Az Európai Unió szigorította több növényvédő szermaradék határértékét

A Növényvédőszer Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) nevű nemzetközi civil szervezet és hazai tagja, a Levegő Munkacsoport többször is felhívta már a figyelmet arra, hogy a vegyszermaradékokra vonatkozó határértékek nem védik megfelelően az érzékenyebb csoportokat, így a gyermekeket sem.

A PAN kezdeményezésének és erőteljes fellépésének köszönhetően, amelyhez a Levegő Munkacsoport is csatlakozott, az Európai Unió több növényvédő szermaradék határértékét szigorította. Az 1097/2009. számú uniós rendelet értelmében 2010. június 7-től jelentősen lecsökken 11 peszticid megengedhető mennyisége a termékekben. A szigorítás olyan termékek biztonságát javítja, mint például az uborka, a szőlő vagy a paprika. A zöld szervezetek által régóta bírált veszélyes procimidon hatóanyag esetében például az eddigi 5 milligramm helyett 0,02 milligrammban korlátozták az egy kilogramm szőlőben megengedett mértéket.

A Levegő Munkacsoport bízik benne, hogy a hazai forgalmazók be fogják tartani ezeket a határértékeket. Ennek elősegítése érdekében méréseket is fog végeztetni a jövőben, amelyek eredményét nyilvánosságra hozza majd.

A Levegő Munkacsoport korábbi hírei a határértékekről: https://www.levego.hu/hirek/2008/08/tobb_mereg_lehet_a_gyumolcsben_az_uj_novenyvedoszer_szabalyozas_miatt

https://www.levego.hu/hirek/2008/10/europaban_mergezhet_az_elelmiszer

 Szakvélemény a határértékek kockázatairól (pdf, német nyelven, angol összefoglalóval).

Készült a Sigrid Rausing Trust és a PAN Germany támogatásával.

Hírfigyelő