Miért kell 33 alkalommal szúnyogot irtani Százhalombattán?

A Levegő Munkacsoport sajtóhírekből[1] értesült arról, hogy Százhalombatta önkormányzata idén tavasszal egy teljességgel indokolhatatlan időszakban végzett szúnyogirtást, az MTI-hez eljuttatott közleményük[2] szerint pedig várhatóan 33 alkalommal végeznek” még további szúnyoggyérítést 2011 során. Az irreálisan nagy irtásszám, valamint az indokolatlan irtás miatt a civil szervezet levélben fordult az önkormányzathoz, amelytől a jogszabályokban megadott határidőn belül[3] nem érkezett válasz.
Az önkormányzat közleménye szerint már áprilisban hozzáláttak az irtáshoz mintegy 715 hektáron[4]. Ebben az esetben nem kellő szakmai alapossággal határozták meg, mikor kell szúnyogirtást végezni, és így olyan időszakban került sor a költséges és környezetkárosító kezelésre, amikor az teljesen értelmetlen volt. Lakossági bejelentés szerint ugyanis április 12-én szélben és hűvös, szeles időben[5] tartottak irtást, amikor egyfelől elviszi a szél a permetet, másfelől nincs a szúnyogoknak aktivitása, és még az irtáshoz szükséges köd sem képződik a permetszerből.
Azok a települések, melyek ezt megengedhetik maguknak, évente 4-5 alkalommal szoktak egy-egy területen kémiai szúnyoggyérítést végezni. A Levegő Munkacsoport ezért azt kérte[6] a százhalombattai önkormányzat jegyzőjétől és az illetékes BFKH Érdi, Budaörsi Kistérségi Népegészségügyi Intézet vezetőjétől, hogy vizsgálják meg, milyen szakmai alapon döntöttek arról, hogy térségükben megdöbbentően sokszor szükséges a szúnyoggyérítés. A felesleges szúnyogirtás ugyanis nem csak jelentős adóforintokat emészt fel, de környezeti és egészségügyi kockázatokat is jelent, különösen, hogy a hazánkban szúnyogirtásra engedélyezett kémiai irtószer, a deltamethrin károsíthatja az emberi hormonrendszert, és emiatt hosszú távú egészségügyi kockázatai vannak - így néhány éven belül várható az uniós betiltása.

KIEGÉSZÍTÉS: Százhalombatta Város Önkormányzatának június 16-án beérkezett válaszát itt olvashatják.

[1] http://mno.hu/migr/szazhalombattan_indul_a_szunyogirtas_-178476, http://www.battanet.hu/battanet4/bel_hirek.php?ssz=5954
[2]
„Várhatóan 33 alkalommal végeznek majd irtást, ebből 24 földi, 6 légi és 3 úgynevezett biológiai gyérítés lesz.”
[3]
1992. évi LXIII. törvény 20. § (1) A közérdekű adat megismerése iránt bárki - szóban, írásban vagy elektronikus úton - igényt nyújthat be (2) A közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő szerv az igény tudomására jutását követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.
[4]
Elsősorban a város külterületein, az erőmű és a Duna között, illetve a Mol-telep és a város között húzódó erdős területeken.
[5]
http://old.eumet.hu/naprol-napra/pdhb20110412_0600.png, http://old.eumet.hu/naprol-napra/pdhb20110413_0600.png
[6]
Telefonos megkeresésre az önkormányzat illetékese tájékoztatást nem adott, és jelezte, hogy írásban adnak csak információt.

Hírfigyelő