Valóban zöldül a Közös Agrárpolitika?

A Növényvédelmi Akcióhálózat (PAN Europe) és a Föld Barátai Európa (Friends of the Earth Europe) szerint az Európai Bizottságnak a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjára vonatkozó tervei jelentős mértékben rontják a környezet és az emberi egészség védelmének feltételeit.

A nyilvánosságra került tervezet tartalmazza a gazdálkodók által igényelhető támogatásokat szabályozó új jogszabályokat is. Korábbi javaslatok szerint a termelők csak akkor részesülhetnének az uniós támogatásokból, ha különböző környezetvédelmi intézkedéseket, megoldásokat alkalmaznak. Az új tervezet azonban nem garantálja a biológiai sokféleség, az emberi egészség és az éghajlat megfelelő védelmét.

A környezetvédelmi intézkedések közül a vetésforgó alkalmazása az egyik leghatékonyabb, ez azonban kikerült a kötelező előírások közül. A megfelelő vetésváltás nem csak a vadon élő állatok életfeltételeit és a biodiverzitást javítja, hanem a növényvédőszer-függőség csökkentésében, valamint a beporzó rovarok és az emberi egészség védelmében is szerepet játszik. A vetésforgó a talajtermékenységre is jó hatással van, ezáltal csökken a trágyázási szükséglet, ami az üvegházhatású gázok kisebb mértékű kibocsátása révén a klímavédelem szempontjából is előnyös. Ösztönözve a fehérjetartalmú takarmányok termesztését a vetésforgók részeként csökkenteni lehetne az állattenyésztés függését a jellemzően Dél-Amerikából importált, főleg génmódosított szójától. A fejlett országok szójaigénye meghatározó szerepet játszik a térségben zajló erdőirtásokban, az üvegházgáz-kibocsátásban, illetve a kedvezőtlen társadalmi folyamatokban.

Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője szerint: “A vetésforgó alkalmazása hosszú távon nélkülözhetetlen a talajtermékenység és ezáltal az élelmiszerbiztonság fenntartásához. A vetésforgó szerepe a klímavédelemben is jelentős. Ennek az intézkedésnek központi szerepe kell, hogy legyen a környezetvédelmi előírásokban.”

“Úgy gondoljuk, hogy a fehérjetartalmú takarmányok európai termelésének növelése nem csak a térség élővilágára fejtené ki kedvező hatását, hanem az importfüggőséget is csökkentené. A KAP zöldítése keretében előírt vetésforgó a legkedvezőbb lehetőség ennek eléréséhez. A lépéssel nem csak a környezet, hanem a gazdálkodók is sokat nyernének” – mondta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Levegő Munkacsoport a Növényvédelmi Akcióhálózattal (PAN Europe) és a Föld Barátai Európával (Friends of the Earth Europe) egyetértve kéri az Európai Bizottságot, hogy a közvetlen kifizetésekhez követelje meg a szigorú környezet- és egészségvédelmi, valamint társadalmi feltételek betartását. Az állattenyésztésben szükséges a helyi termesztésű fehérjetakarmányok felhasználásának elősegítése. Ezeket a kitételeket a jogszabályban rögzíteni kell.
Környezetvédelmi szempontból elengedhetetlen, hogy az összes uniós gazdálkodó kötelezően alkalmazza a zöld intézkedések egy részét. Ahol lehetséges, be kell vezetni a pillangós növényeket tartalmazó vetésforgó alkalmazását.

A Levegő Munkacsoport a mezőgazdasági vízszennyezés csökkentéséért végzett tevékenységét a „Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket!” (HUSK/0901/2.1.2/0076 számú) projekt keretében a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatja az Európai Unió (ERFA) társfinanszírozásával.

Hírfigyelő