Terítéken a MÁV – kellemes csalódás

A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájához több, MÁV-ot érintő panasz, illetve bejelentés is érkezett májusban. Mindhárom esetben megkerestük az illetékeseket, és rövid idő alatt valamennyire választ kaptunk, méghozzá olyat, amely megnyugtató módon rendezte az ügyeket.

Az elmúlt hónapokban több kérdés, lakossági panasz is érkezett a MÁV vállalatcsoporttal kapcsolatban. A céget megkeresve kellemesen csalódtunk a válaszok és a meghozott intézkedések nyomán.
Az egyik lakossági panasz a MÁV Kőbánya-Kispest állomás zárt felüljáróján a tiltó táblák ellenére tapasztalt dohányzás miatt érkezett. A helyszínen járva mi is észleltük, hogy időnként szinte vágni lehet a füstöt, a bagósok nem törődnek a tilalommal, ellenőrzés pedig nincs. A másik kérdés a menetjegyek biszfenol-A (BpA) tartalmát tudakolta, hiszen köztudott, hogy a hőnyomott bolti bizonylatok gyakran tartalmaznak biszfenol-A-t. Több kutatási eredmény bizonyította, hogy a BpA már alacsony koncentrációban is felelőssé tehető rákos megbetegedésekért, cukorbetegség kialakulásáért, emellett hormonális zavarokért, így például az elhízásért és a meddőségért.
A két ügyben a MÁV központi panasztételi e-mail címére küldtünk levelet, melyre a napokban érkezett válasz. Ebből megtudtuk, hogy a Kőbánya-Kispest vasútállomás felüljárója a BKV tulajdonát képezi, de az észrevételt – tájékoztatás céljából – továbbították az érintett szervezeti egységeik részére. Ezért az ügyben a BKV-t még megkeressük a panasszal. A jegyekről pedig megtudtuk, hogy biszfenol-A mentesek, így az utasok és a MÁV dolgozói is biztonságban lehetnek.
A harmadik lakossági panasz a Budapest-Nyugati pályaudvar–Rákosrendező–Zugló állomások közötti szakaszon tapasztalható illegális hulladéklerakásokat nehezményezte. A MÁV Zrt. Központi Panasziroda részére küldött levelünkre is érkezett válasz, melyben arról tájékoztattak, hogy a hulladékokat közmunkások segítségével fogják összegyűjteni még május folyamán. Ez meg is történt. Valószínűleg évtizedek óta nem volt annyira tiszta a panasszal érintett vasúti pályák környezete, mint most tapasztalható.

Budapest, 2011. május 13.

Lenkei Péter
a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Címke: KÖT iroda, légszennyezés, vegyi anyag, közlekedés, MÁV

Hírfigyelő