Új feladatok 25 évvel a bhopali katasztrófa után

Huszonöt éve, 1984. december 3-án az indiai Bhopalban negyven tonna metil-izocianát gáz szivárgott ki az Union Carbide növényvédő szereket (peszticideket) gyártó üzeméből, a világ egyik legsúlyosabb vegyi katasztrófáját okozva. A szivárgás következtében közel 8.000 ember azonnal és legalább további 20 000 ember néhány éven belül meghalt. Körülbelül félmillió embert érintett a szennyezés és több mint 120 000 környékbeli szenvedett maradandó károsodást. A napokban közzétett független felmérés szerint Bhopal környékén még negyed századdal a baleset után is jelentős szennyezés mérhető.

A Növényvédelmi Akcióhálózat (PAN, Pesticide Action Network), egy környezetvédő világszervezet december 3-át, a bhopali katasztrófa évfordulóját a Peszticidmentesség napjává nyilvánította. Az emléknap fő üzenete, hogy meg kell szabadulnunk a legveszélyesebb növényvédő szerektől – hangsúlyozta Simon Gergely, a PAN Európai Tagozatának elnökségi tagja, a Levegő Munkacsoport programfelelőse. Az EU idén elfogadta azt a rendeletet, amely kimondja, hogy az egészségünkre kiemelkedően káros, rákkeltő, gén- és hormonrendszert károsító peszticideket ki kell vonni a forgalomból. A zöld szervezetek szerint azonban félő, hogy a nagy gyártók halasztásokat fognak kiharcolni, és így még évtizedekig használatban maradnak e káros vegyszerek, szennyezve élelmiszereinket és a környezetet.

A PAN hazai tagszervezete, a Levegő Munkacsoport szerint bár napjainkban a szigorodó szabályozás miatt a baleseti kockázatok csökkentek, a hosszabb távú káros hatások továbbra is veszélyeztetik egészségünket. Jelentősek a bizonytalanságok a szerek hosszú távú hatásaival kapcsolatban. Aggodalomra okot adó dán vizsgálati eredmények miatt az Európai Tanács decemberben fog tárgyalni arról, miként lehet csökkenteni a mesterséges vegyületeknek a környezetet és az emberi egészséget károsító felhalmozódó (kumulatív) hatását. Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője szerint jelenleg a legnagyobb egészségügyi kockázatot az emberi szervezetbe kerülő hormonális hatású anyagok okozzák. Több vizsgálat igazolta, hogy az emberi szervezetbe kerülő mesterséges anyagok növelik a hormonális eredetű megbetegedések kialakulásának esélyét. A téma fontosságára való tekintettel a Levegő Munkacsoport más környezetvédelmi civil szervezetekkel együttműködésben levélben kérte hazánk képviselőjét, hogy a Tanács ülésén teremtsék meg egy szigorú, a megelőzést előtérbe helyező szabályozás alapjait.

Hírfigyelő