Halálos légszennyezés

Közel négyezer ember idő előtti halálozásáért felelős a légszennyezettség – derül ki a Válaszúton Alapítvány által szervezett kutatásból1. A halálozások mellett azonban több ezer krónikus hörghurutos eset is összefüggésbe hozható a légszennyezéssel. Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon átlagosan évente egy évet veszítenek az emberek az életükből a levegő szennyezettsége miatt.

A Válaszúton Alapítvány célja az volt, hogy a hazai légszennyezettségi mérőállomások adatait felhasználva kiszámítsa a levegő szennyezettségének egészségügyi következményeit a jelentősebb hazai településeken2. Az adatokból a legszennyezes.hu oldalon egy térképes flash animáció készült, amely segítségével a városokra kattintva bárki megismerheti, hogy az adott évben mennyi halálozást, illetve megbetegedést okozott a levegő szennyezettsége. Az alapítvány meglátása szerint a konkrét településekre vonatkozó számszerű adatok jobban felhívják a figyelmet a probléma súlyosságára és segíthetik a helyzet javítását. A kutatás eredményeit ugyanis megküldik az illetékes környezetvédelmi szerveknek, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, az érintett településeknek, továbbá a helyi ÁNTSZ-eknek, hogy a kapott eredményekre reagáljanak, és hogy aktívabb fellépésre ösztönözzék őket a levegő minőségének javítása terén.

A kutatás szerint – amelyet az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a módszertanával3 végeztek, szintén a WHO által létrehozott AirQ egészség hatás elemző szoftvert alkalmazva – a vizsgált 15 településen évente összesen 3866 ember idő előtti halála hozható összefüggésbe a levegő szennyezettségével. A légszennyező anyagok közül a legkritikusabb a szálló por, amely 3487 ember halálozásáért felel. A talajközeli ózonhoz mintegy 303, míg a nitrogén-dioxidhoz 75 keringési halálozás köthető. Az összes halálozás több mint fele (2280) Budapesten történik. Számításaik szerint a szállópor évente 3045 krónikus hörghurutos megbetegedést okoz, míg a nitrogén-dioxid szennyezettség 64 akut miokardiális infarktusért felelős.4 A légszennyezettség tehát nemcsak az idő előtti halálozásért felel, hanem számos megbetegedéssel is összefüggésbe hozható.

Eredeti cikk: http://www.legszennyezes.hu/kozel-negyezer-ember-ido-elotti-halalozasaert-felelos-a-legszennyezettseg/

 

1 A kutatási eredmények térképes formában bárki számára elérhetőek a legszennyezes.hu oldalon.

2 A vizsgálatba bevont települések: Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Veszprém, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya, Eger, Salgótarján. Esztergom, Dorog.

3 A módszertan részletesebb leírása megtalálható az alapítvány honlapján

4 A légszennyezettségi adatok forrása az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat, míg a népességi adatok forrása a KSH Tájékoztatási Adatbázisa volt.

Hírfigyelő