Rémek az otthonodban

Ne vásárolj felesleges dolgokat a lakásodba! – erre figyelmeztet a Levegő Munkacsoport a beltéri levegőminőség javításáért, a szennyezettség csökkentéséért április elsején indított új kampányában. A belső terekben használt tárgyak és készítmények egy része ugyanis kedvezőtlenül hat a levegő minőségére, így az egészségünkre is.

Amíg a települési környezetben kialakuló légszennyezettség csökkentése a lakosság megítélése alapján is sürgető feladat, a beltéri levegőminőség egészségre gyakorolt hatásának jelentősége még nem kellően ismert, holott életünk egyre nagyobb részét, akár 90–95 százalékát is mesterséges terekben töltjük. A tapasztalatok szerint egyre több ember szenved a nem megfelelően kialakított és üzemeltetett, egészségtelen épületekben. A tünetek között leggyakrabban a rossz közérzetet, a nyálkahártya-irritációt említik, és sokan küzdenek allergiával, asztmával.
Nem köztudott, hogy a belső terekben használt tárgyak és készítmények egy része kedvezőtlenül hat a levegő minőségére - alapvető szerepe van ebben például a burkolóelemek károsanyag-kibocsátásának. A műanyagokból, festékekből, bútorokból nagy mennyiségben távozhatnak illékony szerves szennyezők (VOC). Ezen anyagok koncentrációja a belső terekben akár egy nagyságrenddel magasabb is lehet, mint a szabadban. A takarító szerek, légfrissítők alkalmazása tovább ronthatja a helyzetet, hiszen ezek a készítmények is gyakran tartalmaznak káros vegyületeket.
A civil szervezet most átfogó kampány keretében hívja fel a lakosság figyelmét a beltéri levegő szennyezettségét növelő kockázati tényezőkre. Iskolák és egyéb intézmények beltéri szennyezettségének mérésével és az adatok szakmai elemzésével igazolja a káros anyagok jelenlétét, valamint tanácsokkal, megoldási javaslatokkal segít az egészséges élettér kialakításában.
Mit kellene tenniük az embereknek a tisztább beltéri levegő érdekében? A Levegő Munkacsoport szerint a legfontosabb a megfelelő életmód. Egészséges kirándulni, sportolni a tiszta levegőn, vagy más, az aktív pihenést szolgáló tevékenységet végezni. Mielőtt újabb tárgyakat visz a lakásába, mindenki gondolja át, hogy valóban szüksége van-e rá! Aki nem vásárol felesleges termékeket, kíméli a pénztárcáját, ráadásul nem nyit ajtót egy újabb potenciális kockázatot jelentő tárgynak.
Sokan nem tudják, hogy otthonuk kialakításánál, felújításánál milyen szempontokat vegyenek figyelembe, hogyan válogassák meg lakásuk burkolatát, bútorait és egyéb tárgyait. Nekik kíván segíteni a Levegő Munkacsoport színes, érdekes kiadványával, amely részletesen ismerteti a beltéri szennyező anyagokat, és megoldási útmutatót kínál azok elkerülésére.
Kellő felkészültséggel és odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a levegőt szennyező anyagok mennyisége. A fiatalabb korosztályt a következő tanévben több vidéki iskolában alternatív tanórák, akciónapok keretében ismertetik meg a problémával a környezetvédők. Az oktatási intézmények vezetői számára külön tájékoztató kisfilmet készít a szervezet egy tanterem környezetkímélő felújításáról.
A Levegő Munkacsoport a beltéri légszennyezés káros hatásainak csökkentését célzó Négy fal között – egészségesen című programját a Környezet és Energia Operatív Program KEOP6.1.0/B/09-11 pályázati kiírása támogatja.

A kiadvány letölthető itt, vagy beszerezhető a Levegő Munkacsoport irodájában.

Papp Zsuzsanna
projektfelelős
Levegő Munkacsoport

Hírfigyelő