) kampány.

A kampányról még több ezen a német nyelvű honlapon olvasható, illetve a tiszta.levego.hu oldalon.

A kampányfilm itt tekinthető meg: flv: https://www.dropbox.com/s/pp2corrjj1m28ec/LM.flv

mp4: https://www.dropbox.com/s/rjdx4kpttg2cp0l/LM.mp4

További írások a témáról:
https://www.levego.hu/hirek/2011/01/magyarorszagnak_is_erdeke_a_kornyezetkimelobb_tengerhajozas
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:NCDnyJjA-1oJ:legszennyezes.hu/legszennyezok/37-legszennyezk/64-nitrogen-oxidok+&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
http://www.legszennyezes.hu/legszennyezo-anyagok/legszennyezk/
http://grintim.blog.hu/2010/09/17/dobbenetes_szamok_orias_tengerjaro_hajok_orias_kornyezetszennyezes

Hírfigyelő