Éljünk a 2015. január 1-től érvényes F-gáz rendelet lehetőségeivel!

A környezetvédő civil szervezeteknek is jelentős sikere, hogy 2015. január elsején életbe lép az éghajlatkárosító F-gázok korlátozására vonatkozó szabályozás, amiért a Levegő Munkacsoport is küzdött. Az új rendelet magyar vállalkozásoknak is nyújthat kitörési lehetőséget.

Többen kételkedtek abban, hogy az F-gázok új szabályozására az európai parlamenti választások előtt sikerül pontot tenni. A tét nagy volt, mert a választások után az új Európai Parlament általában hosszú hónapokig nem szokott érdemben foglalkozni hasonló súlyú technológiai kérdésekkel. Az Európai Parlament azonban még időben, március 12-én megszavazta, az Európai Tanács pedig 2014. április 14-én befogadta az F-gázokra vonatkozó új törvényt. Ezzel a szabályozás 2015. január elsején életbe lép.

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az F-gázok kibocsátása a maihoz képest egyharmadára csökkenjen. Be fogják tiltani az F-gázok alkalmazását új berendezésekben, például hűtőkben és légkondicionálókban abban az esetben, ha rendelkezésre állnak környezeti szempontból kedvezőbb megoldások. Ezzel nemcsak éghajlat- és környezetvédelmi célok teljesülhetnek, de az alternatív technológiák piaci lehetőségei is bővülhetnek. A szabályozás meghatározza a tárolás, a használat, az újratöltés, a karbantartás és a megsemmisítés feltételeit. Ezen kívül az új törvény az F-gázok és F-gázokat tartalmazó berendezések piacra kerülését is fékezi azáltal, hogy korlátokat állít fel fokozatosan a hidrofluorkarbonok (HFC-k) mennyiségére.

Magyarország nem gyárt F-gázokat, és a rendszerváltás óta a hűtő- és klímaberendezéseket is többségükben importálja. Ugyanakkor a szakemberek képzése és vizsgáztatása színvonalas, a szerviz a nagyobb cégeknél szabályos. A berendezésgyártás felfejlesztésével képesek lennénk az új törvény nyújtotta piaci lehetőségeket is kihasználni. Az uniós források tudnák finanszírozni a gyártók, a tervezők, az alkalmazók és az állam közötti K+F együttműködést. Használjuk ki minél több munkahely teremtésére ezt a hosszú távú lehetőséget!

A szabályozás az alábbi termékek forgalmazását tiltja meg:

2015. január 1-től: HFC-t tartalmazó háztartási hűtők és fagyasztók, amennyiben a HFC globális felmelegedési mutatója (GWP) 150 vagy annál több.

2020. január 1-től: HFC-t tartalmazó kereskedelmi hűtők és fagyasztók, amennyiben a HFC globális felmelegedési mutatója (GWP) 2500 vagy annál több.

2022. január 1-től: HFC-t tartalmazó kereskedelmi hűtők és fagyasztók ≥150 GWP esetén.

2020. január 1-től: HFC-t tartalmazó vagy ahhoz kapcsolódó beépített hűtőberendezések, ≥2500 GWP esetén.

2022. január 1-től: Fluorozott gázokat tartalmazó vagy azokhoz kapcsolódó kereskedelmi célú központi hűtőrendszerek, 40kW vagy annál nagyobb kapacitás mellett, amennyiben a HFC globális felmelegedési mutatója (GWP) 150 vagy annál több.

2020. január 1-től: HFC-t tartalmazó mobil klímaberendezések ≥150 GWP esetén.

2025. január 1-től: 3 kg-nál kevesebb F-gázt tartalmazó split klímaberendezések, amennyiben az F-gázok globális felmelegedési mutatója (GWP) 750 vagy annál több.

2020. január 1-től: HFC-t tartalmazó habok ≥150 GWP esetén, illetve az extrudált polisztiren habok.

2023. január 1-től az összes egyéb HFC-t tartalmazó hab.

2018. január 1-től a technikai aeroszolok ≥150 GWP esetében.

A szabályozás lépcsőzetes kiváltási mechanizmust vezet be (CO2 egyenértéken meghatározott tonnában) a HFC-k összes mennyiségére. 2015-től befagyasztja a növekedést, 2016-2017-től csökkenti úgy, hogy a forgalma 2030-ra a 2009-2012-es szint 21 százalékára csökkenjen.

Néhány adat az F-gázokról

  • Az F-gázok három csoportja, a HFC-k (hidrofluorkarbonok), a PFC-k (perfluorkarbonok) és az SF6 (kén-hexafluorid) közül az éghajlat szempontjából a HFC-k használatosak a legnagyobb mennyiségben.

  • A HFC-k légköri tartózkodása viszonylag rövid, a PFC-k, az SF6 azonban évezredekig is a légkörben maradhatnak.

  • Bizonyos berendezések, termékek, megfelelő karbantartás mellett hosszú élettartamúak lehetnek (pl. az F-gáz tartalmú habok). Ezért is fontos a megfelelő szerviz és az élettartam végén, a szakszerű ártalmatlanítás.

Hírfigyelő