Szigorú vegyianyag-szabályozás, biztonságosabb jövő

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a WWF Magyarország 11 ezer választópolgár akaratát bizonyító aláírásokat adott át a négy vezető párt képviselőinek. A zöld szervezetek arra kérik a Fidesz-t, az MSZP-t, az MDF-et, az SZDSZ-t, valamint európai parlamenti képviselőinket, hogy a jövő heti szavazáson az Európai Parlamentben az EU vegyi anyagokat szabályzó rendelettervezetének az eredeti, szigorúbb változata mellett tegyék le voksukat. Az emberek és a környezet jövőjét erősen befolyásoló jogszabály az elmúlt hónapokban egyes ipari körök nyomására sajnos jelentősen meggyengült, az eredeti – a környezetet és az emberi egészséget védő – célkitűzését ebben a formában nem tudná teljesíteni.

Az Európai Unió már évekkel ezelőtt felismerte, hogy meg kell szüntetni a vegyi anyagok ellenőrizetlen felhasználását, valamint hogy gyártásukat és felhasználásukat sokkal szigorúbban kell szabályozni. Tarthatatlanná vált az állapot, hogy a jelenleg a piacon lévő több tízezer vegyi anyag túlnyomó többségéről nem tudjuk, milyen környezeti és egészségügyi kockázatot hordoznak magukban. Elkészült ezért egy rendelettervezet, a REACH, melyről a jövő héten fog szavazni az Európai Parlament. A várhatóan 2007-ben életbe lépő rendelet a vegyi anyagok bejegyzésének és kiértékelésének szabályozásán túl biztosíthatja azt is, hogy a legkárosabbakat kivonják a forgalomból az Unióban.

A WWF már bebizonyította több száz ember vérének vizsgálatával, hogy a káros vegyi anyagok bennünk vannak, sőt, a terhesség idején az édesanyákból a magzatba is bejutnak.

„Vajon mennyi bizonyíték kell még az európai politikusoknak és a vegyiparnak, hogy elfogadják, ezek a veszélyes vegyi anyagok nem maradhatnak megfelelő szabályozás nélkül? A vegyipar az egészség védelme helyett a rövid távú üzleti érdekeit igyekszik érvényesíteni az EU rendelettervezetében, és sajnos egyes magyar európai parlamenti képviselők is „nemzeti” sikerként tüntetik fel a REACH jelentős gyengítésére irányuló javaslataik elfogadását.” – figyelmeztet Prommer Mátyás, a WWF Magyarország környezetpolitikai programvezetője.

Az ipar egyes szereplői jelentős nyomást gyakorolnak a döntéshozó képviselőkre az eredeti REACH tervezet gyengítése érdekében. Ezért az elmúlt hónapokban a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország aláírásokat gyűjtött a szigorúbb szabályozás érdekében. A 11 ezer aláírást közösen adták át a négy párt, a Fidesz, az MSZP, az MDF és az SZDSZ képviselőinek és tolmácsolták a választóik kérését. Az EU tagállamaiban ez idő alatt több mint 160 ezer aláírást gyűjtött a WWF, megerősítve ezzel, hogy az Unió lakosságát komolyan aggasztja a vegyi anyag szennyezettség.

„Csak egy szigorú, a környezeti és egészségügyi szempontokat a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vevő REACH lehet megfelelő eszköz az ipar felelős gondolkodásának, termelésének kialakításában és a fenntartható fejlődés elősegítésében azáltal, hogy mérsékeli a vegyi anyagok okozta káros hatásokat, támogatja a fejlesztéseket és növeli az emberek bizalmát a vegyipar iránt.” – hangsúlyozta Dragos Tibor, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az Európai Unió, így hazánk is, most egy ritkán adódó lehetőség előtt áll, hogy csökkentsük az ártalmas vegyi anyagok okozta kockázatot. Nem kellene ezt eljátszani, hogy később emelt fővel nézhessünk gyermekeink szemébe.

Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport programvezetője hozzátette: „A gyermekek egészségét kizárólag egy olyan jogszabály fogja megvédeni, mely eltünteti az egészségünket károsító kemikáliákat a mindennapjainkból. Az új jogszabály, a REACH egységes bevezetése és ellenőrzése költségekkel jár, de nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg a vegyi anyagok által okozott károkért sokkal nagyobb árat fizet az egész társadalom.”

További felvilágosítás:
Simon Gergely, Levegő Munkacsoport, tel.: (1) 411-0510, 20/3344-336, e-mail: simong@levego.hu
Dragos Tibor, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel.: 216-7297, 30/912-5587, e-mail: dragi@mtvsz.hu
Prommer Mátyás, WWF Magyarország, tel.: (1) 214-5554/232, 30/268-7829, e-mail: matyas.prommer@wwf.hu
A sajtóközlemény szövege megtalálható a WWF Magyarország honlapján, a www.wwf.hu címen, a Sajtó / Sajtóközlemények rovatban, a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján (www.mtvsz.hu/sajto), valamint a Levegő Munkacsoport honlapján (www.levego.hu).

Hírfigyelő