Tudatosabb lakosság – Véget ért a Vegyszerezett világ kampány

A Levegő Munkacsoport befejezte az egy évig tartó Vegyszerezett világ kampányát, amely a Medián által készített felméréssel zárult. Ebből kiderül, hogy a lakosok ma már sokkal tudatosabb vásárlók, és kampány hatására nőttek az ismeretei a vegyi anyagokról, sőt sokan hajlandóak lennének magasabb árat fizetni azért, hogy a vásárolt termékekben biztosan ne legyenek egészségkárosító anyagok. Ám a kampánnyal még nem ért véget a munka ezen a téren.

A Levegő Munkacsoport lezárta a KEOP által finanszírozott, egy éves Vegyszerezett világ elnevezésű kampányát. Ennek részeként elkészítette a Hétköznapi mérgeink című tájékoztató kiadványt, mely a mindennapokban használt termékekben található vegyszerek és az élelmiszerekben fellelhető vegyi anyagok káros hatásait mutatja be. Emellett ismerteti benne a biztonságosabb alternatívákat és a kockázatok csökkentésének lehetőségeit is.
Az Európai Unió több termékcsoport esetén szigorította ezek engedélyezését, használatát. A közelmúltban kialakították a növényvédő szerekkel és az általános felhasználású anyagokkal kapcsolatos rendeleteket és irányelveket, míg a biocidokról szóló jogszabályok 2010-ben kerülnek elfogadásra. A Mérgektől mentes jövőt! című, másik kiadvány célja egyrészt, hogy bemutassa a környezetvédők álláspontját az új jogszabályokkal, illetve azok végrehajtásával kapcsolatban, másrészt hogy a közvélemény-kutatási eredmények alapján ismertesse a lakosság mesterséges vegyi anyagokkal kapcsolatos véleményét.
Az elmúlt évben a Levegő Munkacsoport sikeres vegyi akciónapokat tartott több hazai városban (Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Veszprém, Győr, Kecskemét), ifjúsági rendezvényeken (Szegedi Ifjúsági Napok, Sziget Fesztivál), valamint környezetvédelmi találkozókon (Tatabánya, Hortobágy). Standunknál az érdeklődők tájékoztatást kaphattak a hétköznapjainkban is jelen lévő mesterséges vegyületek egészségkárosító hatásairól, illetve a biztonságosabb életmód lehetőségeiről. Minden helyszínen kerekasztal-beszélgetést, előadást is szerveztünk a kemizáció kockázataival kapcsolatban, különös hangsúlyt fektetve a növényvédő szerek káros hatásaira. A résztvevőknek először rövid előadások keretében bemutattuk a vegyi anyagokkal kapcsolatos problémákat, a vonatkozó jogszabályokat (REACH, peszticid és biocid szabályozás problémái), illetve a Levegő Munkacsoport KEOP programjának zöldségekben és gyümölcsökben végzett vegyszermaradék vizsgálatait. Majd próbáltunk arról beszélgetni, hogy miként befolyásolja életvitelünk a szervezetbe kerülő mérgek mennyiségét, és hogy mit tehetünk a kockázatok mérséklése érdekében. A rendezvényen résztvevők ingyenesen átvehették kiadványainkat, feliratkozhattak havonta megjelenő vegyianyag-hírlevelünkre, és kitölthették vegyianyag-totónkat is.
A kampány során számos sajtóanyagban, döntéshozókhoz, iskolákhoz intézett levélben, cikkben, elemzésben hívtuk fel a figyelmet a problémákra, illetve javasoltunk megoldásokat. Sajtómunkánk eredménye több száz megjelent cikk, illetve televíziós és rádiós interjú. A kampány elején és a végén országos közvélemény-kutatást is végeztettünk, hogy lemérhessük tevékenységünk hatékonyságát. A Levegő Munkacsoport megbízásából a Medián 2009. július 3. és 7. között, majd 2010. március 26. és 30. között 1000 felnőtt lakost (szinte országos lefedettség, a Közép Magyarországi régió kivételével) kérdezett a mesterséges vegyi anyagokkal kapcsolatos lakossági ismeretekről, véleményekről. Ebből az derült ki, hogy az egy éves kampány után több területen is nőttek a lakosok ismeretei a vegyi anyagokkal kapcsolatosan.
Tavaly óta számottevően emelkedett például azok aránya, akik úgy vélik, hogy a mesterséges vegyi anyagok akár súlyosan is károsíthatják az egészséget: a tavalyi 65 százalékhoz képest idén a lakosok 73 százaléka gondolta így. A megkérdezettek döntő többsége (95 százalék) továbbra úgy hiszi, hogy az élelmiszerekben található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az ember egészségére. A válaszadók majdnem háromnegyede (72 százalék) szerint a vegyi anyagok daganatos, rákos megbetegedéseket okoznak. A zöldségek és gyümölcsök közül a legszennyezettebb termékeket – minden bizonnyal a Levegő Munkacsoport kampányának is köszönhetően – jobban be tudják azonosítani a lakosok: a paradicsom, a paprika és a saláta is számos említést kapott. A pénzügyi válság ellenére a 2009-ben mért átlaghoz képest kismértékben emelkedett azok száma, akik úgy érzik, hajlandóak lennének magasabb árat fizetni – átlagosan akár 14 százalékkal többet – olyan mezőgazdasági terményekért, amelyek mentesek a káros vegyi anyagoktól. A lakosság 22 százaléka szerint egyáltalán nem, 41 százaléka szerint pedig inkább nem garantálják a jelenlegi szabályok a hétköznapi termékekben lévő vegyi anyagok biztonságát. A lakosok 89 százaléka szerint továbbra is a gyártók felelősek a termékeikben található vegyi anyagok biztonságáért, de a válaszadók fele (53 százaléka) említette az ezzel foglalkozó állami szervek, 45 százalék pedig a kereskedők és forgalmazók felelősségét is.
A kampány eredményeképp tehát érzékelhetően nőtt a lakosok tudatossága, de az élelmiszerforgalmazók, szakértők, civilek és döntéshozók ismeretei is bővültek. Az internetes és egyéb megkeresések alapján pedig nyilvánvaló számunkra, hogy felkeltettük a lakosok és az érintettek figyelmét a témával kapcsolatosan, mely reményeink szerint hozzájárul egy fenntarthatóbb vegyi anyag használathoz.

Budapest, 2010. április 30.

Simon Gergely
környezetkémikus
Levegő Munkacsoport

Hírfigyelő