Meddig folyik még a szennyezés Ajkán?

A vörösiszap-katasztrófa után nem sokkal újraindult a termelés az ajkai timföldgyárban, sőt idén januárban további hét évre kapott engedélyt a Mal Zrt. A sérült tároló helyett jelenleg a mellette lévő tározóba gyűjtik a keletkező vörösiszapot, és innen eresztik le a lúgos, toxikus fémekkel szennyezett vizet. Mindezt eleinte a vészhelyzetre hivatkozva tették, melyet sajtóhírek szerint év végéig meg kívánnak hosszabbítani. 2011. január végén azonban megkapta a Mal Zrt. az új környezethasználati engedélyét[1], amely szerint át kell állniuk „száraz technológiára” (azaz kisebb nedvességtartalommal szabad majd tárolniuk a vörösiszapot), ám a technológiaváltásig, vagyis a következő hat hónapban keletkező folyékony iszapot a X/a tárolóban helyezhetik el. Ez utóbbi kazetta azonban nem képes befogadni nagy mennyiségű vizes iszapot. A gyakorlatban tehát úgy tűnik, hogy miközben a X/a kazettába termelik a jelenlegi nedves vörösiszapot, aközben ugyanezen tározóból a vészhelyzetre hivatkozva leeresztik a lúgos, szennyezett vizet. Mindez nem csak környezetkárosítást okoz, hanem versenyelőnyt is jelent a Mal Zrt.-nek a többi a környezetvédelmi előírásokat betartó timföldgyártóval szemben.
A Levegő Munkacsoport a sajtóból értesült[2] arról, hogy a sérült (X-es) illetve a mellette lévő tározóból (X/a) lúgos, nehézfémekkel szennyezett vizet engednek a Torna-patakba, savval történő semlegesítést követően. A zöld szervezetek képviselői a helyszínen is meggyőződtek arról, hogy legalább három csőből folyik a vörös lé a patakba, melyhez később savat adagolnak. Ezt 2010. novemberében, decemberében illetve 2011. január végén is dokumentálták. Az Európai Unió szakértői már a balesetet követően, október 17-én felhívták a magyar hatóságok figyelmét, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a tározóból kiszivárgó víz ne jusson az élővizekbe. A Levegő Munkacsoport ennek alapján 2010 novemberében az illetékes Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordult, hogy bejelentse a környezetszennyezést. A felügyelőség részünkre küldött 2011. január 14-i tájékoztatása szerint folyamatosan mérik a vízminőséget, és csupán hulladékgazdálkodási bírságolási eljárás van folyamatban.
A Greenpeace a mai napon közzétett mérései szerint a mintákban literenként 1300 mikrogrammnyi arzént mutattak ki[3], ami jelentősen meghaladja a szennyvizekben maximálisan megengedhető arzénkoncentrációt[4]. A Levegő Munkacsoport ezért a mai napon felszólítja az illetékes felügyelőséget, hogy intézkedjen a környezetszennyező tevékenység megakadályozása érdekében.
A Katasztrófavédelem 2010. február 9-én a Greenpeace mérésekre reagálva kijelentette, hogy a X/a tározóból semmit sem eresztenek le, onnan csupán visszanyerik a lúgos vizet. Az említett kifolyó csövekben a IX-es tározó vizét eresztették le, illetve a többi tározóból korábban a 10-esbe kerülő csurgalék vizeket vezették ki.


[2]  http://m.hvg.hu/itthon/20101107_elkeszult_kolontari_vedogat

"Mintegy három méter magasságban védőtöltéssel vették körbe az ajkai timföldgyár megsérült X-es számú zagytározójának kiszakadt részét, hogy meggátolják a szennyeződés további kiömlését, és vasárnap reggelre elkészült az a lecsapoló árok is, amellyel az erősen lúgos vizet egy semlegesítő helyre vezetik."

[4] 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet a vízszennyező anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0400028.KVV

Hírfigyelő